2024.gada 5. oktobris

Amālija

Kāds laiks gaidāms oktobrī - Veļu, Zemliku un Lietus mēnesī? Dabas vērotāja prognoze

Kāds laiks gaidāms oktobrī - Veļu, Zemliku un Lietus mēnesī? Dabas vērotāja prognoze

Oktobris ir lietus un rudens vēju mēnesis. Ja oktobris sākas ar siltu laiku, tad aiziet ar aukstu un otrādi. Ticējums saka, ja oktobris skaidrs, sauss, tad būs vējaina ziema. Ja oktobrī vēl siltas dienas, tad būs silti Ziemassvētki. Ja Veļu mēnesī daudz miglas – ziema būs sniegaina. Jauks oktobris paredz agru un skaistu pavasari, tā savā blogā raksta dabas vērotājs Vilis Bukšs.


Laikapstākļi augusta (16.augusts) un septembra (6., 8., 21.septembris) nozīmīgajās dienās norāda, ka oktobris būs ar mainīgiem laikapstākļiem. Mēneša pirmajā pusē, līdz Vecmiķelim (12.oktobris), saulainas dienas mīsies ar mākoņainām, kas atnesīs īslaicīgu lietu un reizēm arī krusu. Dažviet lietus var būt ilgstošs. Temperatūra dienas laikā pārsvarā plus 9, plus 15 grādi. Skaidrās bezvēja naktīs dažviet nelielas rudens salnas. Līdz Vecajam Miķelim (12. oktobris) laikapstākļi būtiski neatšķirsies no oktobra pirmās puses vidējiem rādījumiem.
 

Mēneša vidū (ap 14.oktobri) mainīgi laikapstākļi. Pastiprināsies vējš un tuvāk jūrai iespējamas rudens vētras. Nokrišņi īslaicīgi. Pārsvarā lietus. Temperatūra šajā laikā robežās no plus 10 līdz plus 15 grādiem.


Oktobra otrajā pusē mākoņainas dienas mīsies ar saulainākām un temperatūras jau rudenīgi vēsas. Dienas laikā robežās no plus 5 līdz plus 10 grādi. Naktīs jau daudzviet nelielas rudens salnas, kas nokodīs pēdējos vasaras ziedus. Laikā ap 20., 23. oktobri vairāk dienu ar brāzmainiem vējiem, vairāk nokrišņu, kas var būt gan krusa gan slapjš sniegs un temperatūra dienas laikā no plus 3 līdz plus 8 grādiem. Šajā laikā ziemeļrietumu vējiem pierimstot un debesīm skaidrojoties naktīs iespējams sals līdz mīnus 5 grādiem. Vēlāk, laikā pēc 25. oktobra un mēneša beigās laikapstākļi varētu uzlaboties, kad temperatūra dienas laikā paaugstinātos līdz plus 8, 12 grādiem. Nokrišņi īslaicīgi.
 

Pagājušais siltais augusts norāda uz vējainu un pat vētrainu Lietus mēnesi. Kopumā, sekojot norādēm dabā un nozīmīgajās laika zīmju dienās, oktobris rādās būt tuvu ilggadējiem vidējiem šī mēneša temperatūru rādījumiem. Tuvāk jūrai – siltāks. Latvijas austrumos, kā parasti. Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs, bet caurmērā tuvu normai.


Tālāk sekojošais novembris, līdz Mārtiņiem (10. novembris), rādās būt rudenīgi silts ar mazas ziemiņas klauvējieniem mēneša otrajā pusē, īpaši Latvijas austrumos.

Ticējumi par oktobri

Oktobris ir Veļu laika mēnesis. Miķeļos (29. septembris), dažviet jau Rudenājos (21. septembris), sākās Garu laiks. Laiks, kad senči aicināja viesos savu mirušo tuvinieku garus, pamieloja tos un tad laipni aizraidīja atkal projām. Virszemē veļi nereti izkāpa naktīs, bet miglainā laikā arī dienās. Veļiem domātos ēdienus un dzērienus noliek pirtī, rijā, zem ozola vai liepas. Dažviet veļus mielo Veļu laika pirmdienu vakaros, citur - Piektvakaros (ceturtdienas vakaros).
 

Ticējumi. Ja Veļu laikā pērkons - ziemā būs maz sniega. Ja ozoliem un bērziem nokrīt visas lapas - būs viegla ziema, ja nenokrīt - būs barga ziema. Ja oktobrī vēl daudz lapseņu – būs gara ziema. Ja veļu laikā katru nakti salna, tad gaidāms vēls pavasaris.


1.oktobris ir viena no Rudens (Mazajām) Mārām jeb Lapkritis. Tas ir laiks, kad dzērves dodas uz siltajām zemēm. Ievāc mežrožu augļus. Ticējums saka, ka šajā dienā meitas nākušas iekšā gulēt un likušas cerību pie malas, ka vēl varētu brūtgānu iegūt.

Ticējumi. Kāds laiks Mazajā Mārā, tāds rudenī. Ja labi aug atāls, ziema būs sniegaina. Ja lido dzērves, pēc divām nedēļām būs sals. Ja nelido, tad līdz 2. novembrim būs bez sala un ziema vēla.
 

8.oktobrī jāvēro laiks. Ja šajā dienā pirmais sniegs, tad ziema sāksies 21. novembrī. Ja jauks laiks, tad tāds būs turpmākās trīs nedēļas. Ja vējš no ziemeļiem – auksta ziema. Ja no dienvidiem - maiga, bet ja no rietumiem – sniegaina.


12.oktobrī Vecmiķelis. Šajā dienā daudzviet Vecmiķeļa tirgi.

Ticējumi. Ja šajā dienā uzkrīt sniegs, tad līdz ziemai vēl septiņas nedēļas. Ja dzērves aizlidojušas - būs agra un auksta ziema.
 

14. oktobrī Vecais lapkritis (Pokrovs). Kāds Vecais lapkritis, tāda ziema.


Ticējumi. Ja bērzs bez lapām, būs maiga ziema. Ja lapu vēl daudz, būs slikta ziema.

15.oktobrī ir viena no Vēja Mātes dienām. Šajā un turpmākajās trīs dienās vēroja vēja virzienus. 15.oktobra vēji iezīmē rudens valdošos vējus.
 

Ticējumi. Ja šajās dienās gulbji iet prom vakarā – būs agra ziema; ja rīta pusē – būs vēla ziema. Ja vējš no austrumiem, būs auksta ziema.


28.oktobrī Simjūdis jeb Sīmaņa un Jūdasa diena. Daudzviet tā ir galvenā un arī pēdējā Veļu laika diena. Šajā dienā aicināja un mieloja veļus. Dzīvie cits pie cita neciemojās. Ja kāds viesis tomēr ieradās, viņu nemieloja. Simjūdā ēdienu nevāra. Simjūdā saimnieks pirmais lauž maizi, lej ēdienu un tur lūgšanu. Dažos novados šai dienā kaut ko cepa un vārīja no itin visas rudens ražas, papriekš pamielojot Laimas māti, bet pēc tam mielojās paši.

Ticējumi. Ja šajās dienā migla līst kā aukstas asaras, tad ziema ies pēc vasaras, tas ir, kāda vasara, tāda ziema.

Vai gaidāms "zelta rudens"?

“Vai šoruden kokos būs vairāk zelta vai rūsas,” laika vērošanas blogā “Meiravietis” vaicā dabas un laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs. Pašlaik kokos vēl daudz zaļu lapu.
 

“Vasarīgais septembris aizkavējis dzeltēšanu, lai gan ar katru dienu kokaugos vairāk un vairāk dzeltenzaļas, dzeltensarkanas un sarkanbrūnas krāsas. Koku dzeltēšana vēl tikai sākas un Miķeļu laikā, no 29. septembra līdz 12. oktobrim, mežs, dārzi un parki izrotās sevi ar Miķeļa vaskaino tērpu. Ja salīdzina ar zeltainajiem rudeņiem 2007., 2013., 2018., tad šogad zeltaino toņu būs mazāk,” savos vērojumos dalās dabas un laika zīmju vērotājs.


Iemesls ir pavisam vienkāršs, pietrūks rudens salnu un līdz ar to lapām zeltainuma.
 

“Saules gaismas stundām sarūkot, rudenīgi pelēkajās un mitrajās dienās koku lapas saēd rūsa. Daudz rudenīgas lapu rūsas bija 2009., 2017., 2019. gada rudenī, kam vēlāk sekoja nemīlīga ziema. Lai gan 2019./2020. gada ziema bija pavasarīga, kad vēlo rudeni nemanāmi nomainīja agrs pavasaris. Ja rudenī lapās ir vairāk zelta, tad nākamā ziema pārsvarā maiga.”


Ne katru gadu var izbaudīt skaistu lapkriti.

“Saulaini, zeltaini rudeņi pārsvarā prognozē mērenu un mīkstu ziemu. Savukārt sarkanbrūni un rūsaini paredz sniegainu un aukstu ziemu. Nozīmīgs ir tieši lapkritis. Dienas, kad lapas krīt bez vēja. Ja vējains lapu laiks, gaidāma slikta ziema. Ne šāda, ne tāda…”

Bukšs par nedēļu pirms Miķeļiem, no 22. līdz 29. septembrim, saka, ka notika vienmērīga pāreja uz ziemas laiku.
 

“Kukaiņu un augu valsts ritmiski šūpojoties ieslīgst ziemas miegā. Mušas “atstiepj spārnus” un odu, lapseņu, sirseņu mātītes meklē vietu kur ieziemoties. No Miķeļiem, 29. septembra, līdz Mārtiņiem, 10. novembrī, dzīvā radība pārklājas ar lapu segu un aizmieg. Šajās dienās pārceļo dzērves, zosis un ziemeļu gulbji. Tāpat daudzi mazputniņi neuzkrītoši dodas dienvidrietumu un dienvidaustrumu virzienā. Arī pēdējās bezdelīgas, kuras šodien, 27. septembrī, vēl novēroju.”


Bieži vien kad kokiem birst lapas daba sagādā pārsteigumus. Piemēram, ābelēm atveras ziedpumpuri, pīlādžos un ievās parādās vēlie ziedi, uzzied pa kādam ceriņzaram vai pat jasmīns.

“Šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, dzeltu laikā mežiņā zied baltie vizbuļi un jāņtārpiņi mirguļo nu jau tumšajās rudens mitro vakaru vēlajās stundās. Tādās reizēs var gaidīt maigu ziemu. Kā būs šoruden? Atliek tikai uzmanīgi vērot…”

Ticējumi par zelta rudeni:

Ja rudenī lapās ir vairāk zelta, tad nākamā ziema pārsvarā maiga.
Saulaini, zeltaini rudeņi pārsvarā prognozē mērenu un mīkstu ziemu. Savukārt sarkanbrūni un rūsaini paredz sniegainu un aukstu ziemu.
Nozīmīgs ir tieši lapkritis. Dienas, kad lapas krīt bez vēja. Ja vējains lapu laiks, gaidāma slikta ziema. Ne šāda, ne tāda.

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru