2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

9 padomi, kas palīdzēs samazināt izdevumus par apkuri

9 padomi, kas palīdzēs samazināt izdevumus par apkuri

Rudens sezonu jau pavisam drīz nomainīs ziema, tādēļ, ja vēl neesi aukstajam laikam pienācīgi sagatavojis savu mājokli, ir pēdējais brīdis to darīt. Kurš gan nemīl siltu un omulīgu māju vai dzīvokli laikā, kad aiz loga ir -10 un pat vairāk grādu, sniegs un vējš. Piedāvājam Tev 10 svarīgus ieteikumus, kas var noderēt, lai Tu samazinātu izmaksas, kas saistītas ar mājokļa apkuri.

  1. Izmanto programmējamu termostatu. Ir svarīgi, lai ēkā būtu ierīkots termostats, ko vari regulēt pēc saviem ieskatiem, kad dodies prom no mājām un tajās atgriezies. Ja paļaujies tikai uz cilvēka faktoru termostata regulēšanā, bieži vien var nākties saskarties ar situācijām, kad, pašiem neapzinoties, mēs tērējam vairāk enerģijas, nekā nepieciešams. Automatizēta sistēma pielāgos termostata rādījumus jebkurā laikā, un Tev par to nebūs jāsatraucas.

  2. Apsildi atsevišķas zonas. Ja Tu dzīvo lielā dzīvoklī vai vairāku stāvu mājā, apdomā iespēju apsildīt dažādas mājokļa zonas, kurās cilvēki uzturas visbiežāk. Tas ilgtermiņā palīdzēs samazināt izmaksas par apkuri, taču, protams, cietīs kopējais komforta līmenis.

  3. Samazini siltuma līmeni nakts laikā. Tā kā vakaros un naktīs arī aiz loga gaisa temperatūra ievērojami krītas, ir pašsaprotami, ka telpās siltumu cenšamies uzturēt nemainīgu, kā rezultātā tiek patērēts lielāks kurināmā apjoms. Taču, kad ģimene dodas pie miera, prātīgi ir samazināt siltuma līmeni mājoklī. Apsegties ar vairākām segām būs lētāk nekā turpināt apsildīt mājokli nemainīgā temperatūrā.

  4. Apsver domu par telpu atsevišķu apkuri. Tā vietā, lai ar centrālo apkures sistēmu apsildītu visu mājokli, atsevišķās telpās vari izmantot atsevišķas krāsnis vai sildītājus. Ievēro drošības noteikumus, izmantojot sildītājus!

  5. Nosiltini logus un durvis. Ziemas laikā viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir siltuma saglabāšana mājokļa iekšienē. Tādēļ ir vērts ieguldīt līdzekļus un pūles, lai nosiltinātu gan logus, gan durvis, kas ir zonas, caur kurām siltums visbiežāk aizplūst prom.

  6. Pārbaudi esošo mājokļa apkures sistēmu. To, cik efektīvi mājoklis tiek apsildīts, ietekmē apkures sistēmas darbība. Ne tikai efektivitātes, bet arī drošības dēļ regulāri būtu nepieciešams uzaicināt speciālistu, kas pārbaudītu, vai ar sistēmu viss ir kārtībā. Piemēram, viena no izplatītākajām problēmām mūsdienās ir netīrīti skursteņi, kas apdraud mājokļa iedzīvotāju drošību, jo var izcelties ugunsgrēks.

  7. Pārbaudi izolāciju bēniņos. Liels siltuma daudzums aizplūst tieši caur griestiem, tādēļ noteikti vajadzētu pārliecināties, kādā stāvoklī ir jumta un bēniņu siltumizolācija. Nepieciešamības gadījumā to ieteicams uzlabot, lai nākotnē izvairītos no siltuma aizplūšanas.

  8. Izmanto saules gaismu. Vai arī Tavā mājoklī ziemas laikā aizkari un žalūzijas bieži vien tiek turētas ciet? Lai arī atsevišķos gadījumos tas var pasargāt no siltuma aizplūšanas caur logu starpām un citām nenosiltinātām zonām, ja ārā spīd saule, šo aspektu vajadzētu izmantot savā labā, jo tādā veidā mājoklis tiks apsildīts dabiskā veidā.

  9. Uzlabo apkures sistēmu. Ja esošā sistēma kalpo jau vairāk nekā 10 gadus, ļoti iespējams, ka tā ir novecojusi un rada nevajadzīgus tēriņus, kā arī nespēj tik efektīvi apsildīt telpas. Ienāc būvniecības preču interneta veikalā Prof.lv, un Tu redzēsi, cik daudzveidīgi un moderni apkures katli mūsdienās ir pieejami. Tu vari to pielāgot, vadoties pēc kurināmā veida, piemēram, izvēloties gāzes, granulu, malkas apkures katlu vai siltumsūkni, kā arī atrast to modeli, kas palīdzēs visvairāk ietaupīt un ļaus uzturēt mājokli siltu bez biežas cilvēka līdzdalības.