2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Rinkēvičs: Valsts institūcijām jāatvainojas Rusiņa upura ģimenei

Rinkēvičs: Valsts institūcijām jāatvainojas Rusiņa upura ģimenei

"Manuprāt, pirmais solis, ar ko bija jāsāk – visu valsts institūciju atvainošanās konkrētai ģimenei par notikušo traģēdiju," otrdien intervijā laikrakstā "Diena", vērtējot slepkavību Jēkabpilī un ģenerālprokurora pausto, atzinis jaunievēlētais Valsts prezidents, līdzšinējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Vaicāts, vai ģenerālprokurora Jura Stukāna attieksmē par notikušo Jēkabpils traģēdiju nav jautājums par konkrētās amatpersonas atbilstību amatam, Rinkēvičs atbildējis, sakot, ka sagaida Tieslietu padomes izvērtējumu pēc būtības.

Jau rakstīts, ka Stukāns intervijā žurnālā "Ieva" kritizēja cietušās pusi, pārmetot, ka Jēkabpils novadā nogalinātās sievietes advokāte neesot gana aktīvi meklējusi sievietes aizsardzības iespējas un vērsusies pie viņa.

Kritiku par Stukāna izteikumiem paudusi advokatūra, bet tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) portālam "Delfi" uzsvēra, ka jebkuras augstas valsts amatpersonas komunikācija par smagu noziegumu, vainojot upuri, upura advokātu vai kādu citu, nav nedz ētiska, nedz tiesiska. Tieslietu padome šo jautājumu paredzējusi izskatīt šonedēļ. Stukāns sabiedrībai jau atvainojies.

"Likums konkrēti nosaka, kas vērtē šādu amatpersonu atbilstību – Tieslietu padome, trešdaļa Saeimas deputātu, kam negatīva atzinuma gadījumā jau seko konkrēts process," paudis Rinkēvičs.

"Uzskatu, ka ir jāsagaida prokuratūras amatpersonu darbības izvērtējums, jo bija taču konkrēti prokurori, kuri rakstīja atbildes. Tiesu varai ir jāsaprot, ka šis ir vairāk nekā tikai konkrēts gadījums, jo šāda veida situācijas grauj uzticību tiesu varai, un tad jau nav ko brīnīties par situācijām, kur cilvēki nerakstīs iesniegumus un neko no tieslietu sistēmas negaidīs," atzinis politiķis.

"Manuprāt, pirmais solis, ar ko bija jāsāk – visu valsts institūciju atvainošanās konkrētai ģimenei par notikušo traģēdiju. Process nav beidzies, jo var jau aizsegties ar to, ka likuma pants ir tāds vai šitāds, bet tās taču ir konkrētas amatpersonas policijā, prokuratūrā, kuras kaut ko darīja vai, tieši pretēji, nedarīja," atzinis Rinkēvičs.

"Šo nevar atstāt "vienkārši tā sagadījās" līmenī," uzsvēris Rinkēvičs.

Jau rakstīts, ka 16. aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nogalināta 1983. gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika. Konkrētajā situācijā personai bija 19 kriminālprocesi, no kuriem 18 – par nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu.

Jau ziņots, ka letālais uzbrukums aprīlī nebija pirmā reize, kad Rusiņš uzbruka sievietei ar nazi. Viņas radi stāstījuši, ka uzbrukums noticis arī 2022. gada 18. februārī pie iepirkšanās centra "Sēlija". Rusiņš tur sievietei uzbrucis ar nazi, no kā palikušas skrambas no naža griezieniem uz sejas un rokām. Par to Rusiņam piemēroja 500 eiro sodu.

Līdzīgas problēmas radušās arī citai Rusiņa bijušajai dzīvesbiedrei, kuru arī viņš pēc izšķiršanās sācis terorizēt. Arī šī sieviete uzsvērusi, ka no tiesībsargiem gaidīto palīdzību īsti nav saņēmusi – viņa rakstījusi iesniegumus policijai, vēstules Valsts prezidentam un tiesībsargam, taču "tas neko nedeva". Sieviete pašlaik cenšas neatklāt savu dzīvesvietu, jo baidās, ka "viens nepareizs solis, un viss būs pagalam", proti, ka viņa var būt nākamais upuris.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir uzdevis sākt dienesta pārbaudi, lai "pārliecinātos, ka policisti ir rīkojušies atbilstoši normatīvajam regulējumam, pietiekoši aktīvi un profesionāli". Pārbaudi veic arī prokuratūra.

Rusiņu pēc slepkavības policijai nav līdz šim izdevies aizturēt, bet vienlaikus nav izslēgts, ka viņš izdarījis pašnāvību.

Komentāri (0-3/3)

  • Samanta
    13.06.2023 18:45
    Sveicināti,Rinkevič,sāc ar Kariņlevita režīmu+JV,likumi jau pastāv tikai viņi netiek pildīti,pateicoties JV,daudzi ir aizmirsuši apzinīgi strādāt,ja jau Stukāns''lej ūdeņus''nu,tad neko,visa Latvija nav vainīga,bet atseviškas personas,kam ir uzvārdi!???
  • jautājiens
    13.06.2023 10:26
    Kas no ģimenes palicis? tēvs slepkava, tāpēc bērniem mātes nav.
  • Niklāvs
    13.06.2023 10:09
    "Manuprāt, pirmais solis, ar ko bija jāsāk – VISU valsts institūciju atvainošanās konkrētai ģimenei par notikušo traģēdiju," otrdien intervijā laikrakstā "Diena", vērtējot slepkavību Jēkabpilī un ģenerālprokurora pausto, atzinis jaunievēlētais Valsts prezidents, līdzšinējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. ....................................... No ko Jūs, tik nieka 2 mēneši pagājuši pēc slepkavības. Te tač ir nabagmāja, nav kaut kāda tur Amerika, kur uz sitiena ir klāt un kārto lietas!

Atstājiet komentāru