2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils uzņēmumu soda par iesaistīšanos karteļa darbībā (PRECIZĒTS)

Jēkabpils uzņēmumu soda par iesaistīšanos karteļa darbībā (PRECIZĒTS)

(Precizēta un papildināta 2., 3., 4. rindkopa ar Jēkabpils kultūras pārvaldes sniegto informāciju un pievienots links uz karteļa dalībnieku saraksti)

Konkurences padome (KP) atklājusi profesionālo video, skaņu, gaismas iekārtu un skatuves aprīkojuma izplatītāju karteli, kurā iesaistīts arī Jēkabpils uzņēmums SIA "AJV grupa".

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītājai Intai Ūbelei jautājām vai izmantojot SIA "AJV grupa" pakalpojumus ir bijusi nojausma par karteļa darbībību, jo tieši kultūras pārvalde ir tā iestāde, kas Jēkabpilī, lai nodrošinātu dažādus publiskos pasākumus, visbiežāk iepirkumu konkursos izmanto profesionālo video, skaņu, gaismas iekārtu un skatuves aprīkojuma izplatītāju pakalpojumus un pēdējo divu gadu laikā, konkrēti no SIA "AJV grupa".

"Profesionālo video, skaņu, gaismas iekārtu un skatuves aprīkojuma izplatītāju pakalpojumi ir dārgi un tie ir dārgi visā Latvijā. Kultūras darbinieku savstarpējās sarunās mēdzam salīdzināt cenas un esam secinājuši, ka tās ir dārgas un vienādas visā Latvijā. Taču vai tās ir savstarpēji sarunātas, to es nezinu un nevaru apgalvot un par šāda karteļa darbību man nebija ne jausmas. Vēlos piebilst, ka, neraugoties uz cenām, visi SIA "AJV grupa" sniegtie pakalpojumi ir augsti kvalitatīvi un profesionāli un ne reizi nav bijis jāuztraucas, ka kaut kas varetu būt ne tā, kā esam vēlējušies," saka Inta Ūbele.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības kultūras pārvaldes direktores vietniece Baiba Stalidzāne skaidro, ka profesionālo video, skaņu, gaismas iekārtu un skatuves aprīkojuma izplatītāju pakalpojumiem tiek izsludināts iepirkuma konkurss un līdz šim līgums ar konkursa uzvarētāju tika slēgts uz diviem gadiem. Patlaban tas ir spēkā ar SIA “AJV grupa”. Baiba Stalidzāne skaidro, ka cena par pakalpojumu, kas tiek noslēgta ar iepirkuma uzvarētāju paliek nemainīga visu līgumā noteikto laiku. Arī Baiba Stalidzāne uzsver, ka SIA “AJV grupa” sniegtie pakalpojumi ir kvalitatīvi un profesionāli.

Šobrīd Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir izsludinājusi jaunu iepirkumu “Skatuves podestu, jumta konstrukciju komplektu, gaismu un skaņas aparatūras noma Jēkabpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvaldes rīkotajiem pasākumiem”, kas noslēgsies 8.maijā. Baiba Stalidzāne atklāj, ka turpmāk iepirkumi šajā jomā tiks veikti uz gadu, nevis diviem gadiem kā bija līdz šim.

SIA "AJV grupa" šogad vairs nevarēs startēt Jēkabpils pašvaldības iepirkumā “Skatuves podestu, jumta konstrukciju komplektu, gaismu un skaņas aparatūras noma Jēkabpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvaldes rīkotajiem pasākumiem”, jo visiem deviņiem uzņēmumiem, tajā skaitā arī SIA "AJV grupa", kurus karteļa organizēšanā pieķērusi Konkurences padome uzlikts ne tikai naudas sods, bet arī piemērots aizliegums vienu gadu piedalīties publiskajos iepirkumos.

Publicētā informācija Konkurences padomes mājaslapā liecina, ka 30. martā Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu (Konkurences padome reizē ar lēmumu publicējusi arī karteļa dalībnieku saraksti) sodīt deviņus uzņēmumus, kas karteļa aizsegā bija saskaņojuši savas darbības valsts un pašvaldību, kā arī tām piederošo kultūras iestāžu iepirkumos par profesionālo video, gaismas, skaņu iekārtu un skatuves aprīkojuma iegādi. KP uzņēmumiem kopumā piemēroja naudas sodu 373 083 eiro apmērā.

KP lietas izmeklēšanu uzsāka pēc tam, kad 2015. gada maijā viens no aizliegtā vienošanā iesaistītajiem uzņēmumiem iecietības programmas ietvaros pēc savas iniciatīvas ziņoja iestādei par iespējamo pārkāpumu. Uzņēmums atklāja KP informāciju par karteli starp skaņu, gaismas iekārtu un skatuves aprīkojuma izplatītājiem, kura ietvaros notiek informācijas apmaiņa par dalību publiskajos iepirkumos.

Lietas izpētes laikā KP konstatēja, ka pārkāpums īstenots laika periodā no 2009. līdz 2014. gadam. Karteļa vienošanās kropļojusi konkurenci gan Kultūras ministrijas kapitālsabiedrību, gan Latvijas pilsētu, novadu pašvaldību un to kultūras iestāžu iepirkumos visā Latvijā.

Bez uzņēmuma, kurš ziņoja KP, aizliegtā vienošanā piedalījušies vēl deviņi komersanti – SIA “SGS Sistēmas”, SIA “Diogens Audio”, SIA “Kompānija NA”, SIA “PRO 1 STAGE”, SIA “AJV grupa”, SIA “Audio AE”, SIA “3S”, SIA “SGM” un SIA “SOLAVI”. Uzņēmumi pārkāpumu īstenojuši galvenokārt divos veidos – aicinot konkurentus neiesniegt savus piedāvājumus un aicinot saskaņot savus piedāvājumus, lai nodrošinātu iepirkumā nepieciešamo pretendentu skaitu un konkrētā uzņēmuma uzvaru. Tādējādi starp uzņēmumiem nepastāvēja konkurence un iepirkumi rīkotāji tika maldināti, saņemot piedāvājumus, kas nav gatavoti patiesas konkurences apstākļos.

Uzņēmums, kurš izmantoja iecietības programmas iespējas un pirmais ziņoja KP par aizliegto vienošanos, saņēma pilnīgu atbrīvojumu no naudas soda un gadu ilgā lieguma piedalīties publiskajos iepirkumos. Savukārt, ņemot vērā, ka SIA “Diogens audio” lietas izmeklēšanas laikā sadarbojās ar KP un pēc savas iniciatīvas sniedza informāciju, KP lēma uzņēmumam samazināt tam piemēroto naudas sodu. Savukārt iestāde ar SIA “SOLAVI” un SIA “SGM” noslēdza izlīgumu, kas paredz apņemšanos nepārsūdzēt KP lēmumu tiesā daļā par konstatēto pārkāpumu un saņemt tiem piemērotā naudas soda samazinājumu.
Kopumā KP uzņēmumiem par konkurences kropļošanu publiskajos iepirkumos piemēroja šādus naudas sodus: SIA “SGS Sistēmas” 46 342 eiro, SIA “Diogens Audio” 13 709 eiro, SIA “Kompānija NA” 185 931 eiro, SIA “PRO 1 STAGE” 40 283 eiro, SIA “AJV grupa” 9 995 eiro, SIA “Audio AE” 36 716 eiro, SIA “3S” 12 749 eiro, SIA “SGM” 8 039 eiro un SIA “SOLAVI” 19 319 eiro apmērā. Tāpat šiem uzņēmumiem piemērots aizliegums vienu gadu piedalīties publiskajos iepirkumos.

Uzņēmums, kurš izmantoja iecietības programmas iespējas un pirmais ziņoja KP par aizliegto vienošanos, saņēma pilnīgu atbrīvojumu no naudas soda un gadu ilgā lieguma piedalīties publiskajos iepirkumos.

Latvijā šī ir ceturtā konstatētā aizliegtā vienošanās, kas ir atklāta pēc iecietības programmas ziņojuma. Iecietības programma ļauj ikvienam uzņēmumam, kas ir vai ir bijis iesaistīts aizliegtā vienošanā, atteikties no turpmākas prettiesiskas darbības īstenošanas un godīgas konkurences vides kropļošanas. Lai saņemtu pilnīgu atbrīvojumu no soda, kartelī iesaistītajam uzņēmumam pirmajam pēc savas iniciatīvas ir jāziņo KP un jāiesniedz pierādījumi par pārkāpuma īstenošanu, iesaistītajiem dalībniekiem u.c.


Foto: ajvgrupa.lv

Komentāri (0-7/7)

  • Viedoklis
    02.07.2018 18:34
    "Viens no sistēmas" izskatās gana labi zina kas jāsarēķina un kāda tehnika nepieciešama!:)) Smieklīgs un saimniecisks komentārs! :))
  • Viens no sistēmas
    02.07.2018 18:34
    Kartelis nebija par pasākumu apskaņošanu vai tamlīdzīgiem pakalpojumiem.
    Karteli sataisīja Jurčika čoms no Rīgas Normunds, par iekārtu pārdošanu Kultūras namiem utt. Un tādejādi tika izsaimniekota nodokļu naudiņa, jo ne vienmēr tajos kultūras namos vajadzēja tik smalku (dārgu) tehniku kā sarēķināja Jurčiks ar Norču....
  • Viedoklis
    02.07.2018 18:34
    Labs nosaukums izdomāts: kartelis. Nezin kāpēc mums praktiski visu ražotāju maize maksā līdzīgi? Degviela? utt Cenas tiek saskaņotas visās nozarēs! Citi palaiž kapeiku zemāk - citi to pašu produktu tirgo dārgāk nosaucot EXTRA vai Veselīgais... Tomāti kas maksā divreiz dārgāk nekā gaļa....
    kartelis.......
  • www
    02.07.2018 18:34
    AJV grupa vienmēr un visur savu darbu ir darījuši godam, nedomāju, ka par to jāmaksā sīcenīte. bet te izskatās, ka pašlaik raganu medības, jebšu - konkurentu novākšana, skumji paliek, ka jēkabpiliešiem neļauj strādāt. puiši tiešām strādā ļoti kvalitatīvi.
  • Es redzēju
    02.07.2018 18:34
    Nu Juri... :eek:
  • Jurka
    02.07.2018 18:34
    nu interesanta logika iepriekšējam komentetajam. Tad jau maizes cepeji arii lai saruna ka visi tirgos batonu pa 10 euro, lai tie nekvalitatitvie nelien. Visur ir konkurence a shajā joma nē????
  • Nsjsjdjdj
    02.07.2018 18:34
    Teikšu godīgi, kautkāda herņa, pareizi džeki izdarija! Savā statpā vienojās un līdz ar to pakalpojumu sniedza laba kompānija nevis kā parasti iepirkumos vinē kautkādi pajoliņi ar sliktu kvalitāti un nespēju nodrošināt to ko vajag, pluss vēl nositot visiem cenu, bet nu mūsu valstī laikam jo lētāk jo labāk! Starpcitu, kāpēc tas stukāčs nav noaradīts sarakstā? Lai mēs zinam kurš ir tas varonis?

Atstājiet komentāru