2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Kā pārvaldīt savas finanses un piepildīt savus sapņus?

Kā pārvaldīt savas finanses un piepildīt savus sapņus?

Ikvienam cilvēkam ir mazāki un lielāki plāni, kurus viņi vēlētos sasniegt, un vairumā gadījumu, lai to izdarītu, nepieciešama nauda. Iespējams, tas var būt ceļojums pa Eiropu vai konkrētas valsts apmeklēšana, lai apciemotu draugus. Varbūt tā ir autovadītāja tiesību iegūšana, mājokļa remonts vai smaida uzlabošana pie zobārsta? Lai sasniegtu ikvienu no šiem mērķiem, vispirms ir jāsāk ar savu finansiālo mērķu noteikšanu.

Definējiet skaidrus finansiālos mērķus

Mērķu noteikšana ir pirmā darbība, kas ļauj Jums nonākt uz pareizā ceļa, lai piepildītu savus sapņus. Šiem mērķiem noteikti vajadzētu būt saistītiem ar sapņiem, kurus vēlaties piepildīt. Padomājiet par savām vērtībām un interesēm. Noskaidrojiet, ko esat gatavi upurēt, lai sasniegtu to, ko vēlaties, kā arī izlemiet, kas Jums var palīdzēt nezaudēt motivāciju arī pēc nedēļas, mēneša vai gada.

Ņemiet vērā, ka Jūsu finansiālajiem mērķiem ir jābūt:

  • Sasniedzamiem. Izmantojiet savu esošo vai vēlamo ienākumu apjomu, lai definētu mērķus nākotnei. Nepaļaujieties uz varbūtību, piemēram, ko Jūs paveiktu, ja laimētu loterijā.

  • Konkrētiem. Vēlme kļūt turīgākam ir mērķis, taču tas nav pietiekami specifisks. Tā vietā labāk noteikt, ka vēlaties iegūt autovadītāja apliecību.

  • Izmērāmiem. Norādiet termiņu sava mērķa sasniegšanai, piemēram, ka līdz 2020. gada jūlijam vēlaties iegūt autovadītāja apliecību.

Nosakiet konkrētu laika posmu

Ieteicams savus mērķus iedalīt pēc sekojošām kategorijām – īstermiņa, vidēja termiņa un ilgtermiņa mērķi. Šāda kategorizēšana palīdzēs Jums veiksmīgāk koncentrēties uz savu plānu, kā arī noderēs, lai pielāgotu finanšu resursus sapņu piepildīšanai.

Īstermiņa mērķi ir tie, kurus cilvēki parasti vēlas sasniegt viena līdz trīs gadu laikā, piemēram, aizbraukšana ceļojumā vai jauna auto iegāde. Šeit var pieminēt arī ārkārtas gadījumus, kad finanšu līdzekļi ir nepieciešami steidzami, piemēram, auto remontam vai medicīnas pakalpojumiem. Tad var noderēt naudas kredīts, ko līdz pat 10 000 eiro apjomā piedāvā arī “Creamcredit”. Vienmēr izturieties atbildīgi pret finanšu saistībām un izvērtējiet savas iespējas aizdevumu atmaksāt!

Vidēja termiņa mērķus parasti sasniedz trīs līdz piecu gadu laikā. Tas var būt, piemēram, mājokļa remonts. Savukārt ilgtermiņa mērķu sasniegšanai var būt nepieciešami vairāk nekā septiņi gadi. Šajā kategorijā ietilpst tādi plāni kā ieguldījumi nākotnē, kas nopelnīs Jums papildu ienākumus. Vienmēr rūpīgi izvērtējiet šādas rīcības riskus un potenciālās sekas.

Sekojiet līdzi savam progresam

Kad esat noteikuši savus mērķus un sapratuši, kādā termiņā tos vēlaties īstenot, laiks sākt darīt visu iespējamo, lai tos sasniegtu. Variantu šajā gadījumā ir pietiekoši daudz – varat meklēt papildu darba vietu, samazināt līdzšinējās izmaksas un mainīt esošo dzīvesveidu. Taču visa pamatā ir budžeta plānošana un neatlaidīga sava plāna ievērošana.

Pēc tam, kad budžeta plāns izveidots, Jums būs skaidrs, kādi ir Jūsu ienākumi un izdevumi. Tas nozīmē, ka varēsiet pakāpeniski iet uz priekšu, lai sasniegtu savu iepriekš definēto mērķi. Ir svarīgi ne tikai izveidot finanšu plānu, bet arī regulāri sekot līdzi savam progresam, kas palīdzēs nepadoties un izdarīt iesākto līdz galam.

To, cik bieži būtu nepieciešams pārskatīt savu finansiālo situāciju, Jums jānosaka, vadoties pēc izvirzītā mērķa. Lielākajā daļā gadījumu pietiek ar reizi mēnesī, taču sākumā Jūs varat veltīt laiku šim uzdevumam arī katru nedēļu, lai pie tā pierastu. Atcerieties, ka nereti cilvēki kaut ko upurē, lai sasniegtu vērtīgākus mērķus un piepildītu savus sapņus.