2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kā notiek dzimumzīmju pārbaude un kāpēc to veikt 

Kā notiek dzimumzīmju pārbaude un kāpēc to veikt 

Regulāra dzimumzīmju pārbaude ir tikpat būtiska kā citi veselības izmeklējumi, kurus veicam profilaktiski, piemēram, asins analīzes, ginekoloģiskā, redzes, zobu un citas pārbaudes. Dzimumzīmju stāvoklis cieši saistīts ar ādas veselību un ādas onkoloģisko slimību risku, tāpēc dzimumzīmes un citi ādas veidojumi, it īpaši, ja to ir daudz un tie ir specifiski, jānovēro un regulāri jāveic profilaktiskas apskates.

Dzimumzīmju pārbaude – nesāpīga un vienkārša

Dzimumzīmju pārbaude ir procedūra, kas pacientam, nesagādā nekādu īpašu diskomfortu, jo lielākoties izmeklājumi tiek veikti apskates veidā, novērtējot dzimumzīmes struktūru daudzkārtējā palielinājumā un spilgtā apgaismojumā. Tas ļauj izpētīt audus tik sīki, kā ar acīm nav iespējams. Dermatologs dzimumzīmju pārbaudi jeb dermatoskopiju var veikt gan ar optisko instrumentu, kas līdzīgs lupai un nodrošina apmēram 20 reižu palielinājumu, vai arī ar digitālo dermatoskopu, ar kuru var uzņemt augstas kvalitātes un pat simtkārtēja palielinājuma attēlus. Vienkāršos gadījumos, kad ir pārliecība, kas ir apskatāmais veidojums, pietiek ar optisko metodi, bet pigmentētu un neskaidru veidojumu gadījumā dermatologs veiks pārbaudi ar digitālo iekārtu. Tai ir vēl viena priekšrocība – iespējams saglabāt attēlus un salīdzināt veidojumu attīstību ilgākā periodā.

Ja apskates rezultātā tiek atklāts kas aizdomīgs, var nozīmēt arī sarežģītākus papildu izmeklējumus un konsultācijas pie citiem speciālistiem, piemēram, pie dermatoonkologa. 

Melanomai agrīna diagnostika ir ļoti svarīga

Ādas vēža jeb melanomas statistika Latvijā nav iepriecinoša un tai ir tendence pasliktināties. Slimnieku lokā parādās arvien vairāk gados jaunu cilvēku, kuri par spīti spēcīgam un veselīgam organismam nespēj uzveikt šo agresīvo slimību. Regulāras dzimumzīmju un ādas veidojumu pārbaudes ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā profilaktiski sevi pasargāt no ādas vēža, agrīni atklājot aizdomīgus veidojumus un slimību sākotnējā stadijā, kad ir daudz lielāka iespēja to uzveikt. 

Ja ir kaut mazākās aizdomas vai šaubas par savu ādas veselību, kāds veidojums šķiet mainījis savu izskatu, formu, pārādījies diskomforts tā apvidū, bez vilcināšanās jādodas pie dermatologa un jāveic pārbaude, lai izslēgtu sliktākos scenārijus. Ja arī tomēr tiek diagnosticēta onkoloģiska slimība, lai izdotos to noķert agrīnā stadijā.

Kādos gadījumos dzimumzīmju pārbaude ir obligāta

Protams, profilaktiska dzimumzīmju pārbaude arī tad, ja nav aizdomīgu simptomu un sūdzību, būtu ideālais variants, kā rūpēties par ādas veselību. Tomēr realitātē tā nenotiek pārāk bieži. Pacienti parasti sarosās tikai tad, kad tiešām redz, ka ir problēma. Tāpēc atgādināsim, kādi ir “sarkanie signāli”, kurus noteikti nedrīkst ignorēt attiecībā uz ādas veselību, un pēc iespējas ātrāk vajadzīga dermatologa konsultācija.
  • Dzimumzīme neilgā laikā kļuvusi krietni lielāka (vismaz par 2mm pusgada laikā).
  • Tai ir izplūdušas un nesimetriskas malas.
  • Ādas veidojums ir ar kreveli, niez, mitro, ir dedzinoša sajūta.
  • Ja veidojums ticis mehāniski traumēts, nedzīst, asiņo.
  • Dzimumzīmei ir vairāk nekā divas krāsas.
  • Veidojums uzradies pēkšņi un izskatās aizdomīgs.

Protams, šie nav vienīgie gadījumi, kad nepieciešama aktīva rīcība un ādas veselības uzraudzība. Īpaša piesardzība vajadzīga tiem, kuriem ir paaugstināts risks dzīves laikā saskarties ar ādas onkoloģiskajām slimībām. Piemēram, ja ģimenē kāds slimojis ar melanomu, ja ir 1. un 2. ādas fototips, kas saulē ātri apdeg, ja ādu klāj daudz dzimumzīmju un veidojumu, kā arī āda tiek aktīvi sauļota vai apmeklēts solārijs. Arī tiem, kuriem ikdiena paiet tiešos saule staros, vēlams regulāri veikt ādas veselības pārbaudes.

Kā atbrīvoties no traucējošas dzimumzīmes?

Dzimumzīmes un ādas veidojumi nav jautājums tikai par veselību, bet arī estētiku, jo tie ir gan jūtami, gan redzami. Ja dzimumzīme vai veidojums ir traucējošs, atrodas nevēlamā vietā, ir pārāk liels, izvirzīts un rada ne tikai fizisku, bet arī psiholoģisku diskomfortu, pieejamas ātras un efektīvas metodes veidojumu noņemšanai. Ja apskatē netiek konstatētas ļaundabīgas pazīmes, tad var veikt noņemšanu ar lāzeru, kas ir ātra un mazsāpīga procedūra. Tā netraumē apkārt esošos audus, kā arī nav vajadzīgas šuves. Gadījumos, kad ārsts nerekomendē noņemšanu ar lāzeru, to iespējams izdarīt ķirurģiskā veidā. Kāds ir piemērotākais un drošākais veids ādas veidojuma likvidēšanai, konsultēs dermatologs, jo vispirms ir jāveic pārbaude.

Vairāk par dzimumzīmju noņemšanu ar lāzeru varat uzzināt šeit.