2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

8 padomi, kas par budžeta plānošanu jāzina jaunlaulātajiem

8 padomi, kas par budžeta plānošanu jāzina jaunlaulātajiem

Kopdzīves uzsākšana ir patīkams, bet tajā pašā laikā satraucošs brīdis ikviena cilvēka dzīvē. Līdz ar kopdzīves uzsākšanu, sākas pavisam jauna dzīve. Tev ir jārēķinās ar otru cilvēku, jāpalīdz viņam, Tu nevari domāt vairs tikai par sevi. Tomēr kopdzīve nav tikai kopā pavadīšanas laiks un mīlestības izrādīšana. Jums abiem ir jāsāk plānot gan kopīgais budžets, gan arī jārisina visi jautājumi, kas saistīti ar mājsaimniecības uzturēšanu. Raksta turpinājumā uzzināsi 8 padomus, kas par budžeta plānošanu būtu jāzina ikvienam jaunlaulātajam.

1. Atrodiet laiku, kad runāt par budžeta plānošanu

Šis ir viens no svarīgākajiem punktiem. Ikdienas steigā cilvēki ir ļoti aizņemti, tāpēc bieži vien nepietiek laika, lai vienkārši apsēstos un pārrunātu svarīgas lietas. Tā kā budžeta plānošana ir ļoti svarīga lieta, tad tajai ir jāpieiet ar lielu atbildības sajūtu. Ieplānojiet brīvu laiku, kad abi mierīgi varēsiet apspriest visas lietas par kopējo budžetu.

2. Apspriediet katrs savu finansiālo situāciju

Lai varētu izvirzīt kopīgus finansiālos mērķus, ir jāsaprot, kāda ir jūsu katra finansiālā situācija, kādi ir katra ienākumi, kā arī tas, cik daudz parasti katrs no jums mēnesī iztērē.

3. Izvirziet kopīgus finansiālos mērķus

Jūs tagad esiet ģimene, līdz ar to arī ir jāizvirza kopīgi mērķi. Kad būsiet apsprieduši katra individuālos ienākumus un naudas tērēšanas paradumus, būs daudz vieglāk nospraust kopīgus mērķus. Lai process būtu vieglāks, uzstādiet īstermiņa un ilgtermiņa mērķus. Mērķi var būt visdažādākie. Piemēram, kopīgs ceļojums, jaunas automašīnas iegāde vai arī jaunas mājvietas iegāde. Arī ģimenes pieaugums var būt lielisks mērķis, lai to īstenotu. Kad mērķus būsiet uzstādījuši, katru mēnesi atvēliet tiem noteiktu naudas summu, lai spētu tos realizēt.

4. Neaizmirstiet par ikmēneša rēķiniem

Domājot par iepriekš uzstādītajiem mērķiem un, cenšoties tos piepildīt, nevajadzētu aizmirst par ikmēneša rēķiniem – komunālie maksājumi, telefona rēķini, īres maksa, transporta izmaksas. Šos rēķinus noteikti vajadzētu samaksāt vispirms, lai pēc tam būtu skaidrs, cik daudz var atvēlēt mērķu sasniegšanai.

5. Atvēliet līdzekļus saviem personīgajiem tēriņiem

Katram cilvēkam ir savas personīgās vajadzības. Tāpēc katru mēnesi no saviem ienākumiem atvēliet noteiktu daļu priekš savām personīgajām vajadzībām. Iedomājies gadījumu, kad kādam no jums ir svētki vai arī vienkārši tāpat vēlies iepriecināt savu otro pusīti. Tu taču noteikti nevēlēsies, ka nauda par dāvanu tiktu uzskaitīta kopīgajā ģimenes budžetā. Tāpēc noteikti daļu ienākumu atvēli personīgajām vajadzībām.

6. Izvairieties no kredītsaistībām

Ir atšķirība, vai esi kredītsaistībās, kas esi viens vai arī, kad esi precējies. Pirms stāšanās laulībā, noteikti vajadzētu nokārtot visas kredītsaistības, lai būtu vieglāk veidot kopīgo budžetu. Protams, esot laulībā, arī vajadzētu izvairīties no kredītsaistībām, taču ne vienmēr to var izdarīt. Līdz ar vairāku mērķu uzstādīšanu, var rasties nepieciešamība pēc naudas aizdevuma. Ja tas tomēr ir nepieciešams, tad paskatieties, ko patēriņa kredīts internetā (šajā mājas lapā) jums var sniegt. Taču pirms aizņemieties, izvērtējiet iespējas kredītu atmaksāt.

7. Sejojiet līdzi budžetam

Lai vieglāk būtu izsekot saviem izdevumiem, pierakstiet tos, piemēram programmā Excel. Šādi patiešām būs ērti un viegli izsekot līdzi naudas plūsmai, kā arī sapratīsiet, ko nepieciešams uzlabot, lai veiksmīgāk pārvaldītu savas finanses.

8. Uzticieties savam partnerim

Laimīga kopdzīve nav iedomājama bez mīlestības un uzticības vienam pret otru. Finansiālais aspekts ir ļoti svarīgs kopdzīvē, tomēr nevajadzētu aizmirst par savstarpējajām attiecībām. Neuzņemieties visus izdevumus tikai uz sevi. Sadaliet tos savā starpā. Kā arī tad, kad izdevumi būs sadalīti, uzticieties savam partnerim, ka viņš noteikti tiks ar tiem galā.