2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kādu laiku prognozē martā - Pavasara, Sērsnu un Baložu mēnesī

Kādu laiku prognozē martā - Pavasara, Sērsnu un Baložu mēnesī

Marts pēc savas dabas vēl nav īsts pavasaris, bet gan vairāk priekšpavasaris. Ticējums saka, ka sauss marts, mitrs aprīlis un pavēss maijs pilda klētis, šķūņus un pagrabus. Ja kaķis martā saulē sildās, tad aprīlī līdīs uz krāsns. Lietus un migla martā paredz lietainu vasaru, bet agrs pavasaris nesola labu vasaru. Tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.

28. decembris, kas prognozē martu, pagāja atkušņa zīmē. 10. janvāris, kas arī paredz martu, aizritēja sala un dienvidvēja zīmē. Tas norāda, ka pirmais pavasara mēnesis būs ar mainīgiem laika apstākļiem un izspēlēs ne vienu vien „ziemīgu joku”. Tāpat arī 24. un 31. janvāris vērš uzmanību uz to, ka marts laika apstākļu ziņā būs nepastāvīgs. Nu jau aizejošais siltais februāris liecina par nokrišņiem bagātu un ne visai pavasarīgu pirmo pavasara mēnesi.

Līdzīgi laika apstākļi, kā šobrīd februārī, turpināsies arī martā. Marta pirmajā pusē, laikā līdz Jevdokijai (14. marts) nepastāvīgs laiks. Mēneša sākumā daudzviet neliels nakts sals, bet dienās temperatūra ap un virs nulles. Vēlāk vējains, dažādi nokrišņi un temperatūra no 0 līdz plus 8 grādiem. Laikā ap Gregoru (12. marts) nakts sals var pastiprināties līdz mīnus 10, 15. grādiem. Ceļi apledos.

Mēneša vidū vairāk dienu ar vēju un nokrišņiem (lietus, sniegs, atkala). Šajā laikā temperatūra naktīs no nelieliem plusiem līdz nelieliem mīnusiem, bet dienās virs nulles. Ceļi slideni. Vēlāk, ap Bindus dienu (21. marts), kļūs siltāks un dažviet temperatūra var paaugstināties līdz plus 13 grādiem.

Marta otrajā pusē, laikā ap Pavasara Māru (25. marts), daudzviet naktīs neliels sals, dienās līdz plus 8 grādiem. Mēneša beigās, laikā ap Aleksiju (30. marts), varam sagaidīt siltu, saulainu un sausu laiku. Temperatūra marta beigās var paaugstināties līdz plus 12, 15 grādiem. Šajā laikā strauji un masveidīgi atgriezīsies mūsu pirmie pavasara gājputni, tostarp baltās cielavas un stārķi.

Kopumā marts būs drusciņ siltāks un nokrišņiem bagātāks kā parasti. Tālāk sekojošais aprīlis nebūs aukstāks par martu, bet nebūs arī siltāks par nākošo un pavasara pēdējo mēnesi maiju…

Laika zīmes un ticējumi par martu

Marts ir kalendārā pavasara pirmais mēnesis. 20. martā plkst. 23:58 sākas astronomiskais pavasaris. Lai gan šogad daudzviet kļavām sula sāka tecēt februāra pirmajā pusē, tieši marts ir tas laiks, kad kļavām tek un bērziem sāk tecēt sula. Pavasara pirmais mēnesis ir sniegpulkstenīšu, zilo vizbulīšu un marta beigās arī māllēpju ziedēšanas laiks. Baložu jeb putnu mēnesī atgriežas mūsu gājputni. Marta pirmajās dienās krauķi, marta vidū lauku cīruļi un māju strazdi, bet mēneša beigās baltās cielavas un stārķi. Latvijas austrumu pierobežā šogad pirmie krauķi atgriezās jau ap 20. februāri. Martā zaķim dzimst pirmie mazuļi, alnim aug jaunie ragi un no ziemas miega mostas lācis. Sērsnu mēnesis ir laiks, kad sākas pavasara pali un ziema atkāpjoties var iekost ne pa jokam. Lietains marts norāda uz vājām ražām, bet marta putekļi ir dārgāki par sudrabu un zeltu.

1. marts – Evdokija. Tā ir pirmā pavasara mēneša pirmā diena. Šī un turpmākās trīs dienas līdz 4. martam ir Pavasara vēju dienas. Kāds 1. marts, tāds lielākoties pavasaris. 2. marts prognozē vasaru. 3. marts - rudeni un 4. marts nākamo ziemu. Ticējumi. Ja jauka Evdokija - būs jauks pavasaris. Ja salst – vēss pavasaris. Ja vistiņa padzersies, tad Jegorā (6. maijs) aitiņa zālīti paēdīs.

Metenis, Vastlāvis jeb Vastlāvji šogad 5. martā. Mūsu senči Meteni svinēja 6. vai 7. februārī, bet, kā teica mana vecmāmuļa, Meteni var dzīt līdz pat pavasara atnākšanai marta otrajā pusē. Tas ir sensenā Jaungada nosaukums un Jaunā Saules gada sākums. Metenī iebrauc jaunos kumeļus un sievietēm sākas aužamais laiks. Meteņdienas ēdienkarte tik pat bagāta kā Ziemassvētkos, bet lai augtu gari mati un lini, vāra cūkas asti un pupas. Šī diena bija pēdējā, kad vēl gāja budēļos un „dzina Meteni”. Metenī priecājas, līdz galva iet riņķī un kājas astotniekā… Ticējumi. Ja Metenī snieg un dziļš sniegs – vasarā būs daudz sēņu un ogu.

6. marts – Pelnu diena un viena no Vēja dienām. Sākas Lielais Gavēnis. Pelnu dienā uz tīruma, dārzos, lopiem spalvā kaisa pelnus. Pelnus ber drēbes kulītēs un cits citam piekarina pie apģērba. Cep pelnu plāceni.

12. marts – Gregors. Diena, kad āpsis izlien no alas, bet – ja laiks vēl nešķiet pietiekami silts, lien alā atpakaļ un guļ vēl divas nedēļas. Ja atlidojuši gājputni, tad būs bagāts labības gads. Ja līst lietus - būs laba vasara. Ticējumi. Ja pūpoli atveras, vai atvērušies vairāk no galotnes - laba būs agrā sēja. Ja vidū, tad laba būs vidējā sēja.

14. marts - Jevdokija (Evdokija). Kāds laiks Jevdokijā – tāds visā vasarā. Šajā dienā sievietēm - grūtniecēm, jāiet vērot saullēkts, lai bērni dzimtu stipri un veseli. Ticējumi. Ja dienvidu vējš – būs silta un mitra vasara. Ja salst un ziemeļu vējš – būs auksta vasara. Ja Jevdokijā snieg – būs labas ražas, ja līst – būs sliktas. Ja šajā dienā pavasaris smaida, tad tam ticēt nevar, tas vēl raudās.

17. martā ir Ģērdacis jeb Ģertrūdes diena. Diena veltīta Svētajai Ģertrūdei no Nivelles. Viena no galvenajām Kustoņu dienām. Bišu pamošanās diena. Dravnieki izslauka bišu stropus un gatavojas medus vasarai. Ticējumi. Ja ligzdās atgriezušies krauķi, pēc trīs nedēļām varēs sēt. Ja krauķi vēl nesteidz atjaunot ligzdas, pavasaris būs garš un auksts.

19. martā Jāzepa diena. Ja Jāzepa dienā dzenis kaļ, būs vēls pavasaris. Lai pasteidzinātu pavasara atnākšanu, apkārt vecai priedei vai ozolam velk melnu āzi un blēj līdz ar to.

21. martā - Benedikts jeb Bindus. Dzīvnieki, kas Ģērdacī nav pamodušies, mostas Bindus dienā. Ticējumi. Ja Bindus dienā sniegs mijas ar lietu, tāds tas būs arī Lieldienās. Silta Bindus diena uz siltu pavasari.

25. martā – Pavasara jeb Kāpostu Māra. Diena, kad koki jūt sāpes, tāpēc cirvi šai dienā necilā. Šajā dienā pamostas arī meža valdnieks lācis. Uguni vakaros vairs nededz un pirmo reizi pavakariņo ar Saules gaismu. Ticējumi. Ja naktis pirms un pēc Māras dienas ir aukstas, tad sals vēl četrdesmit naktis. Kāpostu Māras naktī jāliek ola uz staba gala: ja čaula nepārsalst, tad būs silts pavasaris.

30. martā ir Aleksis. Tā ir viena no Kustoņu dienām. Jāvēro ūdens strautos un upēs, lai noteiktu, vai būs pavasara pali. Ticējumi. Ja Alekseja dienā pūš dienvidu vējš, būs silts pavasaris. Ja ziemeļaustrumu – būs auksts pavasaris un auksta vasara. Ja zivis iet nārstot - būs labs pavasaris.

Avots; Viļa Bukša blogs

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru