2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā notika pasākums -  “Betlēmes uguns nodošana” (FOTO)

Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā notika pasākums - “Betlēmes uguns nodošana” (FOTO)

22.decembrī sadarbībā ar ukraiņu biedrību ‘’Javir” un Jēkabpils 2. vidusskolu Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā notika pasākums -  “Betlēmes uguns nodošana”.
 
Pasākuma laikā Jēkabpils 2.vidusskolas 1. un 5.klases skolēni (skolotāja Tatjana Novikova) piedāvāja skatītājiem teatrālu uzvedumu par Ziemassvētkiem. Ukraiņu biedrības “Javir” ansamblis gādāja par pasākuma muzikālo noskaņojumu.   

Betlēmes Miera uguns atgādina par Miera vēsti, kas cilvēcei tika pasludināta Betlēmē, kad pasaulē nāca Dieva Dēls Jēzus Kristus. 1986.gadā Austrijas Radio pirmo reizi organizēja akciju “Betlēmes Miera gaisma”. Katru gadu decembra sākumā kāds skauts vai gaida no Austrijas, dodas uz Betlēmi, Kunga piedzimšanas baziliku. Svinīgas ceremonijas laikā no uguns, kas deg Jēzus  piedzimšanas grotā, aizdedz sveci. Tā tiek ievietota speciālā laternā.

Uguns sākumā ceļo uz Austriju, no kurienes tās ceļš turpinās uz vairāk nekā 30 Eiropas valstīm, bet pēdējos gados arī uz Ziemeļameriku, Meksiku, Kanādu. Septīto gadu Miera uguns atceļo uz Latviju. Šo misiju Latvijā veic Ukrainas skautu organizācija “Plast”. Jēkabpilī Miera uguns atceļo trešo gadu, uguns nodošanas misija bibliotēkā notiek otro gadu.

19.decembrī Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā Betlēmes Miera uguns liesma tika iedegta Rīgā un notika aizlūgums par mieru pasaulē.
Miera gaisma nepieciešama katram cilvēkam, kurš vēlas dzīvot saticībā ar citiem un sapņo par savas ģimenes, pilsētas un valsts labklājību. Miera gaisma ceļo no valsts uz valsti, no rokas rokā, no skautu laternām uz pilsētu iedzīvotāju māju gaismekļiem.

Ar cieņu,
Jēkabpils Galvenās bibliotēkas
informācijas speciāliste
Lilija Kirilova

Atstājiet komentāru