2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpilij plūdi šogad gājuši secen, bet zemā ūdens līmeņa dēļ akās trūkst ūdens

Jēkabpilij plūdi šogad gājuši secen, bet zemā ūdens līmeņa dēļ akās trūkst ūdens

Ledus Daugavā pie Jēkabpils ir izgājis un plūdi pilsētai šogad gājuši secen,informē Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP).

Ledus upē šosezon izveidojies monolīts un vienmērīgs, nevis, sablīvējoties vižņiem, un pilsētā zemāko vietu applūšana arī netika prognozēta. Turklāt tagad ledus ir izgājis un palicis vien dažās vietās. Arī sniega, kuram kūstot, varētu celties ūdens līmenis, nav daudz, norādīja Ragainis.

Ragainis stāstīja, ka pašvaldību nomāc cits jautājums - ūdens līmenis upē ir pārāk zems, akās trūkst ūdens. Pilsētas mērs gan uzsvēra, ka Jēkabpils iedzīvotājus situācija ietekmē mazāk, nekā apkārtējos novados dzīvojošos.

Jau vēstīts, ka Kurzemes un Zemgales upēs pavasara palu augstākais ūdens līmenis jau tika sasniegts iepriekšējās nedēļās, un arī Vidzemes un Latgales upēs šopavasar gaidāms zemāks ūdens līmenis nekā ierasts.

Lielākā daļa Latvijas upju ir pilnībā vai daļēji brīvas no ledus. Atlikušais ledus kūst uz vietas, jo ūdens līmenis ir zems, turklāt pēc daudzajiem atkušņiem ledus ir izburbējis.
Ūdens līmenis upēs pavasarī būs atkarīgs no nokrišņu daudzuma.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru