2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

2019. gada krāsa – korallis. Kā to ieviest interjerā?

Enerģisks, optimistisks un dzīvespriecīgs – lūk, tā tiek raksturots siltais koraļļu krāsas tonis (Living Coral), kuru pasaulē pazīstamais krāsu institūts ‘’Pantone’’ šogad pasludinājis par 2019. gada krāsu. ‘’Pantone’’ katru gadu izceļ aktuālās sezonas krāsas un prognozē globālās krāsu tendences: pērn par gada krāsu tika nosaukta ultravioletā, kas simbolizēja spēku un jaudu, savukārt šī gada izvēlētais koraļļu tonis ir daudz dzīvīgāks un rotaļīgāks.

Lai izvēlētos gada krāsu, ‘’Pantone’’ krāsu institūta eksperti ņem vērā visas pasaules tendences, aptverot ne tikai izklaides nozari, dizainu, mākslu un modi, bet arī, piemēram, populārākos ceļojumu galamērķus, aktuālās sociālo mediju platformas un pat gaidāmos sporta pasākumus, kas piesaista visas pasaules uzmanību.

Rozīgi oranžie toņi izskatās lieliski gan slavenu dizaineru veidotajās apģērbu kolekcijās Parīzes modes šovos, gan arī uz ekrāna tapetēm viedtālruņos. Taču kā šo dzīvespriecīgo krāsu toni ieviest mājokļa interjerā?

MĒBELES

No oranži sārta līdz maigam persiku tonim – mēbeles koraļļu krāsas toņos pavisam noteikti atdzīvinās mājokļa interjeru. Svarīgi šo krāsu kombinēt ar mierīgiem, neitrāliem toņiem, piemēram, balto un pelēko krāsu, uz kuru fona korallis izcelsies un kļūs par īstu ‘’rozīnīti’’ interjerā.

TEKSTILS 

Koraļļu tonis var izcelties un kļūt par telpas galveno akcentu arī tad, ja tas ir manāms tikai dažās nelielās interjera detaļās, piemēram, spilvenos, paklājā vai pledā. Tekstils kā interjera akcents ir pateicīgs arī tādēļ, ka, ja ar laiku maigi oranžie toņi apnīk, tad spilvenus, pledus, galdautus un citus tekstilizstrādājumus var ātri un vienkārši nomainīt sev tīkamajā krāsā.

TRAUKI UN VĀZES

Mēdz teikt, ka mēs ēdam ar acīm, un maltīte viennozīmīgi izskatīsies baudāmāka, ja tiks servēta glītos traukos. Koraļļu tonis ir perfekti piemērots gan traukiem, gan vāzēm – krāsu var kombināt gan ar klasiski baltajiem, gan melnajiem toņiem, tādējādi piešķirot mazu retro noskaņu. Korallim piestāvēs arī košie tirkīza toņi.

GAISMAS SLĒDŽI

Izrādās - gaumīgs un savdabīgs interjera akcents mājoklī var būt arī gaismas slēdzis. Mūsdienās iespējams izvēlēties kvalitatīvus gaismas slēdžus teju visās varavīksnes krāsās, tajā skaitā arī aktuālajos koraļļkrāsas toņos. Piemēram, JUNG piedāvā gaismas slēdžus, kas radīti, izmantojot 63 toņu „Les Couleurs Le Corbusier” krāsu paleti - tā ir slavenā šveiciešu-franču izcelsmes gleznotāja un arhitekta Lekorbizjē (Le Corbusier) īpaši izveidota krāsu sistēma, kurā visi toņi ir savstarpēji saskaņoti, lai pat dažādas krāsas telpas interjerā vizuāli saskanētu.

SIENAS

Ja esi gatavs drosmīgām pārmaiņām un koraļļu tonis ir viena no tavām mīļākajām krāsām, tajā vari nokrāsot arī vienu vai vairākas istabas sienas. Koraļļu krāsa būs īpaši piemērota ēdamistabai – izrādās, oranžā krāsa pastiprina ēstgribu, tādēļ ne velti to savā interjerā bieži vien izmanto dažādas ēdināšanas iestādes.

Dagne Dāboliņa
P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības

Atstājiet komentāru