2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” mēneša ārste – nefroloģe Baiba Bērziņa

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīcā” turpinās labā tradīcija – ar pacientu balsojumu noteikt mēneša ārstu. Augustā tā ir nefroloģe, slimnīcas uroloģijas nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja, sertificēta interniste, ģimenes ārste Baiba Bērziņa.

Radio1.lv aicināja Baibu Bērziņu uz sarunu.

- Kāds ir bijis Jūsu ceļš uz mediķa profesiju?

- Pēc Latvijas medicīnas akadēmijas absolvēšanas, esmu absolvējusi arī ģimenes ārstu rezidentūru, nefroloģijas rezidentūru, kā arī man ir sertifikāts internajā medicīnā. Mācījos arī lielajos ultrasonogrāfijas kursos un sākumā arī strādāju šajā jomā, bet lielās slodzes dēļ to vairs nedaru. Man vēl šajā jomā jānokārto sertifikāts. Kopumā mācoties mediķa profesiju aizvadīti 15 gadi. Jēkabpils slimnīcā strādāju jau 12 gadus, taču tā nav mana vienīgā darba vieta. Esmu arī ģimenes ārste un strādāju savā ģimenes ārstes praksē.

- Daudzi jautā, ar ko atšķiras urologs no nefrologa. Pastāstiet plašāk, kas ir nefrologs un, kāda ir atšķirība starp nefrologu un urologu?

- Nefroloģija ir medicīnas nozare, kas pētī nieru uzbūvi, darbību un slimības, to ārstēšanu un profilaksi, īpaši attīstījusies pēdējos gados. Nefroloģija cieši saistīta ar uroloģiju. Nieru slimību ārstēšanā izmanto dažādas metodes, to vidū mākslīgo nieri un nieru pārstādīšanu. Nefrologs ir speciālists, kurš diagnosticē un ārstē nieru un urīnceļu slimības. Lielākoties nefrologs nodarbojas ar nieru slimību diagnosticēšanu, nieru mazspējas pacientu dinamisku novērošanu un ārstēšanu. Jāpiebilst, ka nefrologs ir šaura profila speciālists, tādēļ šo ārstu skaits Latvijā ir ierobežots. Tam ir vairāki iemesli, pirmkārt, tiek sagatavots neliels skaits šo speciālistu, otrkārt, daudzi jaunie ārsti izvēlas palikt Rīgā, tāpēc reģionos nefrologu nav daudz. Uroloģija un nefroloģija ir saistītas medicīnas jomas, taču pastāv atšķirības, kas ļauj cilvēkam izprast, pie kura speciālista vērsties. Nefrologs ir speciālists, kas nodarbojas ar nieru, retāk – urīnceļu,  slimību diagnosticēšanu, profilaksi un ārstēšanu. Urologs ir ārsts-ķirurgs, kas ārstē urīnvadu un urīnpūšļa saslimšanas, nierakmeņu slimību, kā arī „vīriešu” slimības. Nefrologs ārstē, piemēro medikamentozu ārstēšanu, savukārt urologs – gan medikamentozu, gan ķirurģisku.

- Kāda ir Jūsu darba diena?

- Slodze ir liela, darba diena ilgst līdz vēlam vakaram. Tajā ietilpst gan darbs slimnīcā, gan ģimenes ārsta praksē, gan pacientu pieņemšana un konsultēšana. Pieņemšanās dienās konsultēju līdz 15 pacientiem. Ārsta profesija ir dzīves aicinājums padarīt dzīvi kvalitatīvāku citiem. Tas dod spēku garajām darba stundām.

-Kas varētu liecināt par nieru problēmām?

Nieru slimība var noritēt bez īpašiem simptomiem, kas liktu cilvēkiem vērsties pie ārsta. Cilvēks sāk izjust pašsajūtas  pasliktināšanos, kad jau izveidojusies nieru mazspēja, kas pat var novest līdz dialīzei jeb „mākslīgajai nierei”.  Nefrologa konsultācijas un regulāra uzraudzība ir nepieciešama pacientiem, kuriem jau ir konstatēta nieru slimība, tāpat cilvēkiem ar cukura diabētu, paaugstinātu asinsspiedienu, neskaidru mazasinību, samazinātu urīna daudzumu. Īpašu uzmanību savu nieru darbībai daktere aicina pievērst tiem, kuri bieži lieto tik populāros pretsāpju līdzekļus - ibumetīnu, diklofenaku, olfēnu un citus.

- Ar kādām diagnozēm pie jums visbiežāk nonāk pacienti?

- Nav vienas izteiktas diagnozes. Ir dažādi pacienti, gan tādi, kas rūpējas par savu veselību un mediķa palīdzību meklē pie pirmajām slimības pazīmēm, ir pacienti, kas palīdzību meklē slimības ielaistā vai akūtā gadījumā. Nieru slimnieku ir daudz un to skaits turpina pieaugt. Uz pieņemšanām nāk slimnieki ar jau ielaistiem iekaisumiem, pacienti, kuriem nieres bojātas cukura diabēta , neārstētas hipertenzijas dēļ. Ir gadījumi, kad cilvēkam nav izteiktu sūdzību iepriekš un slimība atklājas akūti. Katrs gadījums ir individuāls. Cilvēkiem iesaku rūpēties par savu veselību un apmeklēt vajadzīgo speciālistu savlaicīgi, nevis gaidīt, kad nieru slimības dēļ būs nepieciešama ilga un nopietna ārstēšanās, kā arī speciālas diētas ievērošana.

- Pastāstiet par savu kolektīvu?

- Jēkabpils reģionālās slimnīcas uroloģijas nodaļā strādā 14 darbinieku kolektīvs. Mūsu nodaļā ir 15 gultu skaits. Droši varu apgalvot, ka esam sastrādājušies, esam vienota komanda, kas viens otru saprot no pusvārda. Tas ir ļoti svarīgi darbā un tas ir arī liels atbalsts. Man ir paveicies ar kolektīvu. Reizi nedēļā uz nodaļu brauc lieliski ārsti urologi no Rīgas un konsultē pacientus savā specalitātē.

- Kur smeļaties spēku un enerģiju darbam?

- Spēku rodu laikā, ko pavadu kopā ar ģiemeni un draudzenēm. Atrodu laiku aktivitātēm kopā ar ģimeni. Ar draudzenēm reizi mēnesī piedalamies autofoto orientēšanās braucienos. Tas lieliski relaksē un izklaidē, kā arī sniedz enerģiju garajām darba stundām.

- Augustā slimnīcā darbu sāka jauna valde, kā vērtējat šīs pārmaiņas?

- Pozitīvi. Jaunajai valdei vēlu tikai vienu – lai veicas!

- Kā vērtējat dzīvi pilsētā, vai ir kaut kas tāds, kā Jēkabpilī pietrūkst, būtu jāizdara?


- Prieks par kultūras pasākumiem , kas notiek Jēkabpilī, bet gribētos vairāk pasākumu vasarā uz Ādamsona saliņas. Liels prieks par topošo sporta halli, jo veicinās iedzīvotāju lielāku pievēršanos sportam. Runājot par saimniecisko dzīvi, ir pēdējais laiks sakārtot pilsētas ielas, lai arī daudzviet norit būvdarbi, lielākā daļa ielu ir kritiskā stāvoklī, piemēram, Pormaļa iela.

Paldies par sarunu!

Sandra Mikanovska,
Radio1, Ceturtdiena