2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 5.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 5.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Visā Latvijā šodien norit lauksaimnieku protesti; Kādi ir partiju jaunākie reitingi? Un Ko par ziemas ilgumu prognozē ASV un Ukrainas murkšķi?

Biedrības "Zemnieku saeima" izsludinātajā lauksaimnieku protesta akcijā šodien piedalīsies arī Aizkraukles un Jēkabpils novadu lauksaimnieki. Radio1 sazinājās akcijas organizatoru Jēkabpils pusē Rihardu Kadirovu un lūdza pastāstīt, kas protesta akcijas laikā paredzēts Jēkabpilī?

AUDIO

Kā jau minēja Rihards, lauksaimnieku protestu norisē šodien tiks izmantota lauksaimniecības tehnika, līdz ar to iedzīvotājiem ir jārēķinās ar iespējamiem satiksmes ierobežojumiem. Vai satiksmes sastrēgumi akcijas laikā iespējami arī uz Daugavpils šosejas pie Jēkabpils?

AUDIO

Valsts policija norāda, ka protesta akcijas laikā nodrošinās sabiedrisko kārtību un pastiprināti uzraudzīs kopējo ceļu satiksmes drošību. Ir plānota plaša policijas spēku piesaiste. Policija atgādina protesta akcijas organizatoriem un dalībniekiem, ka akcijas laikā jāievēro visas likuma normas – Valsts policija nepieļaus likumpārkāpumus un nekārtības. 

Lauksaimnieku prasības ar konkrētiem termiņiem ir vērstas uz nozarei kritiski svarīgiem jautājumiem: Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu tūlītēju importa aizliegumu bez pārejas perioda. 5% samazinātās PVN likmes atjaunošana Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām un dārzeņiem; nozares konkurētspējas veicināšana. Birokrātijas mazināšana lauksaimniecības nozarē. Plašāka pieeja apdrošināšanas un apgrozāmo līdzekļu programmām. Atteikšanās no nacionāla līmeņa zemes apgrūtinājumiem vai citiem zemes lietošanas ierobežojumiem. Rihardam Kadirovam jautājām vai bez kopējām lauksaimnieku prasībām ir arī kāda sāpe vai problēma, kas raksturīga un steidzami risināma tieši Jēkabpils puses zemniekiem?

AUDIO

Aizkraukles novadā lauksaimnieki pulcēsies Koknesē pie Tīnūžu ceļa apļa un pēc tam zemnieki dosies pa ceļu, kas savieno Tīnūžu-Kokneses šoseju un Daugavpils šoseju. Protesta akcijas vietu Koknesē iespējams apbraukt caur Kokneses pilsētu, taču pašvaldība aicina izrādīt morālu atbalstu zemniekiem un būt iecietīgiem pret īslaicīgo satiksmes apgrūtinājumu, kas varētu rasties protesta akcijas laikā.

Kā ziņots, lauksaimnieku protesti šodien notiek 16 Latvijas pilsētās - Liepājā, Saldū, Talsos, Tukumā, Kuldīgā, Jelgavā, Dobelē, Bauskā, Jēkabpilī, Aizkrauklē, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Gulbenē, Limbažos un Ogrē. Protesta organizatori norāda, ka akcijā šodien piedalīsies vairāki tūkstoši lauksaimnieku. “Zemnieku saeima” uzsver, ja lauksaimnieki netiks sadzirdēti pēc akcijas reģionos, nākamajā protestu posmā zemnieki ar traktortehniku dosies uz Rīgu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada Vīpes un Mežāres pagastā uzņēmums SIA “PurpleGreen Solwin” ir iecerējis būvēt vēja parku, izvietojot vēja ģeneratorus 2 tūkstoši 989 hektāru plašā teritorijā. Lai uzzinātu iedzīvotāju viedokli par ieceri, līdz 15.februārim notiek sabiedriskā apspriešana. Šodien pulksten sešos vakarā Vīpes Tautas namā notiks projekta apspriešanas klātienes sanāksme. Plānotajai vēja parka teritorijai tuvākās blīvāk apdzīvotās vietas ir Vīpes ciems – vairāk nekā 1,3 kilometru attālumā un Mežāres ciems – vairāk nekā 2,5 kilometru attālumā. Lai gan šobrīd precīzs izbūvējamo vēja elektrostaciju skaits un novietojums nav noteikts, veicot izvietojuma iespēju analīzi, ir aplēsts, ka pētāmajā teritorijā būtu iespējams izvietot līdz 37 jaunākās paaudzes lielas jaudas vēja elektrostacijām. 

Savukārt Krustpils kultūras centrā šodien pulksten četros pēcpusdienā tiks atklāta ceļojošā foto izstāde “Ar skatu nākotnē”, kura ir tapusi ar Sabiedrības integrācijas fonda atbalstu, no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Šī ir piektā pieturvieta izstādei, bet kopumā izstāde līdz 2024. gada septembrim norisināsies dažādās pilsētās, aptverot visus piecus Latvijas reģionus un galvaspilsētu Rīgu. Šajā izstādē, kuru organizē Latvijas Cistiskās fibrozes biedrība, būs iespēja iepazīt bērnus un jauniešus ar cistiskās fibrozes diagnozi un rast priekšstatu par to, cik būtiski var uzlaboties un mainīties cilvēku ar šo diagnozi dzīves. Izstāde vēsta, kā inovatīvu medikamentu lietošana var ietekmēt cilvēka emocionālo pašsajūtu, pateicoties laicīgai un kvalitatīvai ārstēšanai. Izstāde Krustpils kultūras namā būs apskatāma līdz 5. martam.

Partiju reitingā līderpozīcijas janvārī joprojām saglabājusi Jaunā Vienotība, kurai seko partija Progresīvie, Nacionālā apvienība, partija Latvija pirmajā vietā un Zaļo un Zemnieku savienība, liecina pētījuma centra SKDS aptaujas dati. Latvijas televīzija sestdien ziņoja, ka, salīdzinot aptaujas datus par decembri, var vērot, ka "Jaunajai Vienotībai" fiksēts neliels kāpums, par "Jauno vienotību" būtu gatavi balsot 8,9%, bet mēnesi iepriekš šādu cilvēku bija 8,3%. Par "Progresīvajiem" janvārī bija gatavi balsot 7,7%, bet mēnesi iepriekš šādu cilvēku bija 6,7%. Vislielākais kritums aizvadītajā mēnesī ir ZZS - no 7,8% līdz 6,7%. Par Nacionālo apvienību janvārī bija gatavi balsot 7,5%, bet par partiju "Latvija pirmajā vietā" - 7,1%. Liels skaits aptaujāto uz jautājumu, par ko balsotu vēlēšanās, ja tās notiktu rīt, atbildējuši ar "nezinu" - tādu bija 25,3%.

Pēc pagājušajā gadā notikušās traģēdijas Jēkabpilī, kad Leons Rusiņš pēc ilgstošas vajāšanas nogalināja sievieti, ļoti līdzīgs gadījums gandrīz notika naktī uz piektdienu, tomēr šoreiz likumsargiem izdevās novērst traģēdiju un varmāku aizturēt. Pērn vīrietis tika aizturēts aizdomās par divdesmitgadīgas sievietes izvarošanu. Tiesa viņam piemēroja apcietinājumu, bet vēlāk to nepagarināja un izlaida brīvībā. Tajā pašā dienā, kad spriedums stājās spēkā – 1. februārī –, jēkabpilietis mēģināja sievieti nolaupīt. Tomēr šoreiz situācija norisinājās Rīgā, nevis Jēkabpilī. Pēc tam, kad tiesa atcēla liegumu tuvoties cietušajai, vīrietis bija ieradies pie viņas un, bruņojies ar nazi, centies sievieti nolaupīt. Iesaistoties kaimiņiem, sievietei izdevies izglābties, bet uzbrucējs devās prom no Rīgas ar vilcienu, kur Jēkabpils policijas darbinieki viņu Salaspilī aizturēja. Plašāk lasiet Radio1.lv.

Latvijas Televīzijas dziesmu konkursa "Supernova" pusfinālā noskaidroti 10 finālisti, kuri sacentīsies par iespēju pārstāvēt Latviju starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Zviedrijas pilsētā Malmē. Sestdien, 10. februārī, uz "Supernovas" fināla skatuves kāps: Alekss Silvers, Avéi, Dons, Ecto, Edvards Strazdiņš, "Funkinbiz", Katrīna Gupalo, "Papīra lidmašīnas", Saint Levića un duets "Vēstulēs". Dziesmu un izpildītāju iekļūšanu konkursa "Supernova" pusfinālā noteica žūrija Latvijas mūzikas un šovbiznesa industrijas, televīzijas pārstāvju, kā arī ārvalstu ekspertu sastāvā. Drošības apsvērumu dēļ arī šogad žūrijas pārstāvju vārdi tiks atklāti tikai pēc starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa maijā. "Supernovas" fināla tiešraide notiks sestdien, 10. Februārī.

Un vēl

ASV Pensilvānijas štatā aizvadīta slavenā "Murkšķa diena". Tajā slavenais laikapstākļu novērotājs murkšķis Fils ik gadu paredz, vai ziema drīz beigsies, vai tomēr gaidāms vēls pavasaris. Ticējums vēsta – ja murkšķis, izlienot no alas, pamana savu ēnu, tad ziema turpināsies vēl vismaz sešas nedēļas, taču ja ēnu nepamana, tad gaidāma drīza pavasara iestāšanās. Šogad murkšķis Fils savu ēnu nepamanīja, līdz ar to, vismaz pēc murkšķa domām, gaidāms agrs pavasaris. Līdz šim murkšķa Fila prognozes pēdējo divdesmit gadu laikā bijušas vien ar 40% procentu precizitāti.

Taču Fils nav vienīgais murkšķis pasaulē, kuram uzticēta laikapstākļu pareģošana – to jau 20 gadus dara arī Timko III un viņa priekšgājēji Ukrainā, Karazinas bioloģiskajā stacijā, Harkivas apgabalā. Timko III šo svarīgo uzdevumu sāka pildīt 2019. gadā, amatu pārņemot no sava tēva Timko II, tādējādi šī ir jau piektā reize, kad viņš paredz laiku, vēsta britu raidsabiedrība BBC. Šogad Harkivas murkšķis paredzējis, ka Ukrainā pavasaris iestāsies pēc sešām nedēļām.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā paredzētas četras plašas starptautiskas militārās mācības; Skolas uztrauc gaidāmā reforma; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Daudzas no Latvijas lauksaimnieku prasībām jau ir izpildītas, bet ir lietas, piemēram, birokrātijas mazināšana, kas vēl ir procesā un ko nav iespējams izpildīt nedēļas laikā. To intervijā Latvijas Radio šorīt atzina zemkopības ministrs Armands Krauze. Ministrs pauda, ka ir izpildīta lauksaimnieku prasība par Krievijas un Baltkrievijas graudu importa aizliegumu Latvijā. Attiecīgais likumprojekts jau ir sagatavots. Tāpat zemniekiem būs pieejami lielāki līdzekļi gan kredītprocentu daļējai dzēšanai, gan arī apdrošināšanai. Ministrs arī atzina, ka birokrātija lauksaimniecībā tiešām ir liela un prasības ir grūti izpildāmas. Krauze uzsvēra, ka lietas, ko ministrijas spēkos ir iespējams izdarīt, ir izdarītas. Ministrs uzskata, ka nav pamata, lai lauksaimnieki turpinātu protestus un pēc nedēļas ar traktoriem ierastos arī Rīgā. 

Tikmēr biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš Latvijas Televīzijai sacīja, ka zemniekiem jau iepriekš daudz solīts, taču kopš iepriekšējām sarunām, kas notika pirms trim mēnešiem, nav "sagaidītas konkrētas rīcības". Viņš uzsvēra, ka lauksaimniekus neapmierina tas, ka nav pretim arī nākotnes rīcības. Nav padarīto darbu, nav ne termiņu, ne datumu. Par to zemnieki arī vienojās piektdienas sanāksmē –  ir konkrēti datumi, ir atbildīgie departamenti. Lazdiņš uzsver, ka šajā procesā ir jāiesaistās ne tikai Zemkopības ministrijai, šeit ir jāiesaistās arī valdībai, jo jautājumu bloks ir gana sarežģīts, un tas ir risināms arī Eiropas Savienības līmenī, un, protams, Zemkopības ministrija viena pati to nevar atrisināt. Lauksaimniekiem šobrīd vairs vajadzīga labā griba, bet ir vajadzīgas konkrētas rīcības.

Šopavasar no marta līdz jūnijam Latvijā paredzētas četras plašas starptautiskas militārās mācības. Martā notiks mācības "Crystal Arrow", aprīlī - "Solar Eclipse IV", bet aprīlī un maijā paredzētas ASV bruņoto spēku virspavēlniecības Eiropā un Āfrikā organizētas starptautiskās reģionālās militārās mācības "Saber Strike". Savukārt jūnijā paredzētas militārās mācības "Baltops ", kas ir lielākās un komplicētākās jūras spēku un dienestu mācības Baltijas jūras reģionā. Katrās mācībās Latvijā piedalīsies vairāk par 500 ārvalstu militārpersonu.

Latvijā radīta un šovasar jau pārdošanā nonāks lāzerravēšanas iekārta. Kompānijas “Weedbot” iekārta nezāles iznīcina ar lāzera staru, tādējādi aizstājot cilvēku roku darbu, kā arī nezāļu apkarošanai bieži izmantoto kaitīgo ķīmiju. Lāzerravēšanas iekārtu piekabina traktoram un dodas ravēt, piemēram, burkānu lauku, iekārta spēj atšķirt burkānus, kas jāpasaudzē, no nezālēm, kas jāiznīcina. Kā zināms, ravēšana lauksaimniekiem sagādā vienas no lielākajām ražošanas izmaksām. Tāpēc “Weedbot” pirms četriem gadiem pievērsās tieši nezāļu iznīcināšanai, ar lāzeru to darīt ir lētāk un ērtāk. Salīdzinot ar cilvēku darbu, “Weedbot” lāzerravētājs ir pat trīs reizes ātrāks. Izmantojot vairākas iekārtas vienlaikus, ar vienu traktoru dienas laikā iespējams izravēt līdz pat 7 hektāriem.

Atēnu centrā netālu no bankas un Darba ministrijas agrā sestdienas rītā eksplodēja bumba, ziņo Grieķijas raidorganizācija "ERTnews". Saskaņā ar policijas pārstāvja teikto neviens cilvēks nav ievainots, lai gan eksplozija nodarīja ievērojamus bojājumus ministrijas un citu blakus esošo ēku fasādēm. Atēnu laikraksts 40 minūtes pirms sprādziena saņēma brīdinājumu anonīmā telefona zvanā. Policijas darbinieki laikus bloķēja ielu, paziņoja Atēnu policijas pārvalde, norādot, ka pretterorisma eksperti izmeklē notikuma vietu. Atbildību uzņēmies iepriekš nezināms grupējums, ko sauc par "Revolucionāro klašu pašaizsardzību".

ANO Humāno jautājumu koordinācijas birojs vēsta, ka Pakistānu pametuši jau aptuveni pusmiljons afgāņu. Viņu izceļošana ievērojami palielinājusies, kopš Pakistānas valdība pērn novembrī paziņoja par nelegāli ieceļojušo migrantu deportēšanu. Lielākā daļa afgāņu varasiestāžu izdarītā spiediena dēļ Pakistānu pameta oktobrī un novembrī. Lai arī ļaužu plūsma ir mazinājusies, izceļošana turpinās. ANO vēsta, ka vairāk nekā 60% afgāņu, kas ieceļojuši no Pakistānas, ir jaunāki par 18 gadiem.

Turpinām ziņas

Pēc daudzajām iebildēm un Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča aicinājuma reformu īstenot cieņpilni, Izglītības un zinātnes ministrija nepiedāvās no 1. septembra visās pašvaldībās ieviest pedagogu algu modeļa izmaiņas, kas nozīmētu vairāku desmitu skolu reorganizāciju visā Latvijā. Jauno modeli ieviesīs pašvaldības, kas ir sakārtojušas savu skolu tīklu, un tās saņems arī dažādas priekšrocības. Tikmēr pašvaldības, kas skolu tīklu vēl nebūs paguvušas sakārtot, mērķdotācijas pedagogu algām saņems pēc līdzšinējā algu modeļa. Plānots, ka tās skolas, kas neatbilst noteiktajiem skolēnu skaita klasē kritērijiem, pilnu valsts finansējumu vairs nesaņems no 2025.gada 1.septembra, kas ir gadu vēlāk, nekā bija iecerēts sākotnēji.

Virkne Zemgales izglītības darbinieku ir neapmierināti ar iespējamo mazo lauku skolu optimizēšanu, jo saskata tajās pamatu lauku pastāvēšanai. Jēkabpils novada pedagogu arodorganizācijas vadītāja Inga Ermansone norāda, ka lauku skolās valda satraukums un neziņa, kas notiks tālāk, jo ir publiskotas finansējuma sadales vadlīnijas, bet nav pieņemti ne Ministru kabineta noteikumi, ne arī kādi pašvaldību lēmumi. Ermansone atzīmē, ka Latvija bez laukiem nav Latvija. Laukos cilvēki paši protot sevi apgādāt, un arī nākamā paaudze esot jāsagatavo un jāizglīto tā, lai viņi mācētu lauku darbus un prastu dzīvot laukos. Pēc viņas vārdiem, skolu jautājums esot tikpat aktuāls, kā savulaik barikādes vai Baltijas ceļš, jo šeit izšķiras tautas pastāvēšanas jautājums. Viņa domā, ka reformas mērķis neesot kvalitatīva izglītība. Ermansone izteica šaubas, vai jebkurš lauku bērns var iejusties pilsētas skolu lielajās klasēs, un sarežģījumi radīšoties tiem bērniem, kuri nespēšot mācīties lielās skolās. Aizvien vairāk ir bērnu, kuriem ir grūtības ar mācībām un ar lasīšanu, bet šo bērnu ievietošana lielās skolās neuzlabos viņu mācīšanās kvalitāti.

Un vēl

Lai gan februāra otrās nedēļas iesākumā brīžiem uzspīdēs saule, debesīs mākoņu netrūks, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Nedēļas sākumā mākoņi daudzviet atnesīs nokrišņus, pārsvarā tas būs sniegs un slapjš sniegs. Gan pirmdien, gan otrdien nakts stundās minimālā gaisa temperatūra būs 0 līdz -5 grādi. Savukārt dienas laikā gaiss iesils no -3 līdz +3 grādiem. Nedēļas vidū, valstī ieplūstot aukstākai gaisa masai, negatīva gaisa temperatūra visā valstī ir gaidāma ne tikai diennakts tumšajās, bet arī gaišajās stundās. Termometra stabiņš dienās daudzviet pieturēsies no -3 līdz -9 grādu robežās, bet naktīs noslīdēs zemāk, piektdienas naktī tas var sasniegt pat -15 līdz -19 grādu atzīmi. Nokrišņu kopumā būs mazāk, snigs tikai atsevišķos rajonos un ne pārāk intensīvi, tuvāk darba nedēļas beigām sagaidāma vēja pastiprināšanās. Brīvdienās aukstums saglabāsies un plašākā teritorijā iespējama snigšana.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā pieaug A hepatīta gadījumu skaits; Vīpes pagastā oktobrī uz ceļa pamestie kucēni meklē mājas; un Šonedēļ Latvijā beidas solārā ziema.

Pēdējo divu nedēļu laikā Latvijā reģistrēti deviņi A hepatīta gadījumi, kas ir ievērojami vairāk, nekā būtu prognozētais saslimšanas gadījumu skaits šajā laika periodā, paziņojumā medijiem informēja Slimību profilakses un kontroles centrs. Visi A hepatīta gadījumi ir saistīti ar ceļojumiem uz citām valstīm, tajā skaitā seši cilvēki saslima ar A hepatītu pēc Baltkrievijas apmeklējuma, citi gadījumi saistīti ar ceļošanu uz Maroku, Ēģipti un Zanzibāru. Epidemiologi rūpīgi izmeklē katru A hepatīta gadījumu un organizē nepieciešamos pretepidēmijas pasākumus, lai mazinātu infekcijas izplatīšanas risku. Šobrīd Latvijā A hepatīts ir reta infekcijas slimība. Valstī pēdējā piecgadē reģistrēti vidēji 22 gadījumi gadā – no 13 līdz 37 gadījumiem gadā. Visbiežāk cilvēki inficējās ārvalstu ceļojumos. 

Pēdējā laikā publiskajā telpā nereti dzirdamie pieļāvumi par kara iespējamību starp NATO un Krieviju pamatā ir vērsti uz Rietumu sabiedrībām un to mobilizēšanu, jo tās "sāk pagurt" no Ukrainas atbalstīšanas, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš. Vairāki Rietumvalstu līderi un augsta ranga NATO militārpersonas ir izteikušas prognozes, ka ir iespējams Krievijas uzbrukums kādai NATO valstij vairāku gadu perspektīvā. Intervijā komentējot šis izteikumus, Kalniņš uzsvēra, ka viņš tādām prognozēm nepiekrīt un neuzskata par vajadzīgu šādi biedēt cilvēkus, tomēr Latvijas robežas aizsardzība ir jānodrošina "šeit un tagad". Latvija savā ārpolitisko risku izvērtējumā jau gana sen ir minējusi Krieviju kā draudu, līdz ar to no šī apsvēruma ir būvēta mūsu aizsardzības stratēģija, proti, lai aizsargātu Latvijas teritoriju no apdraudējuma, kas nāk no Austrumiem. Kalniņa vērtējumā, NBS veic visus nepieciešamos sagatavošanās darbus, lai uzkrātu nepieciešamās rezerves - gan materiālās, gan cilvēkresursu.

Lai veicinātu ēdinātāju rūpes par bērniem un arī skolas pašas būtu ieinteresētas, lai bērniem tiek nodrošinātas kvalitatīvas maltītes, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru organizē konkursu "Labākais skolu ēdinātājs Latvijā". Konkursa organizētāji uzsver, ka labs un kvalitatīvs skolu ēdinātājs ir tas, kurš spēj izpildīt Ministru kabineta noteikumus, kas reglamentē skolu ēdināšanu, kā arī kreativitāti,  sagatavojot daudzveidīgu uzturu. Skolas sacenšas par nominācijām – labākai ēdinātājs katrā reģionā – Rīgā, Kurzemē, Vidzemē, Zemgalē, Latgalē un finālā – Latvijā. Pieteikt skolas konkursam var līdz 29. februārim. Ar konkursa nolikumu ir iespējams iepazīties , Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas mājaslapā.

Krievijas-Ukrainas frontē izveidojusies pata situācija, jeb situācija, kad karu turpināt ieroču trūkuma dēļ nav iespējams, bet nav arī iespējams padoties, intervijā Itālijas raidsabiedrībai "Rai1" atzina Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, vienlaikus uzsverot, ka Ukrainai ir nepieciešami moderni tehniskie līdzekļi. Zelenskis uzsvēra, ka Ukraina karo pret teroristiem, kam ir viena no lielākajām armijām pasaulē, Ukrainai munīcijas trūkst un ir vajadzīgi mūsdienīgi tehniskie līdzekļi. Tikmēr Ukrainas jūras operācijām ir panākumi. Krievija ir zaudējusi daudz kuģu, bet mums ir izdevies izveidot labības koridoru, jo šī operācijas pragmātiskā daļa, kam bija liela ietekme uz ekonomiku, tika īstenota sekmīgi.

Jauni atklājumi liecina, ka Homo sapiens devās tālāk uz ziemeļiem daudz agrāk, nekā tika uzskatīts iepriekš. Turklāt viņi to darīja īpaši smeldzīga aukstuma periodā. Vācijas centrālās daļas pakalnos, netālu no Ranisas pilsētas ir uzieta ala, atklājot vairāk nekā 45 tūkstoši gadus vecu noslēpumu. Šai vietai ir bijusi liela nozīme arheoloģijā un paleontoloģijā vairāk nekā gadsimtu. Šeit pētnieki iepriekš atraduši hiēnu, lāču un neskaitāmu citu, sen izmirušu un aizmirstu radību paliekas. Maksa Planka evolucionārās antropoloģijas institūta komanda atkārtoti izraka alu, rokoties dziļāk nogulumiežu slānī nekā jebkad agrāk. Arheologiem nācās ar rokām izrakties 8 metru dziļumā, līdz beidzot atklājās vairāki kaulu fragmenti. Zinātniekiem izdevās noteikt, ka šie kauli ir vairāk nekā 45 tūkstoši gadu veci. Tas nozīmē, ka Homo sapiens ieradās ziemeļrietumu Eiropā krietni agrāk, nekā iepriekš domāts.

Turpinām ziņas

Jēkabpils dzīvnieku patversme sociālajā vietnē Facebook publicējusi informāciju, ka mājas un labus saimniekus sev meklē divi kucēni no tiem, kas oktobrī tika atrasti pamesti Vīpes pagastā. Viņiem doti vārdi Vokers un Vikija. Patversmes darbinieki norāda, ka kucēniem nepieciešami saimnieki, kuri viņus nekad nepamestu, veltītu tiem laiku, mācītu tos, spēlētos ar viņiem. Jēkabpils dzīvnieku patversmes darbinieki atzīmē, ka šobrīd kucēni mācās staigāt ar pavadu.  Tāpat tiek norādīts, ka Vokers un Vikija izaugs par vidēja izmēra suņiem, raksturā ir draudzīgi, mīļi un ļoti dzīvespriecīgi. Ja kāds vēlas iepazīties ar šiem draudzīgajiem kucēniem un tos adoptēt, aicināti doties uz Jēkabpils dzīvnieku patversmi. 

Jau ziņots, ka oktobra nogalē Vīpes pagasta pārvaldes saimniecības vadītājs Juris Puriškevičs uz ceļa atrada trīs bezpalīdzības stāvoklī pamestus kucēnus, nobildēja dzīvniekus, ievietoja foto sociālajā vietnē Facebook ar norādi, cik nežēlīgi cilvēki izturas pret mazajiem suņukiem un atstāja dzīvniekus, kur atradis uz ceļa. Vēlāk, tās pašas dienas pēcpusdienā jēkabpiliete Marija Pentjukova devās suņukus meklēt un pēc vairāku stundu meklēšanas arī atrada un nogādāja dzīvnieku patversmē. Šis gadījums izsauca plašu rezonansi sabiedrībā, jo amatpersona, kas kucēnus atrada bija atbildīgs parūpēties par suņuku tālāko likteni, nevis rīkoties tāpat, kā suņuku saimnieki, kas dzīvniekus izmeta bojāejai. Vairākkārt redakcijai Radio1 ir jautāts, kāds bija šī notikuma turpinājums saistībā ar amatpersonas saukšanu pie atbildības par šādu rīcību. Pagājušajā gadā pēc šī notikuma, tiekoties ar vietējiem medijiem preses konferencē, Jēkabpils novada domes izpilddirektors Uldis Skreivers sacīja, ka ar Vīpes pagasta pārvaldes saimniecības daļas vadītāju Juri Puriškeviču notikušas pārrunas un viņš ļoti nožēlojot savu rīcību, pārdzīvojot notikušo un esot pilnībā izpratis savu nodarījumu, tāpēc nekas vairāk, kā pārrunas ar domes vadību, nekāds sods par kucēnu pamešanu Jurim Puriškevičam netika piemērots.

Vakar ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils brigāde saņēma izsaukumu uz Salas pagastu, kur Susējas upē  uz ledus atradās suns. Jēkabpils brigādes komandieris Dzintars Cvilikovskis Radio1 pastāstīja, ka ierodoties notikuma vietā, ar suņu ķeramo rīku dzīvnieks no ledus upē nocelts un nodots saimniekam, kurš savu mīluli jau gaidījis krastā. 

Un vēl

Šonedēļ Ziemeļu puslodē beidzas solārā ziema, sākas solārais pavasaris, taču laiks kļūs aukstāks, liecina prognozes. Solārā ziema ir gada tumšākais ceturksnis: trīs mēneši no novembra sākuma līdz februāra sākumam, kad dienas ir visīsākās. Turpmāk dienas arvien straujāk kļūs garākas. 

Jau otrdien tikpat kā visā Latvijā valdīs neliels sals, izņemot vietām Kurzemē, kur temperatūra pakāpsies grādu virs nulles. Otrdiena lielākajā Latvijas daļā paies bez nokrišņiem, vienīgi vakarā, sākot no dienvidrietumiem, gaidāmi nokrišņi, kas pārsvarā būs sniegs, Kurzemē arī slapjš sniegs, piekrastē lietus. Naktī uz trešdienu visā Latvijā snigs, vairāk valsts dienvidos, kur Zemgalē, Sēlijā un Latgalē sniega kārta var pieaugt par aptuveni 10 centimetriem. Dienas gaitā snigšana pamazām mitēsies. Gaisa temperatūra gan naktī, gan dienā būs robežās no -7 grādiem Vidzemes ziemeļaustrumos līdz -1...0 Kurzemes dienvidrietumos.

Ceturtdien un piektdien snigs mazāk, biežāk uzspīdēs saule, taču sals kļūs spēcīgāks, naktīs temperatūrai pazeminoties līdz -12...-5 grādiem, bet vietām Vidzemē un Latgalē ap -15 grādiem. No svētdienas kļūs siltāks, atgriezīsies atkusnis.

Atstājiet komentāru