2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils 2.vidusskolas padome iesniedz pašvaldības deputātiem aptaujas rezultātus. Dome, vēl pirms tam, atliek lēmumu

Jēkabpils 2.vidusskolas padome iesniedz pašvaldības deputātiem aptaujas rezultātus. Dome, vēl pirms tam, atliek lēmumu

Jēkabpils 2.vidusskolas padomes pārstāvis Guntars Gogulis, skolas padomes vārdā, ceturtdien, 25.aprīlī Jēkabpils novada pašvaldībai un visiem pašvaldības deputātiem iesniedza veiktās aptaujas rezultātus un vecāku padomes redzējumu, saistībā ar vidusskolas izglītības posma slēgšanu mācību iestādē. Vēl pirms 2.vidusskolas padomes iesniegšanas deputātiem, ceturtdien, 25.aprīļa novada domes sēdē, kā iepriekš, tiekoties ar skolas kolektīvu, tika sacīts, ka lems par 2.vidusskolas vidējās izglītības posma slēgšanu, lēmuma projekts nebija dienas kārtībā un netika skatīts. 

Skolas padomes iesniegums:

“Jēkabpils 2.vidusskolā 2024.gada 18.aprīlī notika Jēkabpils novada domes amatpersonu - Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas priekšsēdētāja Ainara Vasiļa, Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieka Alfona Žuka tikšanās ar skolas pedagogiem un vecākiem par Jēkabpils 2.vidusskolas 10.-12.klašu posma slēgšanu. 

Vidusskolas posma slēgšana tika pamatota ar emocionāliem apgalvojumiem, ka pretējā gadījumā Jēkabpils valsts ģimnāzija un Jēkabpils 3.vidusskola beigs eksistēt. Apgalvojums ir neloģisks, jo tiek spriests par skolām, kas atrodas Jēkabpils novada blīvāk apdzīvotā teritorijā, savukārt par pārējām Jēkabpils skolām netiek lemts. Turklāt tika mēģināts pretstatīt lielākās Jēkabpils skolas, kurām atbilstoši apstiprinātajai skolu koncepcijai ir savs attīstības virziens. Tikšanās laikā tika saprasts, ka pārstāvjiem nav kopējā skolu attīstības redzējuma, vai arī to nesaka. Pēc tikšanās tika solīts nodot deputātiem informāciju, ka pedagogi un vecāki ir pret 2.vidusskolas 10.-12.klašu slēgšanu.  

Ņemot vērā, ka tikšanās gaitā pašvaldības pārstāvji ik pa reizei nonāca viens otram pretrunā, vecāku padome organizēja aptauju – parakstu vākšanu, lai izteiktu viedokli par Jēkabpils 2.vidusskolas 10.-12.klašu saglabāšanu un Jēkabpils novada skolu reorganizācijas veikšanas kārtību, kā arī deleģēja pārstāvi uz 2024.gada 25.aprīļa Jēkabpils novada domes sēdi, lai pārliecinātos, ka domes sēdē netiek iekļauts jautājums par Jēkabpils 2.vidusskolas reorganizāciju. Vecāki situāciju redz un saprot atšķirīgi no deputātiem un šis jautājums ir jāizpēta un jādiskutē ar nozares pārstāvjiem un sabiedrību. To apliecina arī veiktās aptaujas rezultāti.

Jēkabpils 2.vidusskolas vecāku padome organizēja aptauju par Jēkabpils 2.vidusskolas 10.-12.klašu saglabāšanu un Jēkabpils novada skolu reorganizācijas veikšanas kārtību. Viedoklis tika aptaujāts no 21.aprīļa līdz 24.aprīlim.

Viedokli sniedza 2331 cilvēku (pielikumā sākotnējo datu grafiks). Apstrādājot datu kopu kā identificējami un unikāli tika atlasīti 2258 ieraksti (96,87%). Tika izņemti dublējošies dati un neidentificējami – nebija norādīts vārds, uzvārds.

Viedokli sniedza par diviem jautājumiem.  Pirmais jautājums bija, vai saglabājama Jēkabpils 2.vidusskolas 10.-12.klases un otrs, par to, ka jāizstrādā plāns, tas jāapspriež ar sabiedrību un tikai tad jāveic reorganizācija.

2258 cilvēki (100%) uzskata, ka Jēkabpils 2.vidusskolas vidusskolas posms (10.-12.klases) ir jāsaglabā. 

2120 cilvēku (93%) uzskata, ka pašvaldībai jāizstrādā Jēkabpils novada skolu tīkla reorganizācijas plāns, jānodod to sabiedrības apspriešanai un tikai pēc viedokļu apkopošanas un izanalizēšanas jāveic skolu reforma. Par šo jautājumu 138 cilvēkiem nav viedokļa (7%).

Sabiedrībai skaidra un saprotama plāna esamība ir kritiski nepieciešama veiksmīgu reformu veikšanai. Deputātiem pieņemot lēmumu jāsaprot, ka Jēkabpils novada ekonomiskais centrs un dzinējspēks ir Jēkabpils pilsēta un ka tās vājināšana vienlaicīgi vājina arī pārējo novada teritoriju.(…)”

Deputāti lēmumu pagaidām atliek

Ņemot vērā, kā tika norādīts no domes vadības puses, “lielo ažiotāžu”, 25.aprīļa domes sēdē netika iekļauts lēmuma projekts par Jēkabpils 2.vidusskolas vidējās izglītības posma slēgšanu. Lai gan uz opozīcijas deputāta Aivara Krapa (LPV)  jautājumu vai šāds lēmums bija sagatavots, domes priekšsēdētāja vietnieks Alfons Žuks (bezpartejisks) atbildēja apstiprinoši, piebilstot, ka lēmuma sagatavošana vēl nenozīmējot, ka tas tiks iekļauts sēdes darba kārtībā.

Jēkabpils novada domes sēdes informatīvajā daļā un pēc tam arī preses konferencē ar vietējiem medijiem, domes vadība sacīja, ka lēmums par vidējās izglītības posma slēgšanu Jēkabpils 2.vidusskolā pagaidām ir atlikts. Novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP) piebilda, ka tā kā lēmuma nav, tad šogad Jēkabpils 2.vidusskolas 10.klasē skolēni tiks uzņemti. Taču pēc gada, 2025.gada 1.septembrī, visticamāk, vairs nē, paliekot pie pārliecības, ka Jēkabpils 2.vidusskolai jākļūst par pamatskolu. Lēmuma pieņemšana būšot atkarīga no Izglītības un Zinātnes ministrijas izstrādātajiem skolu finansēšanas kritērijiem, kā arī no visu deputātu lēmuma.

Plašāk par domes sēdē un preses konferencē diskutēto saistībā ar Jēkabpils 2.vidusskolas turpmāko likteni, informēsim tuvākajā laikā.

Komentāri (0-3/3)

  • divaina
    26.04.2024 11:52
    Aptauja nu gan nav leģitīma. Tur jebkurus vārdus, uzvārdus varēja sarakstīt, pat personai nezinot ka viņas dati tiek izmantoti. Arī pašu uzdoto jautājumu ar (vienu) atbilžu variantu ir dīvaini.

    Pat pieņemot, ka viss ir bijis korekti (tā nevar) un ņemot vērā, ka jautājums skar visu novadu, secināms, ka 10.-12. klasi vajag trīs vidējās izglītības iestādēs Jēkabpils pilsētā, balsis PAR 2 331, PRET/ATTURAS 37 586
  • He he
    26.04.2024 10:52
    Dabūja pa zobiem domes tuklīši.
  • Klaji melo un nav kauns
    25.04.2024 19:48
    Abi deputāti uz skolu aizgāja jau ar apgalvojumu,ka vsk likvidēs,Vaideres kundze jau sagatavoja domes lēmumu. Paldies aktīvajiem iedzīvotājiem,sacēla traci un lēmumu pa klusu noštopēja vadība.
    Ja nebūtu Ozolas un Goguļa aktivitāšu,tad vsk būtu likvidēta

Atstājiet komentāru