2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

2.sezonas 19.raidījums ,,Ir Latgale mūsu’’ par Aglonu pirms ticīgo lielā pasākuma pāvesta Franciska vizīti Latvijā

Par bazilikas gatavību un pēdējiem veicamajiem darbiem pirms pāvesta vizītes un tās nozīmi ticīgo dzīvē – par to šajā raidījumā.

Aglonā rit pēdējie sagatavošanās darbi pirms pāvesta Franciska vizītes 24.septembrī. Jāpiebilst, ka pirms 25 gadiem Aglonā viesojās arī Jānis Pāvils II. Aglonas bazilikas prāvests Daumants Abrickis toreiz kājām no Aglonas krusta viens pats mēroga ceļu līdz bazilikai, lai redzētu pāvestu. Šoreiz viņam jāpārrauga visi sagatavošanās darbi, lai godam sagaidītu augsto viesi. Plānots, ka laikus tiks pabeigti bazilikas rekonstrukcijas darbi, uzpošot arī teritoriju. Tādējādi lieti noderētu brīvprātīgo palīdzība sīku, bet vajadzīgu darbu veikšanai. Pāvesta vizīti prāvests Daumants Abrickis vērtē, ka goda izrādīšanu Latgalei un Latvijai kopumā tās simtgadē. ,,Vienmēr būs cilvēki, kuri savādāk uztvers lietas. Cilvēki, kuri tālāk ir no baznīcas, iespējams to uzskata par nelietderīgi izmantotu naudu. Tā būs svētība Latgalei, pāvests lūdz par pamestajiem. Gribas, lai mūsu reģions nebūtu atstāts, lai cilvēki te paliek un atgriežas’’ – teic Daumants Abrickis.

Aglonas bazilikas Kora skolas vadītāja un diriģente Ieva Lazdāne pirms 25 gadiem centīgi gatavojās pāvesta Jāņa Pāvila II apmeklējumam. Arī šoreiz viņa ir atbildīga par dziesmu un mūzikas skanējumu. Svētajā misē dziedās apvienotais Latgales baznīcu koris, kurā ir labākie reģiona koristi. Kopīgas tikšanās un mēģinājumi jau bija vasaras mēnešos, kā lielais ģenerālmēģinājums notika Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku misē 15.augustā. Ieva Lazdāne atzīst, ka gatavošanās ir vienkāršāka un mierīgāka nekā pirms 25 gadiem, jo daudzas nianses jau ir zināmas, tomēr atbildība ir liela. Pēdējais lielais mēģinājums paredzēts 23.septembrī, lai nākamajā dienā viss būtu kārtībā. ,,Sajūtu līmenī ir liels prieks,’’ saka Ieva.

Aglonas novada domes priekšsēdētājam Jurim Butēvicam tikšanās ar pāvestu būs pirmo reizi. Pirms un pēc vizītes pašvaldībai ir uzticēti konkrēti pienākumi, kā ceļa zīmju sagatavošana un uzstādīšana uz pašvaldības ceļiem, līdzdalība stāvlaukumu shēmu izstrādē, stāvlaukumu ierīkošana automašīnām un speciāla arī autobusiem, arī nosēšanās vietas 7 helihopteriem. Juris Butēvics norāda, ka agloniešiem ,,ir pacilāts noskaņojums, gaidām pāvestu’’. Pašvaldībai katru gadu pilnveidojas pieredze sagatavošanās darbos pirms un pēc baznīcas svētkiem Aglonā, tomēr pāvesta vizīte ir lielāks pasākums. Cilvēku būs vairāk ne vien no visas Latvijas, bet arī ieradīsies no Lietuvas, Polijas, Baltkrievijas.

Ticīgajiem, kuri izmantos iespēju būt tuvāk vai tālāk Rīgā vai Aglonā pāvestam, vai vizītei sekos līdzi ar mediju palīdzību, 24.septembris nesīs konkrētas emocijas, savukārt citiem tā būs tikai vēl viena brīvdiena.