2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Aivara Vanaga replika pie budžeta grozījumiem: “Mēs runājam tikai un vienīgi par pilsētu un laukus vispār nepieminam. Ļoti skaisti, paldies, sapratām”

Aivara Vanaga replika pie budžeta grozījumiem: “Mēs runājam tikai un vienīgi par pilsētu un laukus vispār nepieminam. Ļoti skaisti, paldies, sapratām”


Trešdien 29.septembrī notika Jēkabpils novada domes ārkārtas sēde, kurā viens no jautājumiem bija “Par saistošo noteikumu apstiprināšanu” jeb budžeta grozījumiem. Pirms lēmuma apstiprināšanas izvērtās plaša diskusija par deputātu darba kārtību un budžeta grozījumu pozīcijām, kur virkni jautājumu par dažāda finansējuma izlietošanu uzdeva deputāts Aivars Kraps (LA), bet diskusijas noslēgumā repliku par budžeta grozījumiem izteica Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks sociālajos jautājumos Aivars Vanags (JKP), pārmetot, ka pie budžeta grozījumiem ņemta vērā Jēkabpils pilsēta, bet aizmirsta lauku teritorija.

Pirms diskusijas par lēmumu projektu ar to plašāk iepazīstināja Finanšu ekonomikas nodaļas vadītāja Gita Kalniete. Viņa sacīja, ka “ieņēmumu daļā papildus iekļauti ieņēmumi 2 miljoni 172 tūkstoši eiro, tajā skaitā papildus nekustamā īpašuma nodoklis 35 tūkstoši eiro, azartspēļu nodoklis samazināts par 40 tūkstošiem eiro, dabas resursu nodoklis papildus 15 tūkstoši eiro, ieņēmumi no īpašuma pārdošanas papildus iekļauti 270 tūkstoši eiro, dažādi transferti, samazināts plānotais finansējumus Eiropas projektu realizācijai, savukārt papildus iekļauts  finansējums pedagogu atlīdzībai un kopā tas veido transfertus  1 miljons 400 tūkstoši eiro apmērā. Maksas pakalpojumi un citi dažādi ieņēmumi iekļauti 485 tūkstoši eiro apmērā. 

Izdevumu sadaļa kopumā samazinās par 2 miljoni 481 tūkstotis eiro. Tajā skaitā precizēts finansējums savstarpēji starp tāmēm deputātu un vadības atlīdzības nodrošināšanai. Precizēts novadu tāmēs savstarpējais finansējums, samazināts plānotais finansējums aizdevuma procentu maksājumiem, to apkalpošanai, precizēts finansējums braukšanas maksas atvieglojumiem Jēkabpilī,  precizēts plānotais finansējums gan Eiropas Savienības projektiem, gan pašvaldības projektu realizācijai. Tajā skaitā gan no Eiropas finansējuma, gan no valsts kases aizņēmumiem. Papildus iekļauts finansējums Administratīvi teritoriālās reformas administratīvo izdevumu nodrošināšanai, kuras nebija plānotas finansētā valsts budžeta dotācijā. Samazināts plānotais finansējums sporta halles uzturēšanai, tajā skaitā no maksas pakalpojumiem atbilstoši provizoriskai izpildei līdz gada beigām, iekļautas mērķdotācijas pedagogu atlīdzībai, precizētas  tāmes sociālā dienesta un bāriņtiesas darbības nodrošināšanai. Projektēšanas darbu uzsākšanai iekļauts finansējums no īpašumu pārdošanas 32 000 eiro, aizņēmumi kopumā samazinās par 4 miljoni 805 tūkstoši eiro un samazinās arī plānotais atlikums uz gada beigām par 168 tūkstošiem eiro.” 

Aivars Kraps atgādināja, ka kārtējā domes sēdē tika atteikti vairāk kā desmit viņa ierosinājumi, pieņemot lēmumus, un visi tika noraidīti, aizbildinoties, ka tikai tāpēc, ka neviens no šiem priekšlikumiem nav izdiskutēts un jautāja, kā tagad budžeta grozījumos var notikt līdzekļu simtiem tūkstošu un miljonu apmērā pārdale bez nopietnas deputātu diskusijas. “Pašvaldībā strādāju kopš 2009.gada un neatceros gadījumu, kad budžeta grozījumi, finansējuma maiņa notiktu bez deputātu diskusijām. Šī situācija ir unikāla, otrdien četros pēcpusdienā tiek atsūtīti grozījumi, trešdien desmitos ārkārtas sēde, nepietiekams laiks, lai ar visu iepazītos. Turklāt parasti deputātiem tika doti visi budžeta pieprasījumi, nevis tikai tie, kas tiek virzīti tālāk, ko mēs šeit varam lemt? Tika sacīts, ka būs ražošanas sēdes un mēs diskutēsim, taču tā nenotiek, nav iespējams domes sēdē uzdot visus interesējošos jautājumus par budžeta grozījumiem, kur vēl saņemt uz viņiem atbildes .”

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP) aizrādīja, ka izskanējušais pārmetums ir nevietā, jo “budžets salikts kopā, budžeta pieprasījumi no visām bijušajām domēm akumulēti vienā budžetā. Liela pieprasījumu izvērtēšana nav bijusi, jo domes šī brīža budžeta iespējas ir stipri ierobežotas, līdz gada beigām paredzami vēl vieni budžeta grozījumi. Turklāt šie nav tāda apjoma budžeta pieprasījumi, lai varētu visi visu izspriest, papildus pieprasījumi pārsvarā ir neapstiprināti, jo budžets šobrīd šādu vaļību neatļauj.”

Arī deputāts Aigars Nitišs (LZP) aizrādīja Aivaram Krapam, ka viņa šovs, aizrādot, ka par budžeta grozījumiem nav bijis diskusijas, paliek jau smieklīgs, atgādinot, ka iepriekšējā divos gados, kad Kraps bija mērs, nebija nevienas deputātu sanāksmes, lai diskutētu par budžeta grozījumiem. 

Aivars Kraps apšaubīja, ka nav citu pieprasījumu. Viņš uzdeva virkni jautājumu saistībā ar budžeta grozījumiem. Viens no tiem bija jautājums par sadaļā algu fonda grozījumi papildus 97 715 eiro, jautājot, kam šie līdzekļi paredzēti.

Gita Kalniete skaidroja, ka tā ir nauda deputātu un domes vadības algām. Aivars Kraps lūdza precizēt, norādot, ka deputātu algām nauda 9937 eiro paredzēta citā pozīcijā. Gita kalniete precizēja, ka papildus 97 715 eiro ir līdzekļi domes vadības atlīdzībai.

Tāpat arī tika uzdoti jautājumi par paredzētajiem līdzekļiem dzīvokļu remontiem, projektēšanai, jautāts, kāpēc noņemti līdzekļi darbiem Krustpils parkā un represēto piemiņas vietai, kā arī kāpēc netiks kompensēti zaudējumi Jēkabpils autobusu parkam un vai jauno hokejistu apmācībām Laviņa studijai piešķirtā nauda tiks izlietota, ja ņem vērā, ka joprojām nodarbības nav uzsāktas. Uz šiem jautājumiem atbildes sniedza pašvaldības vadība un speciālisti.

Klausoties deputāta Aivara Krapa uzdotajos jautājumos un diskusijās ar novada domes vadību, Jēkabpils mēra vietnieks Aivars Vanags izteica repliku:  “Gribu izteikt repliku par to, kas tagad notiek domes sēdē.  Mēs teorētiski runājam tikai un vienīgi par pilsētu. Tad, kad finansisti bija atnākuši, Gita, kad atnāca ar pilsētas budžetu un šeit rādīja to mums sākumā, tad es redzēju ļoti skaistu, treknu mīnus zīmi. Nezinu, kā viņa ir radusies uz šo brīdi vai viņa ir apzināti vai neapzināti. Tagad mēs ļoti skaisti visi priecājamies un sākam dalīt budžetu un laukus vispār mēs šeit nepieminam, ļoti skaisti, paldies, sapratām.”

Aivars Kraps, atbildot uz izteikto repliku, norādīja, ka Aivaram Vanagam, esot domes vadībā, bija visas iespējas gan diskutēt, gan lemt, gan izvirzīt priekšlikumus budžeta grozījumiem, ievērojot lauku teritorijas vajadzības, savukārt viņam tādas iespējas neesot bijis un viņa jautājumi saistībā ar pilsētu esot, jo tās vajadzības viņš pārzinot labāk, nekā lauku.

Aivars vanags piebilda, ka ir ļoti žēl, ka Kraps nav iepazinis arī lauku vajadzības.

Viņu diskusiju pārtrauca novada mērs Raivis Ragainis, piebilstot, ka pārmetumus cits citam vienmēr var izteikt, bet to nevajag darīt un aicināja strādāt, ievērojot domes sēdes darba kārtību, proti, diskutējot par domes lēmumiem.

Jēkabpils domes ārkārtas sēdē budžeta grozījumi tika apstiprināti vairākumam deputātu balsojot “par”, “pret” balsoja Aivars Kraps, Elīna Serkova (LA) un Māris Dimants (JRP).

Komentāri (0-10/10)

  • Domāju tā.
    02.10.2021 12:36
    Nebūtu slikti, ja šie desmit A. Krapa priekšlikumi būtu ielikti šajā rakstā. Lai tauta zin, ko Ragaina koalīcija noraidīja. Droši vien, ka priekš iedzīvotājiem labas lietas. Kā nekā tieši par Krapu cilvēki vēlēja vairāk, kā par citiem!
    Opozīcijai ir jārunā ar tautu caur medijiem. Citādi mēs nekā nezinām. To, ka Ragainis saka, tas un tas tav taisnība, tam ticēt nevar. Diemžēl.
  • Pāķim
    02.10.2021 08:56
    Mēbelēm ka tikai savus vēderus piebāzt. Jāgrābj cik var! Kādi tur lauki. Pat Vanagam mute vaļā no brīnumiem
  • pāķis
    01.10.2021 22:53
    Ievēlētie lauku deputāti ir kā mēbeles- dekoram, tikai saņem pamatīgi atalgojumu!
  • Ieteikums
    30.09.2021 19:23
    97715 euro atalgojums domes vadībai. Nav tā ka par traku! Iesaku samazināt. Pietiktu ar 2 vietniekiem. Varbūt tad strādās nevis braukās un fotografēsies pa novadiem.
  • Jā nu dien
    30.09.2021 16:25
    Kur tad Vanags bija ātrāk? Nezināja , kas ir Ragainis? Arī ceru, ka parejie no laukiem reiz pamodīsies un apvienosies pret to varzu.
  • deko
    30.09.2021 16:03
    Izskatās ka novada iedzīvotāji modeļus savēlējuši, nevis reāla darba darītājus., vismaz Vanags pamodās varbūt pēc kāda gada pārējie arī sapratīs...
  • Zix
    30.09.2021 15:58
    Jauki, pilsētas vadības savu algu palielināšanai 90000 eur uzzīmēja.
    Bet līdz šīm es neredzu lai kāds strādātu! Tikai vizinas caurām dienām pa novadu un taisa foto sesijas.
  • Laucinieks
    30.09.2021 15:52
    Tas, ka lauki būs apdalīti vēl vairāk bija skaidrs jau tad, kad sākās šī reforma. Un arvien vairāk tiek uzsvērts, ka laukos dzīvojošie īsti nav cilvēki.
  • no malas
    30.09.2021 15:45
    Nu ko ģerevņas, redziet ar ko sasējāties. Ko nu?
  • jonis
    30.09.2021 15:31
    Izskatās ka manas intereses dzīvojot neviens neizstāvēs, ievēlējām bijušos nivada vadītājus, bet viņus neviens īpaši vērā neņem, tikai kā modeļi valkājas līdzi.

Atstājiet komentāru