2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Sama modināšanas svētki Koknesē

Sama modināšanas svētki Koknesē

Ar dažādiem pasākumiem 18. maijā Koknesē tika svinēti lielie Sama modināšanas svētki. Jau no rīta bija iespēja iepirkties gadatirgū. Šeit bija gan stādi, amatnieku darinājumi, gan našķi un ikdienā noderīgas lietas. Zaļā tirgus laukumā notika gatavošanās retro tērpu un velosipēdu parādei - Mazajam Tvīda braucienam (plašāk par Tvīda braucienu lasiet: http://www.koknese.lv/?o=2418).

Šeit pat, Zaļā tirgus laukumā, notika ne tikai andelēšanās, bet arī svarbumbu celšanas sacensības un visas aktivitātes tirgus laukumā vēroja arī pats Sams. Svētku dienā šeit tika izstādīta arī īpaši šim pasākumam veidota Sama koka skulptūra. To veidojuši koktēlnieki brāļi Rūrāni, un skulptūra tuvākajā laikā tiks novietota Kokneses parkā. Blaumaņa pagalmā, spītējot karstumam, skatītājiem bija iespēja vērot Kokneses amatieru teātra izrādi, R. Blaumanis "No Saldenās pudeles". Pēc izrādes notika garāko un atraktīvāko ūsu un bižu konkurss, kā arī noteica atraktīvāko Tvīda brauciena pāri. Uzvaras laurus plūca garākās bizes īpašniece Linda Ērmane un garāko ūsu īpašnieks Dāvis Briedis. Par Kokneses Sama svētku Tvīda pāri Latvijas veclaiku divriteņa kluba biedri izvēlējās koknesiešus Elīnu Māliņu un Robertu Lācīti, bet par Tvīda ģimeni kļuva Antra, Rolands, Laura un Luīze Vasiļevski.

Pēcpusdienā cīņas gars pārņēma estrādes teritoriju, kur notika viduslaiku spēles. Komandas izmēģināja spēkus Mūku futbolā, bet individuālās sacensības norisinājās ratu ripināšanā, maisu cīņās un loku šaušanā!

Visas dienas garumā pilsdrupās svētku noskaņu radīja pils dāma. Šeit bija arī Pils bufete un ikvienam bija iespēja nogaršot gardo Sama Ugunszupu. Tveicīgajā dienā svētku dalībnieki labprāt izmantoja iespēju doties braucienā ar laivām!

Visas dienas garumā, aktīvi piedaloties pasākumos, dalībnieki krāja zīmodziņus un piedalījās Lielajā loterijā, kur tika izlozētas balvas no pasākuma atbalstītājiem, bet galvenā balva bija - dāvanu karte velosipēda iegādei, kuru ieguva koknesiete Ita Lejiņa

Dienas noslēgumā pilsdrupās notika koncerts "Uguns Mūzika", bet Sama modināšanas svētki noslēdzās ar balli Blaumaņa pagalmā, kur blaumanisku noskaņu sniedza Hāgenskalna muzikantu spēlētās melodijas.

Koknesietes E. Māliņas ievietoto Tvīda brauciena video iespējams noskatīties:http://www.youtube.com/watch?v=3uZT0dlO6yw

 

Anita Šmite,

Kokneses novada domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Informācijas avots: www.koknese.lv

Atstājiet komentāru