2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Aiztaupi raizes par netīrajiem traukiem – izmanto trauku mazgājamo mašīnu!

Aiztaupi raizes par netīrajiem traukiem – izmanto trauku mazgājamo mašīnu!

Mazgāt traukus ar rokām vai tomēr izmantot trauku mazgājamo mašīnu? Šis ir viens no visbiežāk apspriestajiem un plašāk diskutētajiem jautājumiem mājsaimnieču vidū. Lai gan daudzi uzskata, ka trauku mazgāšana ar rokām sniedz ieguvumus gan videi, gan veselībai, pētījumi un atsauksmes liecina, ka trauku mazgājamā mašīna tomēr ir efektīvāka.

Aiztaupi raizes par netīrajiem traukiem – izmanto trauku mazgājamo mašīnu! Raksta turpinājumā esam apkopojuši iemeslus, kādēļ izmantot trauku mašīnu.


Trauku mašīna spēj efektīvi nomazgāt netīrumus

Vai Tu zināji, ka virtuvē ir vairāk netīrumu jebkurā citā mājokļa telpā? Šī iemesla dēļ ir svarīgi atbrīvoties no netīrumiem nekavējoties, respektīvi, mazgāt traukus uzreiz pēc to lietošanas nevis krāt trauku kaudzes.

Ar trauku mazgāšanas līdzekli un lupatiņu teicamu rezultātu sasniegt grūti – lai efektīvi nomazgātu traukus, tos jāskalo ar ļoti karstu ūdeni. Tādā veidā mazgājot traukus ar rokām, karstais ūdens var radīt diskomfortu un pat apdegumus. Trauku mazgājamā mašīna labākajam rezultātam nepieciešamo temperatūru var sasniegt pavisam vienkārši, padarot traukus tīrus un spīdīgus.


Trauku mašīna spēj pilnībā atbrīvoties no mikrobiem

Virtuves izlietne un atkritumu tvertne diži neatšķiras – abās atrodas miljoniem mikrobu. Mazgājot traukus ar rokām, Tu ne tikai palīdzi šiem mikrobiem vairoties, bet arī pārnes uz traukiem tos mikrobus, kas līdz tam uzkrājušies izlietnē.

Ideāla mikrobu vairošanās vieta ir arī virtuves sūkļi jeb švammītes, kas tiek piesārņotas jau pēc pirmās lietošanas reizes – tajās iespējams uzkrāt līdz pat 10 miljoniem baktēriju un, izmantojot sūkli, Tu izplati šos mikrobus vēl tālāk. Tā kā trauku mazgājamā mašīna izmanto ļoti karstu ūdeni, tā spēj pilnībā nogalināt visus mikrobus!


Trauku mazgājamā mašīna ir draudzīga dabai

Lielākā daļa cilvēku mazgā traukus ar rokām, jo uzskata, ka tādējādi ir draudzīgi dabai. Lai gan vecās trauku mazgājamās mašīnas, kas ražotas aptuveni pirms 10-15 gadiem, patiesi radīja milzīgu elektrības un ūdens patēriņu, mūsdienu ierīces ir ļoti energoefektīvas. Salīdzinot trauku mazgāšanu ar rokām un trauku mazgāšanu mašīnā, ilgtermiņā trauku mazgājamā mašīna patērē pat par 30% mazāk resursu.





Trauku mazgājamā mašīna ir draudzīga maciņam

Tā kā trauku mazgājamā mašīna patērē mazāk ūdens un līdzekļa nekā tad, ja trauki tiek mazgāti ar rokām, ilgtermiņā iespējams samazināt arī rēķinus, tādējādi ietaupot. Lai ar rokām nomazgātu traukus tikpat efektīvi, kā to dara trauku mazgājamā mašīna, Tev vajadzētu nomazgāt 8 trauku komplektus aptuveni 2 minūtēs, un tas ne pavisam nav reāli!


Trauku mazgājamā mašīna taupa laiku

Iedomājies sekojošu situāciju - Tev ir bijusi gara darba diena, Tu sarūpē ģimenei gardas vakariņas. Pēdējais, ko Tu vēlies darīt pēc tam, ir trauku kaudzes mazgāšana, kas var aizņemt pat stundu laika, turklāt vairumā gadījumu jāmazgā ne tikai vakariņu trauki, bet arī trauki, ko ģimene uzkrājusi no brokastīm un pusdienām.

Mūsdienu trauku mazgājamās mašīnas spēj nomazgāt traukus neticami ātri, un tas var palīdzēt ietaupīt laiku. Tā vietā laiku, ko būtu veltījis trauku mazgāšanai, vari veltīt daudz vērtīgākām lietām, piemēram, pavadot laiku kopā ar savu ģimeni, kuru neesi redzējis visu dienu.


Trauku mazgājamā mašīna samazina stresa līmeni

Ja ikdiena ir aizņemta, ar laiku var uzkrāties pamatīgas trauku kaudzes – tas ne tikai padara traukus grūtāk tīrāmus, bet arī rada stresu. Varētu likties neticami, tomēr starp nekārtību mājoklī un stresa līmeni pastāv būtiska saikne.

Tā kā trauku kaudze arvien krājas, ir grūti garīgi un fiziski atslābst, jo var rasties sajūta, ka netiec galā ar saviem pienākumiem, savukārt tas var radīt vainas izjūtu. Trauku mazgājamā mašīna palīdz samazināt šo stresa līmeni – pat, ja ir uzkrājušies tikai daži trauki, tos iespējams novākt no redzes loka līdz nākamajam tīrīšanas ciklam, nevis pievienot jau tā pamatīgai kaudzei.

Mūsu lielākais palīgs ikdienas gaitās ir kvalitatīva sadzīves tehnika – plašs sortiments dažādu ierīču, tai skaitā trauku mazgājamās mašīnas pieejamas interneta veikalā Elkor.lv. Ienāc, izvēlies un atvieglo savu ikdienu!