2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Mēneša ārste - dr. Ērika Urtāne

Saskaņā ar iedzīvotāju balsojumu mēneša ārsta titulu ieguvusi Jēkabpils slimnīcas ginekoloģe dr. Ērika Urtāne. Aicinājām viņu uz sarunu par ārsta profesiju un misiju.

Kādam ir jābūt ārstam?

- Manuprāt, ārstam ir jābūt gudram. Tādi arī mēs savu iespēju robežās cenšamies būt. Mediķa izglītība ir dārga. Jāmācās visu dzīvi. Vieni 3 dienu praktiskās apmācības kursi maksā vismaz 1500 euro plus ceļa izmaksas un dzīvošana, ko jāapmaksā pašam no savas algas, jo ne valsts, ne slimnīca tik dārgus kursus neapmaksā. Kursos mācamies operēt, ir pieejamas moderni aprīkotas telpas, jaunākie instrumenti. Latvijā šādi kursi notiek reti, pārsvarā tie ir ārzemēs. Pagājušajā gadā biju trīs dienu IRCAD kursos Francijā, Strazbūrā, kur profesionāli ļoti daudz ieguvu, jo bija iespēja operēt kopā ar izciliem profesoriem. Lai arī šādi kursi izmaksā dārgi, ieguvums ir nenovērtējams. Tātad ārstam svarīgi būt gudram, sekot līdzi visam jaunajam nozarē. Jābūt empātiskam, bet tajā pašā laikā mēs nevaram būt pārāk emocionāli. Mums jābūt intelektuāliem un jāseko līdzi jaunumiem ne tikai profesijā, bet arī norisēs sabiedrībā, kultūrā, jārod iespēja ceļot. Ārstam jāmācās arī psiholoģija, un to bieži apgūstam dzīves laikā, jo ir jāprot veidot saruna ar pacientu. Ārstam jāprot rast balanss starp darbu, pašizglītošanos un ģimeni. Ja to nespēj, ārsts izdeg un zūd interese par darbu.

- Runājot par izdegšanu, ārstu profesija šajā ziņā ir saraksta augšgalā. Kādi faktori, jūsuprāt, veicina izdegšanu un, kā no tās izvairīties?

Cilvēks izdeg, ja pārstrādājas, jo mediķa darbā ir ne tikai fiziska, bet arī emocionāla slodze. Ja nav pietiekami daudz laika sevi atkal uzlādēt. Piemēram, sportot, būt pie dabas,lasīt grāmatas, būt kopā ar ģimeni, draugiem. Strādājot ambulatori, nav nakts dežūru, brīvdienās un svētkos vari būt kopā ar ģimeni. Taču, ja tev ir darbs stacionārā, dežūras ir neizbēgama lieta un noteikti tās iekritīs arī brīvdienās un svētkos – Ziemassvētkos, Jaunajā gadā, Līgo vakarā, sestdienās, svētdienās utt. Tev brīvo dienu ir ļoti, ļoti maz un tas arī cilvēku sadedzina. Bieži vien nepietiek personāla, nepietiek instrumentu, trūkst anesteziologu, un rezultātā tas viss nogurdina.

- Kā nonācāt medicīnā? Vai esat no mediķu ģimenes?

Neesmu no mediķu ģimenes. Bērnībā gribēju kļūt par ārstu, jo biju slimīgs bērns un man mediķi likās īpaši, cilvēki, kas dara labu darbu, palīdz citiem. Vidusskolā domas mainījās un nolēmu, ka mācīšos ekonomistos, strādāšu banku sfērā, jo tur, manuprāt, var labi nopelnīt, viss ir sakārtots, valda stabilitāte. Taču sapratu, ka nevēlos visu savu dzīvi pavadīt birojā pie datora un papīriem. Pēc vidusskolas iesniedzu dokumentus Rīgas Stradiņa universitātē uz sociālajiem psihologiem, bet, kamēr es gāju sagatavošanas kursos un liku eksāmenus, es redzēju no malas topošos medicīnas studentus, kas izskatījās ļoti radoši, interesanti, man likās, ka tas varētu būt kaut kas priekš manis. Man ļoti patika studijas, man patīk mans darbs, un es ne brīdi neesmu nožēlojusi savu izvēli. Ginekologa darbs ir ļoti daudzveidīgs - mēs varam strādāt stacionārā, operēt, varam pieņemt ambulatori, varam veikt ultrasonogrāfijas, varam pieņemt dzemdības.

- Kas ir vislielākais gandarījums jūsu darbā?

Vislielākais gandarījums ir dzemdniecībā – kad piedzimst mazulis un viss ir kārtībā gan ar bērniņu, gan ar mammu! Arī ginekoloģijā ir daudz situāciju, kas sniedz gandarījumu un prieku. Piemēram, izoperējot sievieti, vai medikamentozi palīdzot tikt pie bērniņa. Tāpat arī gandarījums ir par akūtām situācijām, kad jāglābj dzīvība un ir pozitīvs rezultāts. Jēkabpils slimnīcas ginekoloģijas nodaļas māsiņas ir ļoti jaukas, un viņas cenšas ne tikai labi izdarīt savu darbu, bet arī aprunāties ar katru pacienti, uzklausīt. Līdzās palīdzībai, ko sniedz operācijas, medikamentozā ārstēšana, ļoti svarīga ir komunikācija, sarunas, cilvēciskā saskarsme. Visu cieņu māsiņām un liels viņām paldies!

- Pastāstiet par darbu Jēkabpilī! Kas ir jauns jūsu nodaļā, kādi ir sasniegumi, ar ko jūs, kā speciālists, lepojaties?

- Šī gada darbu kalendārā esmu iezīmējusi vēlmi kļūt par ekspertu ultrasonogrāfijā, pie kā šobrīd strādāju.
- Esmu kļuvusi par sertificētu kolposkopijas speciālistu.
- Viens no jaunumiem ultrasonogrāfijas kabinetā ir 3D zonde, kas dod iespēju labāk vizualizēt dažādas patoloģijas vēl pirms mazuļa dzimšanas. Mums ir augstas klases ultrasonogrāfijas aparāts gan ginekoloģiskajiem, gan augļu izmeklējumiem.
- Operāciju blokā turpinām papildināt laparaskopisko instrumentu klāstu un kursos apgūstam jaunas operatīvās tehnikas, pilnveidojamies.
- Dzemdību nodaļā papildus klasiskajai augļa KTG (augļa sirdstoņu pieraksts) izmeklēšanai, ir iespējama STAN (augļa sirds elektrokardiogrāfiskā analīze, miometrija išēmijas diagnostika) metode, ar kuras palīdzību varam padziļināti novērtēt augļa stāvokli dzemdībās, ja tas ir nepieciešams.
-Priecājos, ka mūsu slimnīcas kolektīvam pievienojušies jaunie kolēģi – dermatologs, kardiologs, paliatīvās aprūpes ārsts!

Paldies par sarunu!

Komentāri (0-10/16)

  • Vija
    05.02.2019 17:19
    Paldies par padomiem un ārstēšanu!
  • Ese
    05.02.2019 13:19
    Ina!!!
    Vismaz pirms nepilna gada, dr.Urtāne neslēdza līgumus. Citi slēdz. Līgumus ārstiem nav jāslēdz obligāti.
  • Ulla
    05.02.2019 10:33
    Dakteru daktere. Superīga!
  • Ese
    05.02.2019 00:30
    Pēc dzemdībām viņu nosaucu par mūsu sargeņģeli.
  • Inga
    04.02.2019 21:53
    Tiešām cilvēks atrodas savā vietā un gribas teikt tikai labākos vārdus. Ārsts, kurš nekad neatstās neievērotu nevienu sūdzību par veselību, rīkojas profesionāli un operatīvi, vienmēr visu izstāsta. Nesen tieši gulēju slimnīcā un gribējās pajautāt pa kuru laiku viņa vispār guļ, jo no agra rīta līdz vēlam vakaram strādāt trakā režīmā, paspēt būt visur, tur tiešām ir liela mīlestība pret savu darbu! Un māsiņas arī ļoti superīgas!
  • Ina
    04.02.2019 21:23
    Meitenes sakiet lūdzu, kā lai paraksta ar dakteri dzemdēšanas līgumu? Meitai drīz jādzemdē, bet nodaļā aizejot saprata ka neviens tur īpaši nevēlās to līgumu parakstīt. Priekš kam tad reklamē pa rādio un avīzēs? Vai jāiet pa taisno pie nodaļas vadītāja ? Kur to līgumu paraksta?
  • Karīna
    04.02.2019 20:34
    Arī no manis MILZĪGS paldies dakterei!
    Gudra,sirsnīga,atbildīga.
  • Inta
    04.02.2019 20:07
    Ļoti gudra, jauka, atbildìga dakterìte!
  • Gundega Caune Vingre
    04.02.2019 19:38
    Zelta ārsts
  • Stella
    04.02.2019 19:08
    Superīga ārste,uztver savu darbiņu ļoti nopietni,vienmēr sasniedzama kad nepieciešams padoms,rūpīga un atsaucīga,visu smuki paskaidro un uz lapas saraksta! Kolosāla attieksme
12

Atstājiet komentāru