2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Latvijā sākas līdaku spiningošanas sezona 

Latvijā sākas līdaku spiningošanas sezona 

1. maijā tradicionāli tiek atklāta spiningošanas sezona, kā arī Latvijā tiek atļauta makšķerēšana no laivām.

Bez jau atļautajām zivju sugām no 1. maija atļauts lomā paturēt līdakas - ne vairāk kā piecas, kuru minimālais pieļaujamais garums ir 50 centimetri, un alatas - ne vairāk kā vienu zivi, kuras minimālais garums - 30 centimetri.

Lai makšķerēšanas prieku neaizēnotu elektrotraumu radītās sekas, AS "Sadales tīkls" aicina ievērot drošības noteikumus gaisvadu elektrolīniju tuvumā. Pirms makšķerēšanas vienmēr jāpārliecinās, vai ūdenstilpnes tuvumā neatrodas elektrolīnijas, un jāizvērtē attālums, lai vadi netiktu aizķerti ar makšķeres kātu vai auklu. Jāatceras, ka strāvas trieciens var izraisīt dzīvībai bīstamus ķermeņa apdegumus un nopietnus orgānu bojājumus, īpaši bīstama ir saskare ar vidējo spriegumu, kas lielākoties beidzas letāli.

Ik gadu "Sadales tīkls" reģistrē gan pieaugušo, gan bērnu elektrotraumas, kas gūtas, ar makšķerēšanas inventāru aizskarot elektrolīniju vadus. Pērn jau spiningošanas sezonas sākumā tika reģistrēta pirmā šāda veida elektrotrauma, kad kāds 60 gadus vecs vīrietis Latgalē guva strāvas triecienu, ar makšķeri aizķerot ūdenstilpes tuvumā esošās vidējā sprieguma (20 kV) gaisvadu elektrolīnijas vadu, bet vēl kāds cits 63 gadus vecs vīrietis līdzīgā veidā guva roku un kāju apdegumus.

Makšķerēšana pērn noslēdzās traģiski kādam 30 gadus vecam vīrietim – nodarbes laikā nejauši tika aizķerta 20kV elektrolīnija, kā rezultātā makšķeraukla aptinās ap apakšējo līnijas vadu un cilvēks no gūtās elektrotraumas mira. Pastāv uzskats, ka no strāvas trieciena cilvēku pilnībā spēj pasargāt jebkāda veida gumijas zābaki un cimdi, tomēr tas ir maldīgi. Būtiski atcerēties, ka šādas strāvu nevadošas īpašības piemīt tikai specializētajam elektromontieru ekipējumam, atgādina uzņēmumā.

Dodoties makšķerēt, līdzi jābūt derīgai makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kartei, kurā norādīts personas vārds, uzvārds un personas kods, kā arī dokumentam, kurš ļauj identificēt personu. Kartes numuru var arī nosaukt, uzrādot personu identificējošu dokumentu.

Makšķerēšanas karte ir nepieciešama, ķerot zivis ikvienā no Latvijas ūdenskrātuvēm, turklāt tas attiecas ne tikai uz spiningotājiem, bet arī makšķerniekiem. Karte ir derīga tikai kopā ar personu apliecinošu dokumentu, taču nav nepieciešama cilvēkiem vecumā līdz 16 gadiem un tiem, kas vecāki par 65 gadiem, kā arī invalīdiem.

Savukārt vietās, kur tiek organizēta licencētā makšķerēšana, nepieciešams iegādāties arī licenci makšķerēšanai konkrētajā ūdenstilpnē, ko var izdarīt pie makšķerēšanas organizētāja. Iegūtie līdzekļi tiek izmantoti teritorijas attīstībai un zivju krājumu papildināšanai.

Materiāls tapi00s sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru