2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils BJC skatāma valsts svētkiem veltīta radošo darbu izstāde (FOTO)

Sagaidot Latvijas 105.dzimšanas dienu novembrī Jēkabpils bērnu un jauniešu centrā skatāma vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbu izstāde “Manas zemes Saules raksti”.

Tos veidojuši Jēkabpils novada interešu izglītības mākslas programmas pulciņu audzēkņi no Aknīstes, Salas, Jēkabpils 2. un 3.vidusskolas, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, Bērnu un jauniešu centra.

Izstādes anotācijā teikts, ka mūsu senču vēsturiskais mantojums un tā skaistā nozīme latviešu tautu dara īpašu un unikālu. Mums visapkārt, ja vien uzmanīgi ieskatāmies, ir zīmes, kuru ietekmi pazinuši jau mūsu senči, kuri, dzīvojot harmonijā ar dabu, apzināti pratuši tās izmantot. Latvju zīmes ir mūsu kultūras bagātība, kas mums dod spēku, aizsargā, aicina būt vienotiem un lepniem par savu zemi.

Viena no tām ir Saules zīme. Saules kustība debesīs tiek apzīmēta kā ritošs aplis – lode, zelta ābolītis, zelta zirnis, zelta rieksts, gredzentiņš. Rakstu motīvi attēloti rotās, apģērbā, jostās, sadzīves priekšmetos, cimdos un zeķēs, izdejoti dejas soļos, izdziedāti tautasdziesmās. Rakstu raksti vijas cauri mūsu zemei – mūsu Latvijai.

Foto: Jēkabpils BJC

Atstājiet komentāru