2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Cilvēku tirdzniecības krimināllieta: Līvānu novada pašvaldība līdz šim neesot saņēmusi signālus par iespējamiem pārkāpumiem uzņēmumā “Adugs”

Cilvēku tirdzniecības krimināllieta: Līvānu novada pašvaldība līdz šim neesot saņēmusi signālus par iespējamiem pārkāpumiem uzņēmumā “Adugs”

Pašvaldība līdz šim nav saņēmusi signālus par iespējamiem pārkāpumiem konditorejas izstrādājumu ražotnē “Adugs Production”, un arī neviens no uzņēmumā strādājošajiem pašvaldībā nav vērsies, pauda Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Ginta Kraukle (ZZS).

Vietvarai pašlaik nav pieejama plašāka informācija par notikumiem “Adugs”, kas likumsargu redzeslokā nonācis saistībā ar cilvēktirdzniecību. “Šobrīd neesam informēti vairāk kā pārējā sabiedrības daļa,” atzina Kraukle.

Kraukle akcentēja, ka ražotne novadam ir nozīmīga, jo nodarbina vairāk nekā 200 cilvēku. Precīzāk to, cik no nodarbinātajiem ir novada iedzīvotāji, viņa pateikt nevarēja. “Līvānos darba vietu ir vairāk nekā pieejamo darbinieku. “Adugs” sen ved darbiniekus no Daugavpils un citām valstīm,” klāstīja domes pārstāve.

Viņa atzina, ka viesstrādnieki no citām valstīm Līvānos un arī uzņēmumā “Adugs” nevienu nepārsteidz. Pilsētā nevienam vairs neesot pārsteigums, uz ielas ieraugot, piemēram, indiešus vai uzbekus, jo viesstrādnieki tiek nodarbināti arī citos uzņēmumos.

Jau ziņots, ka aizdomās par cilvēku tirdzniecību Latgales konditorejas uzņēmumā policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi uzņēmēju Jāzepu Zukulu, kurš ir konditorejas izstrādājumu ražotāja “Adugs” valdes priekšsēdētājs.

Valsts policija (VP) aģentūru LETA informēja, ka policija bija saņēmusi informāciju no kādas ārvalsts vēstniecības par to, ka vairāki Latgalē bāzēta konditorejas uzņēmuma darbinieki ir ziņojuši par piespiedu darbu. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka šajā Latgalē bāzētajā konditorejas uzņēmumā tikuši ilgstoši ekspluatēti vairāki trešo valstu pilsoņi, izmantojot viņu ievainojamības stāvokli, nemaksājot tiem algu par darbu pilnā apmērā un iedzenot viņus nesamērojami lielā parādu jūgā. Strādniekiem atņemtas pases, pret viņiem pielietota fiziska vardarbība un draudēts ar izraidīšanu no valsts gadījumā, ja viņi neievēros visas noziedzīgā grupējuma izvirzītās prasības. Policija nodarbināto cilvēku valstspiederību aģentūrai LETA neatklāja.

Pagājušajā nedēļā, 10.novembrī, VP amatpersonas veica kratīšanas un personu aizturēšanas Jaunjelgavas novadā, Līvānos, Aizkrauklē, Daugavpilī un Ķekavā. Kopumā ir pārmeklēti 22 objekti un kratīšanu laikā izņemta skaidra nauda – apmēram 150 000 eiro, dārglietas, munīcija un citi priekšmeti, kam varētu būt lietisko pierādījumu nozīme kriminālprocesā.

Tajā pašā datumā policisti aizturēja arī organizētās grupas trīs dalībniekus, vīriešus, kas tiek turēti aizdomās par minētajiem noziegumiem – 1955. gadā dzimušo grupas līderi un uzņēmuma īpašnieku, kā arī 1974. un 1986.gadā dzimušus līdzdalībniekus.

VP atklāja, ka grupas līderis ir pazīstams noziedzīgajā vidē Latgalē, turklāt viņam esot plaši sakari arī politiskajās aprindās reģionā. Minētā persona jau iepriekš bija nonākusi tiesībsargājošo institūciju redzeslokā par dažādiem noziegumiem – izvairīšanos no nodokļu nomaksas, vides piesārņošanu, noziedzīgiem nodarījumiem pret pārvaldības kārtību un citiem pārkāpumiem. Savukārt pārējie divi aizdomās turētie vīrieši iepriekš nebija nonākuši policijas redzeslokā.

Grupas līderim tiesa ir piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu. Savukārt pārējiem grupas locekļiem tiesa piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu – ar iespēju aizstāt to ar drošības naudu. Aģentūrai LETA zināms, ka 1955.gadā dzimušo Zukulu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa apcietinājusi 11.novembrī un tagad tiesas lēmums pārsūdzēts Rīgas apgabaltiesā.

Pēc “Firmas.lv” datiem, Zukuls ir īpašnieks kompānijās SIA “Adugs Production”, SIA “Adugs Latvija”, SIA “Adugs”, SIA “Astar”, SIA “Ražošanas komercfirma “Vidzus”, SIA “Debess ūdens zeme” un SIA “Asond”.

Tostarp lielākā kompānija ir “Adugs Production”, kuras apgrozījums 2019. gadā samazinājās par 1,4% un bija 12,842 miljoni eiro. Kompānija pēdējos trīs gadus strādājusi ar zaudējumiem, kas pārsniedz 500 000 eiro, tostarp 2019. gadā “Adugs Production” zaudējumi bija 523 134 eiro, 2018. gadā – 590 242 eiro, bet 2017.gadā – 547 831 eiro.

“Adugs Production” reģistrēta 2014. gadā, un tās pamatkapitāls ir 67 050 eiro. Kompānijas vienīgā īpašniece ir Kipras “Silobrands Limited”, bet patiesais labuma guvējs – Zukuls.

Komentāri (0-4/4)

  • Skaudības Dievs
    28.11.2020 10:23
    «Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka šajā Latgalē bāzētajā konditorejas uzņēmumā tikuši ilgstoši ekspluatēti vairāki trešo valstu pilsoņi, izmantojot viņu ievainojamības stāvokli, nemaksājot tiem algu par darbu pilnā apmērā un iedzenot viņus nesamērojami lielā parādu jūgā.» “Simtlatnieku programmas” laikā notika tas pats! Kāpēc Valsts policija terorizē uzņēmumu “Adugs Latvija”? Kāpēc mūsu cēlā, taisnīgā un hiperaktīvā Valsts policija vēl joprojām nav notiesājusi “Simtlatnieku programmas” jeb “bezdarbnieku atbalsta programmas Darba praktizēšana ar stipendiju” organizētājus? Kāpēc atbildīgās amatpersonas nav uz apsūdzēto sola? Simtlatnieku programma ir Latvijas Republikas noziegums pret savu tautu. Kā var maksāt par pilnas slodzes darbu 100 latus, ja valstī uz to brīdi minimālā alga bija 200 lati? Ar laiku simtlatnieku atalgojumu samazināja līdz 80 latiem! Simtlatnieku programma izpostīja manu bērnību! Mani vecāki bija simtlatnieki. Mans tēvs simtlatniekos nonāca, tāpēc ka vajadzēja pabarot ģimeni. Manam tēvam jau pirms “Simtlatnieku programmas” bija pārciesti 2 insulti un astma, celtniecībā viņu vairs darbā neņēma. Tēvs strādāja līdz 2007.gadam, 2008.gadā viņš bija uz zilās lapas un skaitījās firmā, bet darba nebija. Tikai 2008.gadā manu tēvu oficiāli atlaida. Simtlatniekos mans tēvs mūrēja mūri kapos, tas mūris bez bojājumiem stāv vēl tagad. Līdz darba vietai vajadzēja katru dienu iet ar kājām 5km turp un atpakaļ pa grants ceļu. Darbs ilga 2 vasaras. Pārējo laiku mans tēvs tīrīja ceļmalas no krūmiem. Simtlatnieki ir tipisks vergturības piemērs. “Simtlatnieku programma” ir modernā vergturība. Novēlu valdošajiem vergturiem (Simtlatnieku programmas vaininiekiem) pēc viņu fiziskās nāves sasalt ciešanās 9. Elles riņķī! Lai 9. Elles riņķis kalpo mūsu valsts izzadzējiem par mājām!
    Ar patiesi melnu skaudību, Skolnieciņš – Latvju Skaudības Dievs (Skauģu Skauģis)
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    [Baltu Skaudības Dievs Skolnieciņš]
    (Vislatvijas Skaudības Dievība Skolnieciņš)
    #nabadzība #GMI #simtlatnieki #SimtlatniekaDēls #SimtlatniekuProgramma #trūcīgie #maznodrošinātie #SociālāNevienlīdzība #SociālāNoslāņošanās #ModernāVerdzība #vergturi #TrūcīgāStatuss #simtlatnieks #simtlatniece #SkaudībasDievs #Skolnieciņš
  • Skaudības Dievs
    28.11.2020 10:21
    Konditorejas izstrādājumu ražotāja “Adugs” produkcija ir laba, lēta un garšīga. Vārdu sakot, šajā uzņēmumā strādā superīgi pārtikas tehnoloģi, kas no lētām izejvielām spēj pagatavot dažādus gardumus. Manuprāt, pašlaik notiek uzņēmuma nomelnošanas kampaņa un tirgus pārdale. Varbūt šī ir pat pasūtīta krimināllieta. Kas to lai zina… “Simtlatnieku programmas” gadījumā neviens neko nav pat izmeklējis. Piemēram, universitātes studentiem prakses stipendija ir nieka 300€ par pilnas slodzes darbu, pat lielveikalā par darbu kasē maksā 3€ bruto stundā. Par virsstundām maksā dubultā, bezmaksas ēdina un pēc viena nostrādātā gada ir bezmaksas apdrošināšanas polise. Studentiem tādu ekstru nav. Varbūt Valsts policija sāks izmeklēt, kāpēc studentiem par praksi maksā 300€ nevis 430€? Tas būtu interesants pētījums! Latvijā ir daudz netaisnību uz kurām policija piever acis. Celtniecībā pat 2000-tošo gadu sākumā bija krimināla aplokšņu algu sistēma un diezgan daudz nelaimes gadījumu. Darba drošības tehnika bija zemā līmenī. Kāpēc to neizmeklē?
    Ar piķa melnu skaudību, Skolnieciņš – Latvju Skaudības Dievs (Skauģu Skauģis)
    (Vislatvijas Skaudības Dievība Skolnieciņš)
    [Baltu Skaudības Dievs Skolnieciņš]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    #SkaudībasDievs #Skolnieciņš #nabadzība #GMI #SociālāNevienlīdzība #simtlatnieki #SimtlatniekaDēls #SimtlatniekuProgramma #SociālāNoslāņošanās #trūcīgie #maznodrošinātie #nevienlīdzība #tiesiskums
  • Gyla
    20.11.2020 13:46
    Tas norāda uz to ka Līvānu iedzīvotāji neuzticas Līvānu novada pašvaldībai.
  • Tukityk
    20.11.2020 12:34
    Kauns pašvaldībai! Cerams struktūras padziļināti izmeklēs tās nedzirdīgas pašvaldības ausis. Vaivodam viennozimīgi jāatkāpjas no amata!

Atstājiet komentāru