2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Tiesa noraida SIA “Zeng” prasību, Jēkabpils novada pašvaldība gatavojas slēgt līgumu ar jaunu būvnieku

Tiesa noraida SIA “Zeng” prasību, Jēkabpils novada pašvaldība gatavojas slēgt līgumu ar jaunu būvnieku

Tiekoties ar vietējo mediju žurnālistiem preses konferencē, Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības jautājumos Kārlis Stars informēja, ka ekonomisko lietu tiesa noraidījusi Jēkabpils Valsts ģimnāzijas (JVĢ) būvnieka SIA  “Zeng” prasību par tiesisko aizsardzību. 

Saistībā ar lauzto līgumu pašvaldības un SIA „Zeng“ tiesāšanās turpinās, tiesas sēde būs 12. oktobrī. Taču neatkarīgi no tā, kāds būs rezultāts, labā ziņa esot tā, ka tas neietekmēs  darbu pabeigšanu ģimnāzijā un sadarbību ar jauno būvnieku. Kārlis stars norādīja, ja tiesa lems, ka līgumu nevarēja lauzt, „Zeng“ varēs pretendēt uz  kompensāciju nesaņemtās peļņas apmērā. Ja  taisnība būs domei, tad dome piedzīs kompensāciju. Tiesāšanās process varot ieilgt, bet svarīgi, ka tagad darbs objektā turpināšoties.   

“SIA “Zeng” ir iesūdzējis domi tiesā, apstrīdot līguma laušanu ar viņiem kā tādu, un arī lūdzis ierobežot jebkādas domes tālākas darbības ar objektu. Kā zināms,  pēc līguma laušanas dome pārņēma būvobjektu. Tika veiktas darbības būvniecības informācijas sistēmā, atceļot SIA “Zeng” un viņu speciālistus no būvniecības procesa, jo līgums ir lauzts. Par to ir bijusi gara sarakste ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un dažādām iestādēm, kur  “Zeng” ir sūdzējies par domes rīcību kā ļoti negatīvu un nepareizu. “Zeng” pat caur mazo un vidējo uzņēmēju atbalsta organizāciju savu viedokli pauda Saeimas tautsaimniecības komisijā par Jēkabpils novada domes barbarisko attieksmi. Rezultāts ir tāds, ka tiesa 5. jūlijā ir nolēmusi noraidīt SIA “Zeng” pieteikumu par pagaidu tiesisko aizsardzību, kas domei liegtu veikt darbības ar objektu. Kā pamatojumu noraidījumam tiesa min to, ka “Zeng” izvēlētais pagaidu aizsardzības līdzeklis nav samērīgs pret atbildētāja tiesību ierobežojumu, proti, ir ņemts vērā, ka sabiedrības  – skolēnu un viņu vecāku, pedagogu –  intereses ir būtiskas un ģimnāzija ir nozīmīgs objekts. Mēs, domes pārstāvji, piedalījāmies tiesas sēdē  un aizstāvējām savu viedokli. Re¬zultātā jauns JVĢ būvniecības iepirkums varēja sekmīgi notikt,” žurnālistiem sacīja Kārlis Stars. 

Viņš informēja, ka ir atvērts būvniecības iepirkums un ir divi pretendenti:  SIA “Jēkabpils PMK”  ar aptuveni 5,2 miljoni eiro izmaksu piedāvājumu un Daugavpils  SIA “Lagron”, kas ir viens no lielākajiem būvniecības uzņēmumiem Latgalē,  ar aptuveni 5,9 miljonu būvniecības izmaksām.  

Kārlis Stars skaidroja, ka tā ir summa par atlikušajiem darbiem. Piedāvājums liecinot par būvniecības izmaksu sadārdzinājumu, bet jāņem vērā arī tas, ka izmaksas rada fakts, ka JVĢ būvobjektā ir uzrakstīti astoņi defektu akti. SIA „Zeng” tika informēts par defektiem, un tie būtu bijis jānovērš 10 dienu laikā vai jāuzsāk to novēršana, bet būvnieks to ignorēja.  Minētie defekti būs jālabo jaunajam būvniekam. Tas ir papildu apjoms, sevišķi jumta defektu labošana, jo ir bažas, ka jumta seguma loksnes būs jādemontē un  jāpārskrūvē. Jaunajam būvniekam būs jāuzņemas atbildība par visu iepriekš paveikto. Patlaban notiek konkursa rezultātu izvērtēšana, Kārlis Stars izteica cerību, ka process būs bez pārsūdzībām no pretendentu puses. Ja tā, tad septembrī sāksies būvniecības darbi ģimnāzijas ēkā.  

Radio1.lv jautāja vai pašvaldība lems par labu „Jēkabpils PMK“, kas piedāvā zemāko cenu, Kārlis Stars sacīja, ka publiskos iepirkumos ir jāievēro zemākās cenas princips un  5,2 miljoni ir labāka cena nekā 5,9 miljoni.  Viņš minēja, ka „Jēkabpils PMK“ praksē esot pierādījis, ka  uz viņiem var paļauties un viņi strādā operatīvi un atbild par savu darbu. Kārlis Stars arī piebilda, ka ģimnāzijas skolēni vēl šo mācību gadu jaunās, izremontētās telpās nevarēs uzsākt, tas nebūtu izdevies arī tad, ja ar SIA „Zeng“ līgums netiktu lauzts.

Komentāri (0-2/2)

  • Tu
    11.08.2022 17:01
    Tu melo
  • ES
    11.08.2022 14:14
    Kurš te no jums melo:

    Lai cik tas paradoksāli nebūtu, šajā telpā ugunsdrošā apmetuma piegādātājs veica demonstrācijas apmešanas darbu tajā vietā. Iemesls bija tāds, ka mazliet nepareizi pielietota tehnoloģija, slānis mazliet par biezu tika izveidots, tas neturējās pie tā paneļa klāt, atdalījās, uzkrita uz piekārtajiem griestiem, kuri no svara nokrita lejā,” stāstīja Dimants.

    Kas tās tādas par demonstrācijām??!

    Viņš minēja, ka „Jēkabpils PMK“ praksē esot pierādījis, ka uz viņiem var paļauties un viņi strādā operatīvi un atbild par savu darbu.

Atstājiet komentāru