2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Kādu laiku prognozē novembrī - Sala, Salnas un Mārtiņa mēnesī?

Kādu laiku prognozē novembrī - Sala, Salnas un Mārtiņa mēnesī?

Mārtiņa mēnesis (novembris) ir laiks, kad rudens ar ziemu cīnās. Sala mēnesī (novembrī) bieži ir tā, ka no rīta lietus, bet vakarā jau snieg un putina. Ticējumi par novembri saka: ja Sala mēnesis auksts, tad marts būs silts. Ja snieg un stiprs sals, gaidāms bagāts gads. Silts un miglains – bada gada vēstnesis. Ja novembrī odi – mīksta ziema. Ja daudz saulainu dienu – tad nākošā pavasarī agri jāsēj. Cik ilgi pēc Mārtiņiem (10. novembris) kokos vēl turas lapas, tik ilgi pēc Jurģiem (23. aprīlis) nebūs zāles. Tā savā blogā par novembri raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.

Viņš norāda, ka 17.augusts, kas paredz laika apstākļus novembrim, bija saulains un sauss. Tā ir norāde, ka Mārtiņa mēnesis lielākoties būs sauss, ar rudens sauli, viegliem mākoņiem un īslaicīgiem nokrišņiem. Savukārt 5. janvāris, kas atbilstoši tam prognozē laiku novembrī, bija apmācies un salīdzinoši silts (plus 5 grādi). Diena pagāja dienvidvēja un dienvidaustrumu vēja zīmē. Tas liecina, ka Sala mēnesī lielākoties valdīs dienvidu un austrumu puses vēji, kas noteiks vēlam rudenim atbilstošus laika apstākļus: dzestras naktis, mērenu rudens siltumu dienās un īslaicīgus nokrišņus. Vadoties no šīm nozīmīgajām dienām un laika apstākļiem pagājušajā maijā, tad novembris būs salīdzinoši sauss un ar vidējo gaisa temperatūru augstāku par normu.

Šogad novembra pirmajā pusē, pārsvarā līdz Mārtiņiem (10.novembris) bez būtiskiem nokrišņiem. Dienas daļēji mākoņainas, nereti arī rudenīgi saulainas, ar vidējo temperatūru plus 5, plus 12 grādi. Naktis dzestras un laikā ap Mārtiņiem ar nelielu nakts salu. Nelieli nokrišņi, pārsvarā lietus.

Mēneša vidū vējaināks, vairāk mākoņu un nokrišņu, prognozē Vilis Bukšs. Šajā laikā lietus, iespējams slapjš sniegs un krusa. Temperatūra dienās ap plus 3, plus 10 grādi.

Mēneša otrajā pusē laika apstākļi mainīgi. Mēness fāzēm mainoties, laikā ap Cecīliju (22.novembris) un it īpaši laikā ap Katrīnām (25. novembris) kļūs aukstāks un Austrumlatvijā sals saglabāsies arī dienas laikā. Ceļi apledos, slideni. Šajā laikā vietām temperatūra naktīs var pazemināties līdz mīnus 10, 12 grādu atzīmei. Nokrišņi nelieli un pārsvarā sniegs. Šeit uzsnigušais sniegs nenokusīs un izveidosies neliela, īslaicīga sniega sega, kas var saglabāties līdz Andrejiem (30. novembris). Vēlāk sals atlaidīs, sniegs pāries lietū un pēc nelielas ziemiņas būs pirmais atkusnis. Bet atkušņi nākamajā ziemā rādās būt vairāki…

Kopumā novembris rādās būt siltāks un sausāks kā parasti.

Laika zīmes jeb ticējumi par novembri

Novembra pirmajā dienā sākas Garu dienas un turpinās līdz 9. novembrim. Laiks, kad mirušie nākuši uz mājām, kur agrāk dzīvojuši un nomiruši. Gari nāca istabās un mājinieki jau zināja, pa kuru logu viņi nāks.

Ticējumi. Ja šajā dienā sals un sniegs, pavasaris būs vēls un auksts. Ja atkusnis - silts.

2.novembris - Dvēseļu diena. Veci ļaudis ticējuši, ka tanī gadā mirušo dvēseles klīst apkārt līdz Dvēseļu dienai. Latgalē šajā dienā mājinieki dzied psalmus un lūdzas par mirušo dvēselēm.

Ticējumi. Vējaina diena sola vētrainu un sniegiem bagātu ziemu.

8.novembrī sākas gada tumšākais laiks. Nozīmīga diena, lai vērotu, kāds laiks būs turpmāk. Ja šajā dienā sniegs, tad arī Lieldienās (21. aprīlis) būs sniegs. Ja šī diena silta - būs barga ziema. Ja 8. novembrī ar ratiem brauc, tad 9. decembrī ar ragavām. Ja diena auksta un sniegaina, tad pavasaris būs vēls un auksts. Ja atkusnis - ziema un pavasaris būs silti.

Mārtiņi (10. novembris) ir novembra galvenie svētki. Ap 10. novembri arī Mārtiņa tirgi. Ja Jurģis (23. aprīlis) iezīmēja zemes darbu, pieguļas un ganu laika sākumu, tad Mārtiņi pretēji – visa tā nobeigumu. Nedēļu, kurā iekrīt Mārtiņdiena, sauc par Mārtiņa nedēļu. Šīs nedēļas Piektvakars (8. novembris) nozīmē Veļu laika beigas. Ar Mārtiņu vakaru sākās Budēļu (Čigānos iešanas) laiks, kas turpinās līdz pat Metenim (5. marts).

Ticējumi. Ja Mārtiņos salst – Katrīnas (25. novembris) un Andreji (30. novembris) būs slapji, tajos līs. Ja nedēļā ap Mārtiņiem ir atkušņi – visa ziema būs ar atkušņiem. Ja Mārtiņi ir skaidri – ziemā būs sali, bet kopumā sagaidāms labs gads. Ja ap Mārtiņiem ir skaidras mēness naktis – būs skaidrs siena laiks. Mārtiņu nedēļā lācis dodas uz ziemas guļu un pamodīsies tikai Pavasara Mārā (25. marts).

22.novembrī Cecīlija. Ja šajā dienā migla - būs atkušņi. Ja kokos sarma - būs sals. Ja 22. novembrī apmācies un sniegains - maijs būs lietains.

25.novembrī ir Katrīnas. Arī Katrīnās iet budēļos. Tikai šoreiz galvenie čigānos gājēji ir sievietes.

Ticējumi. Ja Katrīnās sniegs, tad līdz 6. decembrim ziemu nav ko gaidīt. Ja līst - 4. decembrī arī līs. Ja stipri vēji un gaudo kā vilki - ziema būs stindzinoša. Ja Katrīnās sals, tad Andrejos (30. novembris) – atkusnis.

30.novembrī svin Andrejus. Ap šo datumu arī Andreja tirgi. Līdz tiem bija jānokauj visi tie mājdzīvnieki, kurus nebija domāts izmitināt līdz pavasarim. Svarīga loma Andreja naktī ir zīlniecībai. Puiši lūkoja uzzīlēt, kādas viņiem būs līgavas, meitas – kādi būs viņu līgavaiņi.

Ticējumi. Ja šajā dienā brāzmains vējš, tad līdz 19. decembrim vēl būs vētrains.

Foto: Jānis Lācis/ Facebook/Jēkabpils