2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kas Jums jāzina, ja pirmo reizi iegādāsieties māju?

Kas Jums jāzina, ja pirmo reizi iegādāsieties māju?

Vēlme iegādāties māju un būšana gatavam iegādāties māju ir divas pilnīgi dažādas lietas. Mileniāļu paaudze jeb cilvēki, kas dzimuši laikā no 1981. līdz 1996. gadam, varētu būt tie, kuriem mājokļa iegāde šobrīd atrodas aktuālāko jautājumu saraksta augšgalā. Taču tas, ka arī, iespējams, Jūs vēlaties iegādāties māju, nenozīmē, ka patiešām esat gatavi šādam solim. Lai palīdzētu Jums apdomāt šo jautājumu, esam apkopojuši svarīgāko, kas jāzina, pirmo reizi pērkot māju.

Noskaidrojiet, kāda ir Jūsu kredītvēsture

Lai savā īpašumā iegūtu māju, vairums pircēju izvēlas izmantot mājokļa kredītu, kas parasti veido apjomīgu summu ar ilgu atmaksas termiņu. Taču, lai saņemtu šādu aizdevumu, Jums jābūt atbilstošam dažādiem nosacījumiem. Viens no svarīgākajiem aspektiem, kam pievērst uzmanību – Jūsu kredītvēsture. Tā parāda Jūsu finansiālo saistību kopsavilkumu, ietverot gan tās saistības, kas jau noslēgušās, gan tās, kas vēl ir aktīvas.

Diemžēl kredītvēsturē parādās arī tas, vai Jūs precīzi izpildāt saistību noteikumu, tai skaitā, laicīgi veicat ikmēneša maksājumus. Tas nozīmē, ja Jūsu kredītvēsture kavētu maksājumu vai neatmaksātu kredītu rezultātā būs negatīva, pastāv risks, ka mājokļa kredītu nevarēsiet saņemt, vai arī tas tiks piešķirts ar ļoti augstu procentu likmi.

Pārskatiet savu budžetu

Māja ir ļoti nopietns un apjomīgs pirkums, kas rūpīgi jāpārdomā. Šajā gadījumā noteikti jāņem vērā tas, kāds ir Jūsu budžets, proti, vai varat atļauties ne tikai māju iegādāties, bet arī uzturēt. Ņem vērā, ka ar mājokli saistītajiem izdevumiem, izņemot kredītu, nevajadzētu pārsniegt 30% no Jūsu ienākumiem.

Padomājiet, vai spēsiet segt izmaksas, kas saistītas ar mājas apkuri, nepieciešamo remontu, telpu iekārtošanu un pielāgošanu savām vajadzībām. Gadījumos, kad, piemēram, ievācoties jaunā mājā, nepieciešams iegādāties mēbeles, noderēt var arī Creamcredit kredīts, par kuru vairāk varat uzzināt kredītiestādes mājas lapā, taču atcerieties, ka pret aizņemšanos jāizturas atbildīgi.

Ņemiet vērā kredīta saņemšanas nosacījumus

Vairumā gadījumu Jums būs nepieciešams segt mājokļa kredīta izsniegšanas komisiju un dažādus citus ar šī darījuma noslēgšanu saistītus izdevumus, tādēļ laicīgi padomājiet par to, vai varēsiet to atļauties. Jo lielāka būs aizdevuma summa, jo lielāka arī būs pirmā iemaksa. Padomājiet, vai Jums šobrīd ir kādas citas finansiālas saistības, kas varētu traucēt bez bažām segt visus nepieciešamos maksājumus. Ja tā, centieties konkrētās saistības nokārtot, piemēram, atmaksāt kredītus pilnībā.

Atrodiet nekustamā īpašuma aģentu

Neatkarīgi no tā, vai meklē māju pilsētas centrā, nomalē vai laukos, prātīgāk atrast nekustamo īpašumu aģentu, kas ne tikai pārzinās teritoriju, bet arī spēs ieteikt vairākus labus variantus, no kuriem Jūs varēsiet izvēlēties. Protams, jāņem vērā, ka aģenta izmantošana saistīsies ar papildu izdevumiem, taču tie attiecīgi samazinās risku iegādāties sliktas kvalitātes vai Jūsu vajadzībām neatbilstošu īpašumu.

Veiciet rūpīgu mājas pārbaudi

Lai cik dīvaini tas neliktos, ir daļa cilvēku, kas uzskata, ka mājas pārbaude pirms tās iegādes nav nepieciešama. Taču, kā gan citādāk Jūs noskaidrosiet, vai ēkai nav mazāku un lielāku problēmu vai bojājumu? Pieaiciniet profesionāli, kas rūpīgi aplūkos un pārbaudīs katru ēkas detaļu, sākot no sienām un ierīcēm, beidzot ar jumtu un kanalizācijas sistēmu. Šī ir ļoti nozīmīga īpašuma iegādes daļa, kas var Jums ietaupīt ievērojamu summu par remontdarbiem pēc pirkuma veikšanas.

Visbeidzot, iesakām padomāt arī par rezerves plānu, proti, kā rīkoties situācijā, ja tomēr māju atrast neizdodas, vai arī Jūs nevarat saņemt aizdevumu īpašuma iegādei. Prātīgāk ir iziet cauri simtiem scenāriju, nekā turēties tikai pie viena, kurš beigās var arī neizpildīties.