2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Pēc kā noteikt, vai esat gatavi nekustamā īpašuma iegādei?

Pēc kā noteikt, vai esat gatavi nekustamā īpašuma iegādei?

Ir daudz labu un pamatotu iemeslu, lai jumtu virs galvas jūs iegādātos savā īpašumā nevis to tikai īrētu, taču būt par nekustamā īpašuma īpašnieku prasa arī daudz kompromisu. Mājokļu tirgus uzplaukums un tam sekojošā ekonomiskā krīze Latvijā mums iemācīja, ka mājas vai dzīvokļa īpašumtiesības galu galā nav nemaz tik liels pašmērķis vai nepieciešamība. Nav šaubu, ka arī jums personīgi varētu būt daudz iemeslu, kāpēc jūs labprātāk izvēlētos iegādāties paši savu nekustamo īpašumu, bieži tie ir gan emocionāli gan finansiāli. Bet būs jārēķinās arī ar tādiem apstākļiem, kad nekustamā īpašuma iegāde var jūs finansiāli ierobežot uz ļoti ilgu laika periodu. Jo ātrais aizdevums 2000 eiro apmērā jau tagad (pikavippi nyt 2000), ko paņemsiet pirmās iemaksas segšanai, būs tikai maza aisberga daļiņa no visām izmaksām, kas saistās ar nekustamā īpašuma pārvaldību.

Piedāvājam jums uzdod sev pašiem šos piecus jautājumus, lai pārliecinātos, ka esat gatavi nekustamā īpašuma iegādei:

1. Vai jūsu personīgās finanses ir sakārtotas?

Ja jau tagad jūs knapi varat atļauties samaksāt visus savus ikmēneša rēķinus, tad ziniet, ka pērkot māju, šie rēķini tikai pieaugs un nevienā pozīcijā praktiski nesamazināsies. Patiesībā – jums papildus varētu būt jāmaksā tādus nodokļus, par kuriem iepriekš neraizējāties. Ideālā gadījumā uz lēmuma pieņemšanas brīdi jūs esat uzkrājuši vismaz 10% no nekustamā īpašuma vērtības pirmajai iemaksai.

2. Vai es plānoju palikt šajā pilsētā / valstī uz ilgāku laiku?

Vecais un labi zināmais priekšnoteikums nekustamā īpašuma iegādei, lai tam būtu kāda reāla jēga, bija tāds, ka jums jāplāno palikt vienā vietā vismaz trīs līdz piecus gadus. Mūsdienās daudzi finanšu plānotāji iesaka vēl garāku termiņu – vismaz septiņus gadus, jo darījumu izmaksas par mājas pirkšanu ir pietiekami nozīmīgas, lai tās būtu neizdevīgas uz tik īsu periodu.

3. Kādas ir slēptās nekustamā īpašuma īpašnieka izmaksas?

Pastāv daudzas potenciālas papildus izmaksas mājas vai dzīvokļa īpašumtiesībām, kuras jaunie pircēji bieži nepamana vai arī nezina, ka tām ir jāpievērš uzmanība. Vai šim īpašumam būs nepieciešams liels vai mazs remonts, cik daudz jūs vēlēsieties pārbūvēt savām vajadzībām? Vai zeme zem mājas automātiski būs jūsu īpašumā, vai arī tā būs jānomā? Vai papildus būs kaut kāda apsaimniekošanas maksa (populāra jaunajos māju ciematos teritorijas sakopšanai)? Izziniet visu no pārdevēja, lai vēlāk nerastos nepatīkami pārsteigumi vai pārpratumi.

4. Kādas būs patiesās ikmēneša izmaksas nekustamā īpašuma hipotēkas nomaksai un pārējiem uzturēšanas izdevumiem?

Ja jums ir stabils finansiālais stāvoklis un esat gatavs uzņemties ilgtermiņa hipotekārās saistības, nākamais solis ir iegūt reālu aplēsi par to, ko jūs varat sagaidīt ikmēneša tēriņu jautājumā, un kā tā ar katru mēnesi vai gadu varētu samazināties. Jārēķinās arī, ka nekustamā īpašuma hipotēka netiks izsniegta uz tādiem pašiem noteikumiem, kā jūsu pirmais ātrais aizdevums bez maksas (pikavippi koroton ensilaina), tāpēc to noteikumi būs jāpārlasa un jāpārbauda vairākas reizes, pirms nolemsiet parakstīt hipotēkas dokumentus.

5. Kas šobrīd norisinās nekustamā īpašuma tirgū konkrētajā pilsētā / valstī?

Ekonomistiem ļoti patīk spriedelēt par nekustamā īpašumu tirgu nacionālā izteiksmē, taču šis tirgus var būt ļoti atšķirīgs no vienas pilsētas uz citu, pat no vienas apkārtnes uz citu. Turēt roku uz pulsa par patreizējo situāciju nekustamo īpašumu tirgū būs viens no jūsu galvenajiem uzdevumiem, lai izpētītu, vai cena jūsu noskatītajam pirkumam ir atbilstoša tā vērtībai.

 

Atstājiet komentāru