2024.gada 18. maijs

Ēriks, Inese, Inesis

Jēkabpils NPP reidos pastiprināti pārbauda velosipēdu un elektroskrejriteņu vadītājus

Jēkabpils NPP reidos pastiprināti pārbauda velosipēdu un elektroskrejriteņu vadītājus

No aprīļa Jēkabpils novada pašvaldības policija  (Jēkabpils NPP) veica reidus un pastiprināti pārbaudīja velosipēdu un elektroskrejriteņu vadītājus. Reidi veikti ne tikai pilsētas teritorijā, bet arī pārējā novadā teritorijā, informē Pašvaldības policijas priekšnieka vietniece Inga Ostrovska. 

Viņa ziņo, ka kopā aprīlī ir pārbaudītas 74 personas, no kurām 39 bija nepilngadīgas, bet 35 - pilngadīgas personas, no tiek 43 pārvietojās ar velosipēdiem, bet 31 ar elektroskrejriteni. Visjaunākajam velosipēdistam, kuru policijas darbinieki apturēja un veica pārbaudi, bija 9 gadi, vecākajam- 73 gadi. 

Par 26 konstatētajiem pārkāpumiem uzsāktas administratīvās lietas un personām piemēroti brīdinājumi jeb nelieli naudas sodi. Inga Ostrovska atzīmē, ka daži no pārkāpējiem vienlaicīgi veica vairākus pārkāpums (piem. nebija vadītāja apliecības, aizsargķiveres, kā arī persona veda pasažieri), līdz ar to sods tika piemērots par katru pārkāpumu atsevišķi.

24 gadījumos, un tas ir saistīts ar nepilngadīgajiem pārkāpējiem, veiktas profilaktiskas pārrunas ar bērniem un viņu vecākiem, nepiemērojot sodu.

39 no pārbaudītajām personām pārkāpumi netika konstatēti, tas nozīmē, ka tika ievērotas visas Ceļu satiksmes noteikumu prasības.

Vienā gadījumā sods tika piemērots bērna vecākiem, jo tas ir viņu pienākums nodrošināt, lai bērns var piedalīties ceļu satiksmē un justos droši. Vecāku pienākums ir nodrošināt bērnam aizsargķiveres iegādi un kontrolēt, lai bērns bez vadītāja tiesības nepārvietojas ar transportlīdzekli ārpus dzīvojamās zonas un daudzdzīvokļu māju pagalmiem.

Vienā gadījumā elektroskrejriteņa vadītājs atradās alkoholisko dzērienu ietekmē, tāpēc tika nodots Valsts policijas Austrumzemgales iecirkņa Jēkabpilī darbinieku rīcībā, procesuālo darbību veikšanai.

Inga Ostrovska atzīmē, ka Jēkabpils NPP turpinās veikt velosipēdistu un elektroskrejriteņu vadītāju pārbaudi, tāpēc aicina būt atbildīgiem, sekot līdzi normatīvo aktu prasībām, jo, kā mēs visi zinām, nezināšana neatbrīvo no atbildības!

Inga Ostrovska atgādina, ka  Ceļu satiksmes likums (CSL) paredz, ka piedalīties ceļu satiksmē ar velosipēdu patstāvīgi personai vecumā no 10 līdz 17 gadiem atļauts, ja tai ir velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība. Personām, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, velosipēda vadīšanai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nav nepieciešamas!

Piedalīties ceļu satiksmē ar velosipēdu pilngadīgas personas pavadībā drīkst pa ietvēm, velosipēdu ceļiem un citām vietām ceļu satiksmē, kur atļauta tikai velosipēdu un gājēju kustība, bērniem atļauts neatkarīgi no vecuma, bet pa brauktuvi – no 7 gadu vecuma. 

Ar šī gada 26.janvāri bērniem līdz 16 gadu vecumam (ieskaitot), braucot ar velosipēdu, galvā jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei (agrāk aizsargķiveres bija obligātas līdz 12 gadu vecumam). 

Šeit īpašu uzmanību aicina pievērst bērnu vecākiem, jo tas ir viņu pienākums nodrošināt, lai bērns var piedalīties ceļu satiksmē un justos droši. Gadījumā, ja vecāki nepildīs Civillikuma 177.pantā noteikto bērnu aprūpi un uzraudzību, nenodrošinās, lai bērni, pārvietojoties ar transportlīdzekli, izpildītu CSN noteiktās prasības, pret viņiem var tikt uzsākta administratīvā lietvedība saskaņā ar “Bērnu tiesību aizsardzības likums” 85.pantu, kur paredzēta administratīvā atbildība - brīdinājums vai naudas sods no 10 līdz 210 eiro.

Piedalīties ceļu satiksmē ar elektroskrejriteni personai vecumā no 14 gadiem atļauts, ja tai ir velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, tas nozīmē, ka personām līdz 14 gadu vecumam ar elektroskrejriteni pārvietoties ir aizliegts.

Atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) 212. 6 punktā minētajam - elektroskrejritenim braukšanas laikā priekšpusē deg baltas gaismas lukturis, bet aizmugurē – sarkanas gaismas lukturis. Elektroskrejriteņa vadītājam vecumā no 14 līdz 17 gadiem galvā jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei. Ja lukturu nav vai tie nedarbojas, tad elektroskrejriteņa vadītājam jābūt tērptam atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem.

Ar pienākumiem, kas jāievēro velosipēdistiem un elektroskrejriteņu vadītājiem aicina iepazīties izlasot CSN (papildus prasības norādītas 22. un 22.1 nodaļās).

Lai saprastu, kas draud par šo noteikumu pārkāpšanu, minēšu dažus no izplatītākajiem piemēriem, norādot paredzēto atbildību:

1.    Par tālruņa, piezīmjdatora, planšetdatora vai viedierīces lietošanu, ja transportlīdzeklis atrodas kustībā (izņemot gadījumus, kad tālruni, piezīmjdatoru, planšetdatoru vai viedierīci izmanto brīvroku režīmā), velosipēda vai elektroskrejriteņa vadītājam  piemērot naudas sodu no 10 līdz 30 euro (CSL 51.p.9.d.).
2.    Par noteikumu pārkāpšanu, kuri paredz papildu prasības velosipēdu vai elektroskrejriteņu vadītājiem (brauc neturot stūri, ved pasažieri, bez papildus sēdekļa un kāpšļiem kāju atbalstam,  brauc bez vadītāja apliecības u.c.) piemēro brīdinājumu vai naudas sodu  no 10 līdz 70 eiro (CSL 68.p.).
3.    Par nepakļaušanos tādas personas prasībai apturēt transportlīdzekli, kura ir pilnvarota pārbaudīt transportlīdzekļa vadītāja dokumentus piemēro brīdinājumu vai naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam 15 eiro apmērā (CSL 52.p.4.d.).
4.    Par ceļa nedošanu gājējiem vai transportlīdzekļu vadītājiem, kuriem ir priekšroka (par pārkāpumiem, kurus izdarījis velosipēda vai elektroskrejriteņa vadītājs piemēro naudas sodu velosipēda vai elektroskrejriteņa vadītājam no 10 līdz 30 eiro (CSL 53.p.2.d.)

Foto: Ilustratīvs attēls

Atstājiet komentāru