2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Kāds laiks gaidāms decembrī - Vilku, Svētku un Ziemas mēnesī

Kāds laiks gaidāms decembrī - Vilku, Svētku un Ziemas mēnesī

Tautas gudrība par decembri saka: Ja Adventes laiks (šogad no 3. līdz 24. decembrim) ir sauss un skaidrs, tad sagaidāma sausa vasara, tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs. Ja decembrī daudz dienu ar sarmu, zeme sasalst un bieži snieg – tad nākošgad labas ražas. Kāds jūnijs vasarā, tāds decembris ziemā. Ja decembrī pilnmēnesī pūš ziemeļvēji, tad sagaidāms liels aukstums. Šogad decembrī pilns mēness ir laikā no 14. līdz 20.decembrim. Sniegains, ar salu, sarmu un vējiem bagāts decembris paredz raženu nākošo gadu. Ja Vilku mēnesī veļa nežūst, tad nākamā vasara slapja.

Pagājušais salīdzinoši vēsais un pārsvarā sausais jūnijs, kas paredz laiku ziemas pirmajā mēnesī decembrī, liecina, ka decembris būs mērens un nokrišņiem bagāts. To, ka decembrī bargs sals nav gaidāms, it īpaši mēneša pirmajā pusē, norāda naktis bez salnām Miķeļu nedēļā septembrī. Savukārt 7. augusts, kas paredz ziemu, bija sauss un silts. Tas rāda, ka ziemā un tās pirmajā mēnesī decembrī iespējams arī stiprāks sals. 18. augusts, kas prognozē decembri, bija vasarīgi silts un sauss. Šī pazīme liecina, ka sals pastiprināsies mēneša vidū un laikā pirms Ziemassvētkiem Latvijas austrumos būs sniegains un mērens sals. Atbilstoši jūnija un augusta nozīmīgām dienām laikā ap 21. decembri var būt arī lielāks sals, bet mēneša beigās atkal atkušņi.

Kopumā pirmais ziemas mēnesis būs tuvu normai Latvijas austrumos, bet ar noslieci uz siltāku pārējā Latvijā. Nokrišņu būs vairāk kā vidēji decembrī. Mēneša pirmajā pusē laika apstākļi mainīgi. Nelielam salam sekos atlaideņi un nokrišņi sniega, slapja sniega, atkalas un tuvāk jūrai lietus veidā. Mēneša vidū sals pastiprināsies un dažviet skaidrās pilnmēness naktīs temperatūra var nokrist līdz mīnus 15 grādu atzīmei. Tas būs īslaicīgi un sals atlaidīs. Šajā laikā ceļi slideni, mērens sniegs un vējam pastiprinoties putinās. Pirms un ap Ziemassvētkiem var būt arī decembra aukstākais laiks, kad naktīs Latvijas austrumos sals var sasniegt mīnus 17 grādu atzīmi. Nokrišņi īslaicīgi un pārsvarā sniegs. Ziemassvētki Latvijas austrumu novados un vidienē rādās būt balti un ar nelielu salu. Pēc Ziemassvētkiem kļūs siltāks, sekos atkusnis, nelieli nokrišņi sniega, slapja sniega un tuvāk jūrai smidzinoša lietus veidā. 2017. gadu aizvadīsim bez liela sala pa slideniem ceļiem…

Tālāk sekojošajā janvārī iespējams kailsals, kam sekos sniegaina un mērena sala laiks.

Ticējumi un laika zīmes. Decembris (Vilku, Svētku, Ziemas mēnesis)

Decembris tradicionāli ir Adventes laiks. Laiks, kad gaida Kristus piedzimšanu Sirdī un Saules atgriešanos Dabā. Ja decembris sauss – pavasaris jauks un vasara sausa. Ja Advente bez sniega, tad Ziemassvētkos daudz sniega. Ja decembris sniegains, auksts un ar sarmu, nākošgad būs labas ražas. Decembris ir Ziemas ausaine, janvāris – kažoks, bet februāris – velteņi.

1. decembris – Ziemas pirmā mēneša pirmā diena.

Ticējumi. Kāds 1. decembris, tāda ziema. Ja 1. decembra rītā salst – ziemas sākums auksts. Ja dienas vidū atkusnis – janvārī ziema atlaidīs. Ja 1. decembra vakarā sniegputenis – ziema būs gara un pavasaris vēls.

4. decembrī ir Bārbala. Tā ir Aitu diena un vienīgā decembra diena pirms Ziemassvētkiem, kad iet budēļos. Bārbiņa laipni sagaida Ziemu un upes abus krastus savieno ar ledus tiltu.

Ticējumi. Ja šajā dienā ir ledus, tad Bārbala to lauž (atkusnis). Ja nav, tad Bārbiņa to taisa. Ja 4. decembrī salst – tad Ziemassvētkos un Jaungadā būs sals.

Ja atkusnis – tad arī svētkos būs atkušņi.

Niklāva (Nikolaja) jeb Zirgu diena ir 6. decembrī. Šajā dienā dzimis Ziemassvētku vecītis. 6. decembris ir svētku diena mājas kustoņiem, bet īpaši zirgiem. Kurš šo dienu nesvētī, tam nepadodas ne zirgi, ne mājputni, ne aitas.

Ticējumi. Ja Zirgu dienā zirgiem muguras noberž ar sniegu, tad tie neslimos un arī mošķi neēdīs. Šajā dienā sākas ragavu ceļš. Ja 6. decembrī ziemeļvējš un sniegs, vasara būs auksta un lietaina.

Trīs dienas Vilku mēnesī veltītas zvēriem, putniem un zivīm. 9. decembris ir Vilku diena. Ja vilki gaudo un klīst tuvu mājām – būs sals. 10. decembris ir diena, kad zivis nolaižas ūdeņu dibenā un aizmieg. Arī lācis migā aizmieg ziemas miegā, bet alnis atbrīvojas no vecajiem ragiem. 11. decembrī ir Žagatas un Sīļa diena. Ja žagata vai sīlis sauc, tad jāiet līdz, jo tevi gaida laimīgs pārsteigums.

13. decembrī ir Lūcijas. Sākot ar Lūciju, diena kļūst jau par vienu vistas nagu garāka. Citviet, par gaiļa dziedājuma laiku. Arī vilkači uz sapulci ellē dodas trīsreiz gadā – Vasarsvētkos, Jāņos un Lūcijās.

Ticējumi. Ja Lūcijās rīts skaidrs – atlikušais decembris būs sauss. Ja snieg un putina, līdz Ziemassvētkiem vēl snigs un putinās.

Ziemas saulgriežu svētki ir Ziemassvētki. Dažādām tradīcijām, ticējumiem un izdarībām bagātākie svētki ziemā un ilgst no 21. decembra līdz 27. decembrim vai pat ilgāk. Ziemassvētku dienās Saule pa zelta kāpnēm nokāpj no saviem debesu augstumiem un kosmiska akta laikā savienojusies ar Zemi, sāk savu ceļu augšup, pretī Ziemeļzvaigznei. Līgo naktī Visuma dzīlēs Saule pagriežas un steidz atpakaļ pie Zemes... Lai kopīgi auklētu jaunu Dzīvību.

Ticējumi. Ja 22. decembrī saulains un skaidrs – 31. decembrī būs skaidrs un sals. Ja apmācies un sarma – Jaungadā būs atkusnis. Kāds vējš iepūš 25. decembrī, tāds pārsvarā pūtīs līdz Pavasara Mārai (25. martam).

Vecgada vakara (31. decembris) tradīcijās ievijušās Jaungada ieražas un tas ir sākums jaunam gadskārtu gredzenam.

Ticējumi. Ja Vecgada vakarā snieg, bites labi spietos un būs laba ābolu raža. Ja zvaigznes dzied, būs jauka vasara.

Komentāri (0-1/1)

  • Anna
    02.07.2018 18:35
    Žēl., ka sniegotas un aukstas ziemas ir palikušas tikai bērnības atmiņās....

Atstājiet komentāru