2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Kāds būs februāris - Sveču, Puteņu un Ziemeļvēja mēnesis?

Kāds būs februāris - Sveču, Puteņu un Ziemeļvēja mēnesis?

Ticējums par Puteņu mēnesi saka, kāds laiks 1. februārī, tāds lielākoties visu mēnesi. Auksts un sauss februāris paredz sausu un karstu augustu. Ja februāris silts, tad pavasaris auksts, bet ja bieži līst – pavasaris un vasara slapji. Ja Sveču mēneša sākums saulains un jauks, būs agrs un silts pavasaris. Jo aukstāka februāra pēdējā nedēļa, jo siltāks laiks gaidāms martā. Tā savā blogā raksta laika vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs.

Viņš norāda, ka zīmīgas dienas augustā, it īpaši 20. augusts un tāpat arī 27. decembris, kad bija atkusnis, norāda uz to, ka februāris būs ar šim mēnesim atbilstošu nokrišņu daudzumu un drusciņ siltāks kā parasti. 12. janvārī pēc kautas cūkas liesas varēja vērot, kāda būs turpmākā ziema. Apjautājoties ar cūku kāvējiem, var secināt, ka pārsvarā gludai liesai neliels sabiezinājums uz beigām. Tas parāda, ka tuvākajā laikā un ziema kopumā paies bez barga sala. Šeit ar bargu salu jāsaprot gaisa temperatūra mīnus 27 un vairāk grādi. Laikā ap 24. februāri un marta pirmajā pusē dažās skaidrās bezvēja naktīs vēl iespējams sals līdz mīnus 20, mīnus 22 grādiem.

Februāris šogad, tāpat kā janvāris, rādās būt ar mainīgiem laika apstākļiem. Ja mēneša sākumā sals atlaidīs un būs atkusnis, tad vēlāk neliels līdz mērens sals naktīs mīsies ar temperatūrām tuvu nullei dienās. Nokrišņi dažādi, bet pārsvarā sniegs, slapjš sniegs. Tuvāk jūrai lietus. Ceļi slideni.

Februāra vidū vairāk nokrišņu. Lielākoties sniegs, bet dienās, kad temperatūra tuvosies nullei, arī atkala un vējains. Gaisa temperatūras no mīnus 8 grādiem naktīs līdz nelieliem plusiem dienās. Ceļi apledos.  

Mēneša otrajā pusē, pilnmēnesī (ap 20. februāri) iespējama īslaicīga temperatūras pazemināšanās līdz mīnus 18, mīnus 22 grādiem. Nokrišņi nelieli, īslaicīgi un mazāk arī dienu ar brāzmainiem vējiem. Vēlāk, mainoties mēness fāzēm, mēneša beigās un marta sākumā, sals atlaidīs un iespējams atkusnis. Temperatūras nedaudz zem un virs nulles. Šajā laikā sajutīsim pavasara vēsmojumu, kad sniegs smaržo pēc agra pavasara…

Gaisa temperatūru ziņā februāris būs tuvu ikgadējiem vidējiem mēneša rādītājiem, bet ar noslieci uz siltāku. Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs, bet tuvu vidējam.
 

Ticējumi par februāri - Sveču, Puteņu un Ziemeļvēja mēnesi


Puteņu mēnesis ir laiks, kad melnais krauklis gatavo ligzdu un mēneša beigās kraukļu mātīte dēj olas. Sāk „zāģēt” lielā zīle un pirmo dziesmu skandina dzeltenā stērste. Sāk ceļot zīdastes un sarkankrūtīši, bet lāču mammai piedzimst lācēni. Februāra beigās gaisā jau virmo pavasaris un sniegs smaržo pēc pavasara atmodas.

2.februāris - Sveču diena, Ziemas Māra, Svecaine jeb Grabenīca. Tā ir viena no Govju un Vēja dienām. Sveču diena ir ziemas vidus. Sveču dienā nemēdz strādāt un gulēt, sevišķi sievietes. Vāra cūkas galvu, pupas un miežu piestu. Cep karašas. Lai būtu skaists, jādzer alus un jāēd mežrožu vai irbeņu ogas.

Ticējumi. Ja Sveču diena ir skaidra un saulaina, tad vēl būs daudz sniega. Ja Sveču dienā snieg vai putina, tad gaidāma silta un lietaina vasara, ja skaidrs – sausa. Ja Sveču dienā ir apmācies laiks, tad būs slikta vasara.

5.februāris – Agates, Acu diena. Agatas dienā svētīto maizi uzglabā, lai neizceltos ugunsgrēks. Agates dienā jāsvētī maize. Šī maize jāēd, kad kakls sāp.

Ticējumi. Ja Agates dienā stiprs sals, tad ilgāk par trīs dienām tas nebūs. Ja salā svīst logi – būs siltāk. Ja stiprā salā leduspuķu raksti tiecas augšup – sals turpināsies. Ja lejup – būs atkusnis.

6.februāris – Dārta, Doroteja. Šī diena ir puse laika no vecās līdz jaunajai maizei.

Ticējumi. Kāds laiks šajā dienā, tāds pārsvarā visu pavasari. Ja diena skaidra un saulaina, pavasaris būs silts. Ja sniegputenis – būs vēls pavasaris.

14.februārī jāvēro laiks. Kāds laiks 14. februārī, tāds līdz Puteņu mēneša beigām. Ja šajā dienā bezvējš – pavasaris silts. Ja snieg – pavasaris lietains. Ja zvaigžņota nakts – vēls pavasaris. Ja pēc 14. februāra stiprs sals, tad pavasaris būs vēls un auksts.

15.februāris – Vecā Ziemas Māra. Ja šajā dienā stiprs sals, pavasaris būs auksts un vēls. Ja snieg no rīta, laba būs agrā sēja. Ja dienas vidū, laba būs vidējā sēja. Ja vakarā, laba būs vēlā sēja.

24.februāris, citviet 25. februāris, ir Matīsa diena. Tā ir pirmā kustoņu diena. Dzīvā radība sāk mosties no ziemas miega. Sēklu pirms pavasara sējas šajā dienā izliek salā, jo saldēta sēkla dod labāku ražu.

Ticējumi. Ja istabā lido kodes, martā būs aukstums. Nedrīkst no meža nest žagarus, tad čūskas nāk tuvu pie mājas. Jo aukstāka Matīsa diena, jo siltāka būs Ģertrūde (17. marts).

Avots: Viļa Bukša blogs
Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru