2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jānis Zeps: Jēkabpils kapos notikusi masveida kapa vietu apgānīšana

Jānis Zeps: Jēkabpils kapos notikusi masveida kapa vietu apgānīšana

Ar portālu Radio1.lv sazinājās biedrības “Jēkabpils mantojums” valdes priekšsēdētājs Jānis Zeps un informēja, ka brīvdienās, 8.decembrī, konstatējis čuguna krustu pazušanu Jēkabpils pilsētas luterāņu kapu teritorijā, kur atrodas baltvācu apedījumi.

Viņš sacīja, ka aktīvi sadarbojas ar pašvaldību Jēkabpils kapu digitalizācijas projektā un veicot pierakstus, secinājis, ka tur ievietotajos attēlos baltvācu kapi redzami bez krustiem. Lai pārliecinātos vai tā ir tikai tehniska kļūme vai krusti tiešām pazuduši, devies uz kapsētu, kur secinājis, ka no baltvācu kapiem, kas atrodas kapu teritorijā pa labi no vecās kapličas, pazuduši visi čuguna krusti. Viņš sazinājies ar kapu uzraudzi un jautājis, kur palikuši krusti vai tie nozagti vai aizvesti, jo šo vietu gatavos jauniem apbedījumiem, viņai par to pazušanu bijusi pirmā dzirdēšana. Jānis Zeps sazinājies arī ar uzņēmumu “Cemety”, kas veica kapu digitalizāciju, un tur sacījuši, ka krustu nav bijis jau vasarā, kad notikuši darbi pilsētas kapsētā. Tā kā kapu uzraudzei nebija informācijas par krustu pazušanu, secināts, ka notikusi kapu apgānīšana un krusti nozagti. Jānis Zeps situāciju raksturoja, kā masveida kapu apgānīšanu, piebilstot, ka var teikt: "Jēkabpilī ir likvidēta kapsēta" un pauda neizpratni, pat ja SIA “Jēkabpils pakalpojumi” neatbild par kapu pieminekļu aizsardzību pret vandaļiem, kā kapu uzraugs diendienā strādājot kapu teritorijā nepamanīja, ka tik plašā teritorijā un masveidā notikusi krustu zādzība, ņemot vērā, ka līdzās norisinājās aktīva darbība jaunu apbedījuma vietu ierīkošanai.

Jautājums par Jēkabpils pilsētas luterāņu baltvācu kapu apgānīšanu tika skatīts arī otrdien ikmēneša mediju un pašvaldības preses konferencē. Jēkabpils mērs Raivis Ragainis sarunā ar žurnālistiem sacīja, ka SIA “Jēkabpils pakalpojumi” neatbild par kapu pieminekļiem, par tiem atbildīgi klienti jeb cilvēki, kas rūpējas par savu tuvinieku kapu kopiņām.

Sākotnēji izskanējusī versija, ka čuguna krustus, iespējams, novāca un aizveda SIA “Jēkabpils pakalpojumi”, lai sagatavotu šo seno kapu teritoriju jauniem apbedījumiem, neapstiprinājās. Kā zināms Jēkabpils kapos šobrīd brīvu vietu apbedījumiem nav un jauna vieta kapsētai, to paplašinot, arī vēl nav iekārtota, tāpēc kapos tiek sagatavotas senās vietas jauniem apbedījumiem un viena tāda vieta izveidota cieši līdzās šiem baltvācu kapiem, Tāpēc radās versija, ka iespējams krusti noņemti, lai arī šo teritoriju sagatavotu jauniem apbedījumiem. Taču kā apgalvoja Raivis Ragainis, šajā teritorijā nav plānots veidot jaunus apbedījumus un SIA “Jēkabpils pakalpojumi” nav saistības ar krustu pazušanu.

Šobrīd precīzi nav zināms, cik krustu un, kad tie ir pazuduši, jo Jēkabpils kapsēta līdz šim netika kartēta un apbedījumu vietas nav uzskaitītas. Tāpat arī neviens nav fiksējis brīdi, kad krusti pazuduši. Jānis Zeps minēja, ka varētu būt pazuduši apmēram 20 čuguna krusti vai pat vairāk, par to liecina kapavietu skaits. Viņam ir 12 krustu fotogrāfijas, kas varētu kalpot kā liecības, jo visas apbedījuma vietas viņš nav fotografējis.  Jānis Zeps pauda nožēlu, ka šie krusti un uz tiem esošie uzraksti, kas liecina par apbedītajām personām, tagad nav fiksēti digitalizācijas procesā. Digitalizācijas jēga, ka varbūt pēc 30 vai 50 gadiem cilvēks tepat vai ārzemēs internetā var uzzināt, kur reiz bijis viņa senču kaps vai apbedīta kāda vēsturiski nozīmīga persona. Varbūt tad jau būs veikti virsapbedījumi, bet digitāli šī informācija būtu saglabāta. Tagad tāda iespēja ir zudusi.

Jānis Zeps sacīja, ka Jēkabpilī dzīvojusi samērā liela baltvācu kopiena un šī apbedījumu vieta ir apstiprinājums tam, ka baltvāci te bijuši un saimniekojuši pilsētā. Tāpat arī zināms, ka pilsētā bijušas trīs metāllietuves, kurās šie čuguna krusti izgatavoti pēc individuāla pasūtījuma, jo tie ir atšķirīgi, katrs ar savu ornamentu. Šobrīd šis kutūrvēsturiskais mantojums ir zudis.

Jēkabpils dome par notikušo ir ziņojusi Valsts policijas Zemagales reģiona pārvaldes Jēkabpils iuecirknim un ir sākts kriminālprocess par smaga nozieguma izdarīšanu – kapu apgānīšanu. Jēkabpils policijas iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis sacīja, ka pēc iesnieguma saņemšanas uz kapiem izbraukusi opergrupa un dabā fiksējusi astoņu krustu nozagšanu. Par to liecinot atstātās pēdas, krustus nolaužot. Zigmunds Januševskis pieļāva, ka, iespējams, pazuduši daudz vairāk krusti, bet pie kapu kopiņām neesot vairs atrodamas pēdas par to pazušanu. Tāpat arī viņš sacīja, ka fiksētās zādzības notikušas pirms ilgāka laika, ne pēdējo dienu vai nedēļu laikā.

Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis uzsvēra, ka “kapu apgānīšana ir zemiska rīcība ne tikai pret pilsētas kultūrvēsturisko mantojumu, bet arī morāli un ētiski nepieņemama. Jēkabpils pašvaldība regulāri rūpējas par pilsētas kapu sakopšanu un to vēsturiskās vērtības saglabāšanu. Aicinām iedzīvotājus ziņot jebkuru viņu rīcībā esošu informāciju, kas palīdzētu atklāt zādzību Jēkabpils pilsētas kapos.”

Jēkabpils pašvaldība lūdz atsaukties aculieciniekus, kas iespējams, redzējuši, kā krusti tiek nolauzti, aizvesti vai viņu rīcībā ir cita informācija, kas var palīdzēt atrast kapu apgānītājus un  ziņot par iespējamajiem pārkāpējiem Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa dežūrdaļai pa tālruni 65202600. Anonimitāte garantēta.

Foto: Jānis Zeps

Komentāri (0-1/1)

  • jekabpiliete
    13.12.2018 13:15
    Tā specializācija, kad katrs atbild par sava palaga stūri un neredz ainu kopumā noved pie šādas situācijas, ka izlaupa kapus un ne čiku ne grabu, neviens neko nav redzējis, nav manījis un GALVENAIS ne par ko neatbild..... un līdz ar to neviens nav vainīgs... Situācija BEZ KOMENTĀRIEm...visu cieņu "Jēkabpils mantojumam", nez cik ilgi nepamanītu un vai vispār pamanītu, ja Jānis Zeps nesaceltu trauksmi. Pārdomām: Ja jauCemety apgalvo, ka vasarā digitalizējot šo kapu daļu krustu nav bijis vai tad kapu pārzine nepiefiksēja ka nav? Vai Cemety tā vieni paši klīda pa kapiem? Vai tad viņiem neierādīja attiecīgo kapu daļu vai kāds no pakalpojumiem procesā neiesaistījās??? Šajā apgānīšanā vairāk jautājumu kā atbilžu....

Atstājiet komentāru