2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Sestdien, 21. maijā – SIA “Sedumi” Dārza svētki atgriežas ar jaunu vērienu (FOTO)

Sestdien, 21. maijā tirdzniecības centra “Sedumi” pagalmā (Brīvības ielā 301a, Jēkabpilī) SIA “Sedumi” un kokaudzētava “Meža rasas”, pēc divu gadu pārtraukuma Covid-19 pandēmijas dēļ, kad bija ierobežota pulcēšanās, atkal aicina uz tradicionālajiem un dārzkopjiem tik gaidītajiem – “Dārza svētkiem”.

SIA “Sedumi” pārstāve Aija Bojāre teic, ka šie svētki pēc ilgāka pārtraukuma ir kā svētku atjaunošana. Šoreiz svētku norisē ir nelielas izmaiņas, tie sāksies jau no paša rīta – pulksten 8.00. Iepriekš to sākums bija pulksten 10.00 vai 11.00, svētku norises laiks pagarināts, lai nedaudz kliedētu cilvēku plūsmu, jo kā zināms “Dārza svētkos” pulcējas liels skaits dārzkopju un mazdārziņa īpašnieku, kuriem  šis ir stādīšanas kulminācijas laiks un iespēja iegādāties nepieciešamo dārzam un siltumnīcai.

Ja “Dārza svētki” būtu notikuši bez pārtraukuma, šis būtu svētku 13. gads, taču pandēmija ienesa savas korekcijas un dārzkopji un mazdārziņu īpašnieki uz svētkiem tiek aicināti 11. reizi. Aija Bojāre teic, ka ideja rīkot šādus svētkus radās 2009. gadā, kad kādā no sarunām sadarbības partnere Aija Ozoliņa no “Meža rasām” ierosināja sarīkot dārza parādi, līdzīgi kā tas notiek Jelgavā. Pirmos “Dārza svētkus” organizēja trīs sadarbības partneri – “Sedumi”, “Meža rasas” un kokaudzētava “Laukezers”, ko pārstāvēja Inese Ozoliņa. Sākotnēji bijusi ideja svētkus rīkot vienu gadu Jēkabpilī, citu, piemēram, “Meža rasās” Vīpes pagastā, taču, vērojot pircēju ieradumus, esot nonākts pie atzinuma, ka vispiemērotākā un visiem labāk sasniedzamā vieta ir pilsēta, jo daudzi, kas atbrauc vai atnāk uz “Dārza svētkiem” pilsētā uz lauku teritoriju neaizbrauks.
Laika gaitā mainījusies arī “Dārza svētku” norise, esot iziets cauri vairākiem cikliem. Pirmajos gados paralēli “Dārza svētku” tirgum notika arī lekcijas. Tas attaisnojies tikai pirmos gadus, kamēr šim pasākumam bijis mazāk apmeklētāju, pieaugot svētku popularitātei un apmeklētāju skaitam, lekciju apmeklējums samazinājās, tāpēc tās tika pārceltas uz februāri, pirms sezonas sākuma. Pandēmijas dēļ arī lekcijas divus gadus nav notikušas, bet dārzniecība “Sedumi” ir apņēmības pilna atsākt arī šo tradīciju.

Šogad, līdzīgi, kā citos “Dārza svētkos”, ārpus veikala un dārzniecības telpām “Sedumi”, kā arī stādaudzētava “Meža rasas”, piedāvās visu savu sortimentu, kas uz šo brīdi ir pieejams. 

Kā ierasts, “Dārza svētkos” piedalīsies arī uzaicinātie tirgotāji. Tiesa gan, tā kā šis ir pirmais pavasaris pēc pāris gadu pārtraukuma, kad drīkst plaši organizēt tirgu un tie notiek dažādās vietās, tad daudzi stādu un citu darza preču ražotāji, kas iepriekš piedalījās “Dārza svētkos”, šajā dienā jau ir ieplānojuši būt citur, taču uz pasākumu Jēkabpilī atsūtīs savu produkciju un tā pircējiem būs pieejama ar īpašām atlaidēm. Piemēram, no Amatas novada stādaudzētavas “Māras dārzs” būs atsūtīti rožu stādi, būs Talsu novada “Puķu Lauku” ziemcietes, kā arī ziemcietes no Krimuldas stādu audzētavas “Baižas”. Savukārt Ināra Semjonova piedāvās mārtiņrozes un krizantēmas, kā arī citu tirgotāju produkcija. 

Aija Bojāre piebilst, ka “Dārza svētki” ir puķu svētki. Ja lielajiem zemniekiem ir apsējības vai apkūlības, tad dārzniecībai “Sedumi” “Dārza svētki” ir sezonas plaukums, kad priecājas par katru augu, kas nonāk pie dārzkopja vai mazdārziņa īpašnieka un tiek iestādīts dobē, jo šis ir laiks, kad jau intensīvi viss ir jāstāda.  “Dārza svētkos” ļoti lielas atlaides tiek solītas arī augļu kokiem. 

21. maijā Jēkabpilī savu produkciju demonstrēs arī SIA “EkoZeme” no Bauskas novada, piedāvājot ekoloģiski tīru, cilvēkiem un apkārtējai videi draudzīgu mēslojumu – biohumusu jeb slieku kompostu un augsnes maisījumu uz biohumusa bāzes.

„Krastmaļu sēklas” no Durbes novada piedāvās zālāju sēklas. Tāpat arī saistībā ar zālāju ierīkošanu un uzturēšanu notiks STIHL komandas zāles pļāvēju, traktoriņu un robotu demonstrācijas, ar plašu skaidrojumu un konsultācijām, kādu tehniku, kādos gadījumos izvēlēties, kādi ir plusi un mīnusi.

“Dārza svētkos” būs pieejami MILWAUKEE elektroinstrumenti, kuru pārstāvji rīkos demonstrējumus. Tāpat arī būs pieejami jau tradicionālā sadarbības partnera FISKARS dārza instrumenti, kā arī zīmola “Bahco” instrumenti. Šajos dārza svētkos ar savu produkciju piedalīsies jauns sadarbības partneris – “Bellota, kas piedāvās labas kvalitātes un atbilstošas cenas instrumentus un instrumentu komplektus.  

Aija Bojāre piebilst, ka ikdienā visu produktu klāstu veikala plauktos nav iespējams izlikt, daudzas preces pircēji izvēlas katalogā un pasūta. Savukārt “Dārza svētkos” lielu daļu no tām būs iespēja apskatīt, aptaustīt un izmēģināt uz vietas, lai izvēlētos sev visatbilstošāko. 

Neizpaliks arī tradicionālās “Dārza svētku” ekskursijas “Sedumi” dārzniecībā, jau šobrīd par ekskursiju esot liela interese, klienti taujājot vai šogad beidzot būs tāda iespēja. Uz tām 21. maijā interesentus aicinās pulksten 10.00 un pulksten 12.00, pulcēšanās pie ieejas dārzniecībā. Kopā ar “Sedumi” dārzniecības vadītāju interesentiem būs iespēja izstaigāt un aplūkot dārzniecību un uzdot visus interesējošos jautājumus. 

“Dārza svētkos” ar saviem gardumiem piedalīsies arī mājražotāji, piemēram, “Ievas siers” no Vecsiljāņiem, sieru piedāvās arī zemnieku saimniecība “Pumpuri” no Preiļu novada, būs nopērkama arī mājās cepta maize. 

Šajos svētkos pirmo reizi piedalīsies vietējais mājražotājs – DR keramika ar keramikas traukiem no Spuņģēniem. Būs arī dārza mēbeles, kuras piedāvās divas galdniecības.

Kā ierasts notiks viktorīnas, ko organizēs dažādu zīmolu tirgotāji savos stendos un atjautīgākajiem būs iespēja iegūt balvas. 

Lai arī “Dārza svētki” vairāk asociējas kā puķu svētki, plašā klāstā būs nopērkami arī dārzeņu stādi – tomāti, gurķi, paprika, baklažāni un citi, kā arī garšaugi, sākot no piparmētrām un beidzot ar rozmarīnu. Šogad pārdošanā būs arī jaunums – lielo saldo sīpolu un puravu stādi.

Klienti aicināti “Dārza svētkos” ierasties labā, darbīgā garastāvoklī un ar savām kastītēm, nopirkto stādu ievietošanai. Protams, arī “Sedumos” būs nopērkamas papīra kastes, taču videi draudzīgāk, ja tiek ņemtas līdzi un atkārtoti izmantotas jau lietotās. 

Jautāta, kā plānots organizēt lielo klientu plūsmu, kas parasti vērojama “Dārza svētkos” un vai šādā burzmā kāds stāds “neaiziet” garām kasei, Aija Bojāre teic, ka par transporta un klientu plūsmas organizēšanu, kā allaž rūpēsies uzņēmuma darbinieki, savukārt, ja kāds pamanās burzmā aiznest kādu augu, vēlējums ir viens – “Lai labi aug!”. 

Sandra Mikanovska

Atstājiet komentāru