2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Sestdien Jēkabpilī svinēs Masļeņicu

Sestdien Jēkabpilī svinēs Masļeņicu

Sestdien 12.martā pulksten 13.00, Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā tiks svinēta Masļeņica. Pasākumu rīko krievu kultūras biedrība “Rodņik”. Pasākumam finansiālo atbalstu sniedz Jēkabpils pilsētas pašvaldība.

Masļeņica – tas ir krievu tautas svētku simbols ar tūkstošgadu vēsturi. Tie ir visspožākie, visjautrākie un izklaidēm bagātākie svētki. Šodien Masļeņicu svin tāpat kā senos laikos – ar lielu vērienu, jautrību, ar izpriecām un rotaļām, informē biedrības “Rodņik” vadītāja Nataļja Čehova. Viņa norāda, ka palikusi arī tradīcija cept pankūkas – dzeltenas un karstas kā saule. Pankūkas ir Masļeņicas simbols – apaļas un brūnganas, un ja nu vēl ar sarkanajiem ikriem, kāpostiem, sēnēm, ievārījumu...


Tradīcija svinēt Masļeņicu iesākās jau senos laikos. Mitoloģijas ticējumos pavasara atnākšana nozīmēja uzvaru pār ļaunuma spēkiem un tumsu.

Pareizticīgajiem Masļeņica sākas septiņas dienas pirms Lielā gavēņa no pirmdienas līdz svētdienai. Katrai dienai tad ir savs nosaukums, sava nozīme un svinēšanas noteikumi. Pirmdiena – tā ir sagaidīšana, bet septītā diena svētdiena – pavadīšana, piedošanas diena. Šajā dienā pirms Lielā gavēņa visi pareizticīgie lūdz viens otram piedošanu un atbild viens otram: „Dievs piedos, un arī tu man piedod”.


Tautas kalendārā Masļeņica bija un arī šodien ir vieni no visgaidītākajiem svētkiem, un svarīgi, lai šie svētki būtu jautri un plaši svinēti. Svētkos piedalās visi ļaudis - gan veci, gan jauni. Tautā Masļeņicu dēvē par Plašo, Taisnīgo, Jautro kundzi Masļeņicu. Galvenais ēdiens šais svētkos ir pankūkas, bez tām Masļeņicas svinēšana nav iedomājama. Populārais krievu rakstnieks A.Kuprins par pankūkām rakstīja: "Pankūkas ir saules simbols, kas sola labu ražu, stipras ģimenes, veselus bērnus."


Mūsu laikos Masļeņicas svinēšana asociējas ar jautru ziemas pavadīšanu, kad neiztrūkstošs rituāls ir publiska un svinīga salmu lelles – Masļeņicas- sadedzināšana.


Sestdien, Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā masļeņica tiks svinēta atbilstoši tradīcijām ar dažādām jautrām izdarībām, pankūku ēšanu un noslēgumā salmu lelles sadedzināšanu.

Foto: jkp.lv

Atstājiet komentāru