2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Šajā vasarā uzplaukusi Āžu miesta rezidence

Biedrība “Āžu miesta rezidence” šovasar atdzīvinājusi Viesītes vēsturisko centru, izvietojot krāšņas puķu kastes un iepazīstinot ar pilsētas vecākās ēkas vēsturi, portālu Radio1.lv informēja biedrības “Āžu miesta rezidence” valdes loceklis Jānis Dzimtais.

1840. gadā Viesītē celtais Āžu krogs ir topošā kultūras, mākslas un pilsoniskās līdzdalības rezidence. Lai arī darbi ēkas sakārtošanai noris pakāpeniski, jau šajā gadā īstenotas aktivitātes vietas iedzīvināšanai sabiedrības apziņā.

Ēka atrodas pilsētas centrā līdzās autoostai, kas ir pirmā vieta, ko redz iebraucēji Viesītē. Vietas pievilcība šogad tika uzlabota ar puķu kastēm, kas priecēja iedzīvotājus un pilsētas viesus līdz pat rudens salnām. Taču biedrība ir apņēmusies stādījumus veidot arī nākamajā sezonā. Koka kastes un stādi tika iegādāti no Jēkabpils novada uzņēmējiem Viesītes un Rubenes pagastā, tādējādi atbalstot uzņēmējdarbību tieši novada lauku teritorijās.

2023. gada 4. augustā notika publiska lekcija un ekskursija ap ēku, kurā piedalījās ap 50 klausītāju. Lekcijā tika stāstīts par Viesītes senākās ēkas vēsturi no 15. gadsimta līdz pat mūsdienām. Tāpat klausītājiem bija iespēja iepazīties ar arhitekta, zinātņu doktora Ilmāra Dirveika jau iepriekš veikto arhitektoniski māksliniecisko izpēti. Lekcijas laikā radušās diskusijas iedzīvotāju starpā ļāva biedrībai iegūt vērtīgus papildus faktus par ēkas vēsturi, kas rosina turpināt tālāku Viesītes vēstures izpēti.

Biedrības biedri labprāt dalās savās zināšanās, piedāvājot interesentiem ekskursijas gida pavadībā. Ceļotājiem iespējams dzirdēt gan stāstu par pašu ēku, gan pieteikt ekskursijas pa Viesītes pilsētas vēsturisko centru.

Nākošā biedrības aktivitāte notiks 10. novembrī Viesītes muzejā “Paula Stradiņa skola”, kur tiks prezentēts pētījums “Āžu miesta pilsētas tiesību piešķiršanas izpēte” par to, kā Viesīte 1928. gadā ieguva pilsētas statusu. Bet 9. decembrī Viesītes kultūras centrā “Sēlija” tiks atvērta krāsojamā grāmata “Izkrāso Sēliju”, kurā zīmētas skaistākās Sēlijas vietas.

Biedrība “Āžu miesta rezidence” ir nevalstiskā organizācija Viesītē, kas dibināta 2022. gadā. Projekts “Par plaukstošu Āžu krogu” īstenots ar Jēkabpils novada pašvaldības finansiālu atbalstu NVO projektu konkursa ietvaros.

Komentāri (0-1/1)

  • ja kas
    02.11.2023 07:27
    Puķu kastes smukas, bet puķes cilvēks ir sastādījis šausmīgi bezgaumīgi.

Atstājiet komentāru