2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Laulība un nauda – Ko darīt, ja strīdaties par naudu?

Laulība un nauda – Ko darīt, ja strīdaties par naudu?

Kad cilvēki apprecas, veids, kā viņi pārvalda savu naudu, mainās. Labākajā gadījumā, finanšu jautājumus ar savu partneri vajadzētu apspriest jau pirms kāzām, lai pēc tam varētu vienoties par kopīgiem mērķiem un to sasniegšanu. Taču diemžēl mēdz gadīties, ka par spīti mīlestībai vienam pret otru, pāriem ir nesaskaņas tieši naudas jautājumu risināšanā. Pat tad, ja abu partneru finansiālais stāvoklis nav vienlīdzīgs, ir iespējams rast kompromisu, taču svarīgākais, kas jāatceras – jābūt vēlmei vienoties un atrisināt šīs problēmas.

Ja arī Tev ir nācies saskarties ar situācijām, kad nespējat ar savu otro pusīti rast kompromisu par jautājumiem, kas saistīti ar naudu, ieskaties šajos padomos – iespējams, kāds no tiem var Tev noderēt.

Ieklausies savā dzīvesbiedrā

Ja Tev ir problēmas iekļauties noteiktā summā katru mēnesi, vai arī Tavs partneris neredz jēgu budžeta plānošanai, ir jāatrod laiks, lai mierīgi aprunātos par to, kas īsti nestrādā Jūsu attiecībās un kāpēc. Vai Tavs partneris vēlas, lai Tu atbildētu par kopējā budžeta plānošanu, vai arī viņam nepatīk kategorijas, kādās iedalīti ienākumi un izdevumi? Varbūt Tu nosaki, kā tiks tērēta nauda, neņemot vērā otra cilvēka viedokli? Šis ir īstais brīdis, lai abas puses izklāstītu savas reizes un nonāktu pie vismaz viena saprātīga risinājuma. Atceries – ieklausies arī otra cilvēka vēlmēs un vajadzībās!

Nogaidi, pirms veic lielākus pirkumus

Ja Tev un Tavam partnerim ir grūti vienoties par lielāku pirkumu iegādi, tas visu padara krietni sarežģītāku. Piemēram, ja saplīst cepeškrāsns – viena persona var uzskatīt, ka bez tās iespējams iztikt, savukārt otrs cilvēks uztver to kā ārkārtas situāciju, pat apsverot, kā šādā gadījumā var palīdzēt ātrie kredīti, ja pašiem nepietiek naudas. Taču pirms neesat nonākuši pie vienošanās, pirkumu nevajadzētu veikt. Apsveriet dažādus variantus, katrs izklāstiet savus argumentus “par” un “pret” – iespējams, tas palīdzēs atrisināt situāciju.

Nosakiet kopīgus mērķus

Ja Tavs partneris neredz iemeslu raizēties par jūsu kopējo finansiālo situāciju, taču Tevi tas uztrauc, šāda situācija var būt ļoti kaitinoša un nepatīkama. Ja Tu esi tas cilvēks, kuru uztrauc, kā plānosiet savu nākotni kopā vai iegādāsieties māju vai dzīvokli, Tu agri vai vēlu sāksi uzdot sev interesējošus jautājumus. Šajā gadījumā mērķu izvirzīšanā vajadzētu iesaistīt arī savu dzīvesbiedru, lai Jums abiem būtu vismaz viens kopīgs plāns nākotnei.

Izskaidro, ka Tev tas ir svarīgi

Ir svarīgi pastāstīt savam partnerim, ka budžeta plānošana Tev nozīmē ļoti daudz. Ja tā viņam/viņai nav prioritāte, ļoti iespējams, ka līdz šim Tava otrā pusīte nesaprata to, cik Tev tas ir svarīgi. Izskaidro, cik nozīmīgi būtu, ja budžeta plānošanā iesaistītos Jūs abi. Mēģiniet noteikt kopīgus mērķus, par kuriem varat vienoties. Ja izdodas panākt otra cilvēka iesaistīšanos, centies izvairīties no pārmetumiem un kritikas!

Atrodi noderīgu rīku, kas palīdz naudas pārvaldīšanā

Viens no svarīgākajiem finansiālās situācijas kontrolēšanas aspektiem ir spēja sekot līdzi savam budžetam un tajā iekļauties. Lai to būtu iespējams vieglāk izdarīt, abi ar savu dzīvesbiedru varat izvēlēties kādu no mūsdienās pieejamām viedtālruņu aplikācijām, kas paredzētas tieši šim mērķim. Tās ļaus ātri un ērti pārskatīt, kam visvairāk tērējat naudu. Ir aplikācijas (parasti gan tās ir maksas versijā), kuras piedāvā iespēju izmantot vienu profilu vairākās ierīcēs, lai visi ģimenes locekļi varētu sekot līdzi naudas plūsmai.