2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Ornitologi par šī gada putnu izvēlējušies pļavu tilbīti

Ornitologi par šī gada putnu izvēlējušies pļavu tilbīti

Latvijas Ornitologu biedrība (LOB) par 2018.gada putnu izvēlējusies pļavu tilbīti jeb "Tringa totanus", informēja sabiedrisko attiecību koordinators Agnis Bušs.

Viņš skaidroja, ka pļavu tilbīti var sastapt mitros zālājos. Šī putna raksturīgākās iezīmes ir tā sarkanās kājas un knābis. Līdzās pļavu tilbītei mitras vietas labprāt apdzīvo arī citi pļavu bridējputni, tostarp ķīvīte, mērkaziņa, gugatnis un melnā puskuitala, kā arī dziedātājputni - pļavu čipste, dzeltenā cielava un lukstu čakstīte.

LOB valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus skaidroja, ka pļavu tilbīte kļuvusi par Eiropas Savienībā apdraudētu putnu sugu. "Būtiskākie draudi šai sugai ir lauksaimniecības intensificēšana un mitrāju nosusināšana. Zemnieki, kas atrod iespēju savās pļavās saglabāt kādu slapjāku vietu, kur apmesties pļavu tilbītei un citiem putniem, būtu pelnījuši ne tikai pateicību, bet arī atbilstošu finansiālu atbalstu," pauda Ķerus.

Gada putna akcijas laikā LOB rīkos foto un zīmējumu konkursus. Zīmējumu konkursā var piedalīties, iesniedzot darbu biedrībā līdz 31.maijam. Galvenā balva, ko saņems vismaz trīs labāko zīmējumu autori, būs īpaša putnu vērošanas ekskursija. Savukārt fotokonkursā "Pļavu putni" LOB biedri savus darbus var iesniegt līdz 1.novembrim.

Gada putna akciju LOB rīko kopš 1996.gada. Hronoloģiski par gada putniem izvēlēti grieze, vakarlēpis, zaļā vārna, mazais ērglis, ķīvīte, ūpis, lielais ķīris, rubenis, baltais stārķis, ziemeļu gulbis, lauka piekūns, melnā dzilna, melnais stārķis, jūraskrauklis, mednis, meža pūce, jūras ērglis, kākaulis, pupuķis, dzeltenais tārtiņš, dižraibais dzenis un dzeltenā cielava.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru