2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Magnētiskā rezonanse — viena no modernākajām diagnostikas metodēm

Magnētiskā rezonanse — viena no modernākajām diagnostikas metodēm

Nepieciešamība veikt vizuālās diagnostikas izmeklējumus ir svarīga ārstniecības procesa daļa, kas ļauj iegūt informāciju par pacienta veselība stāvokli, skatīt to kompleksi ar cita veida izmeklējumiem, lai pēc iespējas ātrāk un precīzāk noteiktu diagnozi un uzsāktu ārstēšanu.

 

Magnētiskā rezonanse ir viens no jaunās paaudzes modernajiem vizuālās diagnostikas veidiem. To pelnīti uzskata par vienu no efektīvākajiem un perspektīvākajiem izmeklējumiem, ko šobrīd medicīna var piedāvāt.

Informācija apkopota sadarbībā ar AS “Veselības centru apvienība”.

Magnētiskās rezonanses priekšrocības

 

Salīdzinot ar citām vizuālās diagnostikas metodēm, magnētiskā rezonanse piedāvā vairākas būtiskas priekšrocības.

  • Iespējams iegūt augstas izšķirtspējas trīsdimensiju attēlus.
  • Pacients netiek pakļauts rentgena staru iedarbībai.

  • Magnētiskā rezonanse sniedz detalizētāku informāciju nekā rentgens, ultrasonogrāfija vai pat datortomogrāfija.

  • Izmeklējumu var veikt jebkura vecuma pacientam.

  • Ar magnētisko rezonansi var izmeklēt dažādas orgānu sistēmas un ķermeņa daļas (galvas un muguras smadzenes, asinsvadus, mugurkaulu, vēdera dobumu un mazo iegurni, locītavas, muskuļus, sirdi u.c.)

 
Sīkāk uzzināt par magnētiskās rezonanses diagnostikas iespējām un pieteikties izmeklējumam var:

https://www.vca.lv/magnetiska-rezonanse.html.

Neaizstājama agrīnā slimību diagnostikā un neskaidros gadījumos

 

Tā kā magnētiskā rezonanse ir ar ļoti augstu izšķirtspēju, tā ir kļuvusi neaizstājama, lai varētu diagnosticēt dažādas saslimšanas jau to agrīnā stadijā, kad citas metodes vēl var nedot vēlamo rezultātu. Jo ātrāk slimība tiek atklāta, jo sekmīgāk to var ārstēt. Īpaši svarīgi tas ir onkoloģiskajām saslimšanām. Savlaicīga diagnostika var glābt dzīvību. Tāpat magnētiskā rezonanse palīdz kliedēt neskaidrības gadījumos, kad nav iespējams noteikt precīzu diagnozi ar citām metodēm.

Kā darbojas magnētiskā rezonanse

 

Magnētiskā rezonanse ir nekaitīgs un nesāpīgs izmeklējums, kura pamatā ir elektromagnētiskais lauks un radiofrekvences viļņu impulsi. Izmeklējuma laikā pacients nav pakļauts rentgena staru iedarbībai. Izmeklējuma laikā pacientam nekustīgi jāatrodas uz galda, ko iebīda lielā tunelī. Izmeklējuma ilgums var būt no 20 līdz pat 90 minūtēm. Tas atkarīgs, kura ķermeņa daļa jāizmeklē. Pacients nejūt ne sāpes, ne diskomfortu, var būt dzirdama vienīgi aparāta dūkoņa.

Magnētiskā rezonanse narkozē — bērniem un pacientiem ar klaustrofobiju

 

Pacientiem, kuri sirgst ar klaustrofobiju, un arī bērniem līdz septiņu gadu vecumam magnētisko rezonansi veic narkozē. Tādā gadījumā pirms izmeklējuma jāievēro ārsta norādījumi par neēšanu. Tas ļauj garantēt pacienta drošību izmeklējuma laikā.

Daži ierobežojumi

 

Neskatoties uz to, ka magnētiskā rezonanse ir efektīva un ļoti noderīga, to nevar pielietot pilnīgi visos gadījumos. Magnētisko rezonansi neveic, ja paciente ir pirmajā grūtniecības trimestrī. Izņēmums var būt dzīvībai bītsamas situācijas. Tāpat magnētiskā rezonanse nav piemērota, ja ķermenī ir implanti vai metāliski svešķermeņi.

 

Visiem pacientiem pirms izmeklējuma ir jānoņem metāliskie priekšmeti, rotas, arī jānotīra kosmētika, jo tā var saturēt metāliskas daļiņas.