2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Līgo galdam – latvisko rausīšu saules riņķis

Līgo galdam – latvisko rausīšu saules riņķis

Līgo galdam piedāvājam izcept latvisko rausīšu saules riņķi jeb mini pīrādziņus. 

Sastāvdaļas: 1 glāze piena, 25 g svaiga rauga, 40 g cukura, 450-500 g miltu, 2 olas, 100 g sviesta vai margarīna, 150 g kūpināta bekona, 1 neliels sīpols, sāls, pipari, ķimenes.

Pagatavošana: Pagatavo rauga mīklu. Siltā pienā iedrupina raugu, pieber cukuru un ½ tējkaroti sāls, iemaisa 1/3 miltu, labi visu sajauc, pārklāj ar dvielīti un uz pavisam īsu brīdi noliek siltā vietā. Līdzko raugs sāk darboties un virspusē parādās burbulīši, pievieno mīkstu sviestu vai margarīnu, vienu sakultu olu, piesijā pārējos miltus un samīca vidēji stingru mīklu.

 Pārsedz un noliek uzrūgt. Sagatavo rausīšu pildījumu. Uzraudzēto mīklu sadala nelielos gabaliņos, katru izplacina, vidū liek pa tējkarotei pildījuma, aizspiež cieši ciet, plaukstās saviļā bumbiņās un ar aizspiesto pusi uz leju pamīšus kārto cepampannā ap tur novietotu nelielu termoizturīgu trauciņu mērcei. Kārto ar nelieliem atstatumiem, jo cepoties bumbiņas piebriedīs un saspiedīsies kopā. Bumbiņas pārsmērē ar sakultu olu, un pārkaisa ar ķimenēm. Cep 200 grādu temperatūrā 18 – 20 min. 

Padzesētas atlaužot ēd, apmērcējot mērcē. To var pagatavot, sajaucot biezpienu ar krējumu un zaļumiem, var  ņemt jebkādu citu pašgatavotu vai pirktu mērci.

Atstājiet komentāru