2024.gada 5. oktobris

Amālija

Pirms vēlēšanām Jēkabpils novada dome paziņo par trīs projektu ieceri Jēkabpils, Krustpils daļā

Pirms vēlēšanām Jēkabpils novada dome paziņo par trīs projektu ieceri Jēkabpils, Krustpils daļā

Jēkabpils Krustpils daļas iedzīvotāji nereti pašvaldībai atgādina, ka ir pabērnu lomā, jo gan pasākumi, gan labiekārtošana un citas aktivitātes, viņuprāt,  pārsvarā notiek pilsētas Jēkabpils daļā. Tāpēc pašvaldības iecere pirms vēlēšanām labiekārtot skvēru un divus parkus pilsētas Krustpils daļā, noteikti iepriecinās ne tikai krustpiliešus.
 

Tiekoties ar vietējo mediju pārstāvjiem novada domes priekšsēdētāja vietnieks Karlis Stars (NA) informēja, ka paredzēts atjaunot skvēru pie vecās kuģīša “Gulbis” piestātnes Krasta ielā Daugavmalā, kā arī labiekārtot Krustpils parku Rīgas ielā 205, kur tika demontēti padomju laika pieminekļi un labiekārtot Krustpils pils parku.
 

Labiekārtos skvēru pie vecās kuģīša “Gulbis” piestātnes 


Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības jautājumos Kārlis Stars informē, ka Jēkabpilī plānots labiekārtot skvēru Daugavas krastā, Krustpils pusē, kas atrodas pie vecās kuģīša “Gulbis” piestātnes.
 

 “Tur projektā paredzēts atjaunot krasta zonu gar Krasta ielu vietā, kas ir netālu no Rīgas ielas veikala “Maxima”. Tā ir vieta, kur senākos gados bija piestātne kuģītim “Gulbis”. Tur plānojam pārbūvēt mazo skvēru, kas ir pie kuģīša vecās piestātnes, atjaunojot labiekārtojumu, bruģa klājumu un izveidojot jaunas terasveida atpūtas vietas. Tā ir vieta, kur iedzīvotāji nozīmīgos pasākumos –  Jaungadā, valsts svētkos 18. novembrī –  iet skatīties salūtu. Tur ir zālājs, un tas parasti ir izmīdīts, un tāpēc to vietu gribam nobruģēt, veidojot tādu kā terasi. Atjaunosim arī kāpnes, un tur izveidos tādu kā laivu piestātni. To vietējie iedzīvotāji iepriekš jau paši ir mēģinājuši darīt. Viņi bija izveidojuši laipu tālāk uz priekšu,” saka Kārlis Stars.


Viņš piebilda, lai īstenotu šo ieceri pašvaldība ir startējusi Latvijas – Lietuvas pārrobežu projektā. Ja paveiksies un iegūs finansējumu, taps šis skvērs, un būvdarbi sāksies nākamgad.

Labiekārtos parku pretī Krustpils kultūras centram

Augustā Jēkabpils novada pašvaldība parakstīja vienošanos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par Eiropas Savienības fonda projekta “Publiskās ārtelpas izveide un labiekārtošana Rīgas ielā 205, Jēkabpilī, Jēkabpils novadā” īstenošanu.

Projekta mērķis ir publiskās ārtelpas – parka teritorijas daudzfunkcionālās vides attīstīšana, uzlabojot iedzīvotāju dzīves vides kvalitāti, nodrošinot tā pieejamību visām vecuma grupām.
 

Projektā parka teritorijā tiks izveidotas trīs funkcionālās zonas – centrālais atpūtas laukums, aktīvās atpūtas laukums un pa¬staigu maršruti. Teritoriju labiekārtos, izbūvējot gājēju taciņas un apgaismojumu, izveidojot bērnu rotaļu laukumu un āra trenažieru laukumu. Tiks ierīkots dzeramā ūdens brīvkrāns, uzstādīti individuālā dizaina soliņi, t.sk. viedais sols un vides dizaina objekti, uzstādītas velonovietnes, atkritumu urnas un veikta teritorijas apzaļumošana.


Tiekoties ar medijiem, Kārlis Stars stāstīja, ka “parkā paredzēta arī strūklaka  ar elementiem niedru formā, bērnu rotaļu zona ar rotaļu laukuma elementiem un nojumītēm. Unikālais šajā projektā - bērniem būs spēļu elementi ar ūdeni, būs izveidota miniatūra Daugava, kur bērni varēs mainīt virzienus un ūdens augstumu, pludināt kuģīšus, spēlēties ar ūdeni. Šāda iespēja būs novitāte, kas līdz šim pilsētā vēl nav bijusi,” saka Kārlis Stars.  

Labiekārtošanas rezultātā parka teritorija kļūs par daudzfunkcionālu un pievilcīgu atpūtas vietu iedzīvotājiem.
 

Kopējās projekta izmaksas ir 1 338 350,71 eiro, no kurām 800 000 eiro  ir ERAF finansējums (59,78%) un 538 350,71 eiro ir pašvaldības finansējums (40,22%).


Projekta īstenošanas termiņš ir līdz 2026. gada 31. decembrim.
 

Drīzumā uzsāks Krustpils pils parka pārbūves darbus


Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības jautājumos Kārlis Stars informē, ka ir apstiprināts projekts Latvijas un Lietuvas pārrobežu sadarbības programmā, kurā jau šoruden uzsāks būvdarbus Krustpils pils parka teritorijā. Parkam ir izstrādāts labiekārtošanas būvprojekts, kas ietver celiņu un teritorijas sakārtošanu, apstādījumu zonas izveidi un arī apgaismojuma ierīkošanu. 
 

“Darbu izpilde ir sadalīta divas kārtās. Pirmajā kārtā pārbūves celiņu no ieejas vārtiem iepretim luksoforam uz Rīgas ielas, kas ved uz zemessardzes bataljona ēku un tālāk parkā, un teritoriju pa kreisi no celiņa uz pils pusi. Vēl pirmās kārtas ietvaros pārbūvēs ietves gar pils dīķi uz pils rajona daudzdzīvokļu mājām un ietvi, kas ved gar zemessardzes ēku uz labo pusi. Darbu gaitā nomainīs caurteku, uzstādīs soliņus, ierīkos apgaismojumu. Otrajā kārtā tad vērtēsim  struktūrfondu finansējuma programmas, kā šādus darbus varētu turpināt,” stāsta Kārlis Stars.


 Jēkabpils novada dome 8. augusta ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu par aizņēmumu projekta “Iepazīsti parku tumsā” īstenošanai. Projekta mērķis ir palielināt kultūras objektu apmeklētāju skaitu, attīstot divus jaunus kopīgus tūrisma produktus Krustpils pils un Pasvales Lietuvā parkos, kā arī veicināt tūrisma profesionāļu un speciālistu, kas strādā ar parka dabas objektiem, prasmes.
 

Projekta darbības jāīsteno līdz 2026. gada 31. janvārim. Kopējā summa Jēkabpils novada pašvaldībai kā vadošajam partnerim un Pasvales novada pašvaldībai kā projekta partnerim ir 754 999,98 eiro. Jēkabpils novada projekta budžeta daļa kopā ir 379 999,99 eiro, tajā skaitā ERAF finansējums (80%)  – 303 999,99 eiro un pašvaldības līdzfinansējums (20%) – 76 000 eiro, no kuriem valsts budžeta līdzfinansējums ir 38 000 eiro. 


Iepirkumā uzvarēja SIA «BPV pakalpojumi», būvuzraudzību veiks SIA «IV2». Pro¬jekta īstenošanai ir saņemts valsts budžeta līdzfinansējuma avansa maksājums 34 200 eiro, un nepieciešams aizņēmums pašvaldības līdzfinansējumam un noslēguma maksājumu priekšfinansēšanai. Dome ārkārtas sēdē lēma šim nolūkam ņemt kredītu Valsts kasē līdz 287 065 eiro ar 20 gadu samaksas termiņu. 

Pašvaldība jau iepriekš ir informējusi, ka projekts paredz arī interaktīvu āra ekspozīciju un aprīkojuma ierīkošanu, semināru, darbnīcu un domnīcu rīkošanu un publicitātes un mārketinga pasākumus, kā arī jaunas ekskursijas izveidi pa parku, izstrādājot divus jaunus tūrisma produktus – virtuālās realitātes tumšās stundas tūre un tumšās stundas ekskursijas gida pavadībā Krustpils pils parkā Jēkabpils novadā un Jonišķēļu muižas parkā Pasvales rajonā.

Komentāri (0-8/8)

  • Doma
    04.10.2024 13:15
    Līdz vēlēšanām nepilns gads . Sākam kaut ko darīt , nevis atsēdēt savas stundas mīkstos krēslos , un saņemt lielas algas .Priekšnieku skaitu, vēlams, arī samazināt uz pusi , tad paliktu nauda Auseklīša ielas drausmīgā ceļa sakārtošanai . Puķes, no pilsētas, arī pazudušas .
  • Jēkabs
    04.10.2024 11:20
    Izklausās labi, beidzot!
  • Kaut kas labs arī
    04.10.2024 09:53
    Gribas pateikt arī ko labu, nevis tikai vienmēr "viss slikti". Tiešām prieks, ka tiek pievērsta uzmanība arī Krustpils pusei. Notiek kaut kādi pasākumi, sakoptas vietas. Vēl prasītos šajā krastā arī normālus veikalus, nevis mazos,tad jau būtu kā normāla pilsētā - nevis viss koncentrējas tikai centrā, kur veikali viens pēc otra.
  • Nezināmajam
    04.10.2024 06:47
    Pašvaldība nedrīkst jaukties privātajā biznesā un būvēt boulingus..Tas jādara uzņēmējam pašam,kas tur arī tirgos biļetes.
    Bet uzņēmējs necels ne boulingu,ne kino šeit,jo nebūs,kas iet katru dienu. Jo elektrība,apkure,inventārs,darbinieky algas,kā uzņēmējs varēs to visu pavilkt,ja te nav kas katru dienu nāks un maksās? Par maz cilvēku
  • Nezināms
    03.10.2024 23:15
    Vai tik tiešām Jēkabpilī nevar uzrādīt kaut ko tiešām jēdzīgu? Kinoteātri vai boulingu?
  • Nobānotais
    03.10.2024 15:28
    Visu zem buldozera , iesēt zāli, ierīkot skaistas puķu dobes, kuras zied no pavasara līdz vēlam rudenim, košumkrūmus, ierīkot soliņus un kafejnīcu. Lai cilvēki atpūšas. Lielie koku tur galīgi garām, jo atgādina par ģenerāļu kapiem!
  • Ačulis
    03.10.2024 14:50
    Visu tikai Stars, Stars, Stars.. Kad Attīstības pārvaldei priekšnieks bija Luksts, šo vīru, principā, nemanījām. Tagad pretēji - Ilmāra "pēcteci" nekur nemana un visur šis vīrs.
  • xxx
    03.10.2024 13:47
    Parku kas atodas pretīm Krustpls kultūras namam būtu daudz labāk izāģēt bisamos kokus nomainīt soliņus un atjaunot parka segumu un ceītes un būtu daudz labak nekā izpostīt parku piebāžot at nevajadzīgiem krāniem

Atstājiet komentāru