2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpilī norisināsies Dzejas dienu festivāls “Randiņš ar dzeju”

Septembris ir ne tikai jaunā skolas gada un rudens sākuma, bet arī dzejas mēnesis. Septembrī visā Latvijā, ik gadu arī Jēkabpilī, tiek atzīmētas Dzejas dienas. Jēkabpilī no 6. līdz 18. septembrim norisināsies Dzejas dienu festivāls, kura moto šogad ir „Randiņš ar dzeju”,  informē Jēkabpils tautas nama pasākumu organizatore Santa Skosta. 

Dzejas festivālu iesāks ar jau iemīļoto akciju „Sirds uz trotuāra”, kuras laikā Jēkabpils skolēni ar krītu uz trotuāriem rakstīs savas iemīļotās dzejas rindas. Ņemot vērā valstī noteiktos ierobežojumus, savu sirdi uz trotuāra skolēni „izrakstīs” nedēļas garumā – no 6. līdz 10. septembrim. Savukārt uz Daugavas promenādes trīs dienas, no 8. līdz 10. septembrim, šogad aicinām ikvienu jēkabpilieti individuāli vai ģimenes lokā piedalīties „Čaka takā” – ņemt krītu un uzraksti uz asfalta iemīļotas dzejas rindas! Īpaši aicinām izvēlēties to dzejnieku darbus, kuri 2021. gadā svin jubilejas, piemēram, Aleksandra Čaka, Vizmas Belševicas vai Knuta Skujenieka dzeju.

Dzejas dienu aktivitātes piepildīs arī Jēkabpils bibliotēkas. Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā no 6. līdz 9. septembrim norisināsies atjautības spēle „Ceļo bibliotēkas plauktos”, kura aizraus ikvienu! Izzini grāmatu noslēpumus, veic uzdevumus un piedalies izlozē. Vērtīgas balvas no atbalstītājiem – „Klētnīcas”, picērijas „Itālis”, Krustpils pils, skaistumkopšanas speciālistes Viktorijas Ignatovas un keramiķes Daigas Reiņikovas. Savukārt no 7. līdz 11. septembrim interešu apvienība “Literāts” aicina doties uz bibliotēku un atstāt savu literāro pēdu kopīgā papīra pludmalē! Tāpat līdz pat 18. septembrim Galvenajā bibliotēkā būs arī skatāma izstāde „Dzeja dzīvo”.

Uz Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Bērnu un jauniešu apkalpošanas nodaļu (Pormaļa ielā 11) no 6. līdz 11. septembrim aicina „Aušīgie dzejolīši” - nāc un iepazīsti šī rudens jubilāra Ulda Ausekļa dzeju!  Dzejoļi par runci Franci, kurš ir rakstnieka mīļais runcis Francis, sīli, kurš iesēj zīli, banti un tanti – tas viss un vēl daudz vairāk ir atrodams rakstnieka grāmatās. Tev būs iespēja kļūt par dzejas mākslinieku, uzrakstīt kādu no rakstnieka dzejolīšiem uz bruģa, kā arī izmēģināt  mēles spēles un ačgārneņus no grāmatiņas “Ķiparri ūsās piparrus berr”. Paraudzīsimies uz pasauli dzejnieka acīm! 

Dzejas dienu festivāla randiņu sadaļa šogad aicina uz tikšanos ar rakstniekiem. Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Bērnu un jauniešu apkalpošanas nodaļā 8. septembrī plkst. 14.00 tiksimies ar rakstnieci Agnesi Vanagu. Agnese pastāstīs par grāmatu tapšanu, par zaļo dzīvesveidu, par atkritumu šķirošanas svarīgumu ikdienā, kopīgi tiks minēta krustvārdu mīkla par apkārtējo vidi. Arī maisiņš “Dusmukulis” būs ieradies. Iepriekšēja pieteikšanās obligāta, jo vietu skaits ierobežots! *Pasākums paredzēts, ievērojot daļēji droša pasākuma principus. Pasākums notiek projekta HOME LLI-422 aktivitātes “Family time” ietvaros. Projekts “LLI-422 Ģimenes stiprināšana ar bibliotēkas sadarbības palīdzību kā ieguldījums sociāli - ekonomiskajā attīstībā Ludzas novadā, Rokišķu rajonā un Jēkabpils pilsētā (HOME)”.

9. septembrī plkst. 16.00 Jēkabpils Galvenās bibliotēkas brīvdabas lasītavā norisināsies projekta “Dzīve grāmatā, grāmata dzīvē” trešā saruna “Mēs paaudžu paaudzēm”, kurā pasākuma vadītāja, kultūržurnāliste Liega Piešiņa diskutēs ar rakstnieci, atdzejotāju Ingu Žoludi. Iepriekšēja pieteikšanās obligāta, jo vietu skaits ierobežots! *Pasākums paredzēts, ievērojot daļēji droša pasākuma principus. Projektu „Dzīve grāmatā, grāmata dzīvē” finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

„Randiņu ar dzeju” noslēgsim ar jubilāru kino nedēļu „Dzejas dzīves projekcijās” Krustpils kultūras namā, kuras laikā aicinām baudīt dažādu laiku kino, akcentējot šī gada jubilārus – rakstniekus un režisorus. Svinot dzejnieka, atdzejotāja, literatūrkritiķa Knuta Skujenieka 85. jubileju, 13. septembrī plkst. 18.00 tiks demonstrēta dokumentālā filma „Tuvāk zemei viņpus upes”. 14. septembrī plkst. 18.00 ieslīgsim Gunara Janovska pasaulē, godinot rakstnieku 105. dzimšanas dienā, skatot spēlfilmu „Pilsēta pie upes”. Šis gads īpašs arī režisoram Jānim Streičam – 85. dzīves gadus godinot, 15. septembrī plkst. 18.00 tiks demonstrēta komiskā melodrāma „Mans draugs - nenopietns cilvēks”. Nedēļas otrā pusē 50. jubilejā sumināsim kino režisoru Viesturu Kairišu, 16. septembrī plkst. 18.00 izrādot dokumentālo filmu „Pelikāns tuksnesī”, bet piektdienas vakarā baudīsim randiņam īsti piemērotu komēdiju „Tizlenes”, smaidīsim par godu tās režisorses Martas Elīnas Martinsones 35. dzimšanas dienai! Biļetes cena uz vienu seansu 3 eiro. Vietu skaits ierobežots! **Pasākums paredzēts, ievērojot droša pasākuma principus.

Izvēlies savu randiņu ar dzeju! Tiekamies!

*Daļēji drošā pasākumā apmeklētājam jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un derīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts vai negatīvs Covid-19 tests. Bērniem līdz 12 gadiem tests nav jāveic.
**Drošā pasākumā apmeklētājam jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, derīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts un personalizēta biļete.

Atstājiet komentāru