2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Aglonā sākas Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki

Aglonā sākas Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki

No šodienas līdz otrdienai, 15.augustam, Aglonā norisināsies tradicionālie Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki.

Piektdiena būs slimniekiem veltīta diena, sestdiena, 12.augusts, būs veltīta ģimenēm, bet svētdien, 13.augustā, notiks Svētā Meinarda svinības.

Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki tiks atzīmēti pirmdien, 14.augustā, kad misi vadīs arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Savukārt svētku galvenā mise notiks 15.augustā, to vadīs pāvesta sūtnis Baltijas valstīs, arhibīskaps Petars Antuns Rajičs, piedaloties bīskapiem un priesteriem.

Saistībā ar Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem 14. un 15.augustā ir norīkoti vilcienu papildreisi virzienā no Rīgas uz Aglonu un atpakaļ.

Pirmdien vilciens no Rīgas uz Aglonu aties plkst.14.01, bet vilciens no Aglonas uz Rīgu izbrauks otrdien plkst.16.30.

Vilcienu kursēšanas laikiem ir pielāgoti autobusu papildreisi maršrutā Preiļi-Aglona-Grāveri. 14.augustā autobuss no Aglonas stacijas uz Aglonu izbrauks plkst.17.34, savukārt 15.augustā autobuss pēc svētku noslēguma no Aglonas uz Aglonas staciju dosies plkst.15.50.

Civilās aviācijas aģentūra (CAA) no šodienas līdz otrdienai, 15.augustam, noteikusi gaisa telpas izmantošanas ierobežojumus vairāk nekā 1,6 kilometru rādiusā ap Aglonas Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas baziliku, aģentūru LETA informēja CAA pārstāvji.

Īslaicīgi gaisa telpas ierobežojumi būs spēkā no 11.augusta līdz 15.augusta plkst.23.59. Ierobežojums noteikts lidojumiem augstumā līdz 152 metriem no zemes virsmas.

CAA norāda, ka Aglonas bazilikā notiekošajos Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos neiesaistītiem bezpilota gaisa kuģiem jeb droniem ir aizliegts izmantot gaisa telpu, ja nav saņemts saskaņojums lidojumam. Lidojumus iespējams saskaņot ar Valsts policiju.

Par lidojumiem ar bezpilota gaisa kuģi gaisa telpas struktūras elementā bez atļaujas vai saskaņojuma vai sertificētu lidlauku tuvumā, neievērojot lidojuma attālumu no lidlauka vai pieļaujamo lidojuma augstumu, kā arī Latvijas gaisa telpā, neievērojot pieļaujamo lidojuma augstumu, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no 150 līdz 1000 eiro, bet juridiskajai personai - no 500 līdz 2500 eiro.

Informācija par noteiktajiem gaisa telpas ierobežojumiem pieejama VAS "Latvijas gaisa satiksme" mājaslapā.

CAA atgādina, ka tālvadības pilotiem, pirms lidojuma veikšanas, jāpārliecinās vai konkrētajā vietā nav gaisa telpas izmantošanas ierobežojumu.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aicina ievērot drošības pasākumus, dodoties uz Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkiem Aglonā, lai pasargātu sevi no infekcijas slimībām un citām veselības problēmām.

Lai nesaslimtu ar zarnu trakta un daudzām citām infekcijām, SPKC atgādina, ka rokas ar ziepēm un ūdeni jāmazgā bieži un rūpīgi. Rokas vienmēr mazgā pirms ēšanas un dzeršanas, pēc tualetes apmeklēšanas, pirms pieskaršanās acīm, degunam un mutei. Vienlaikus netīrumu noņemšanai no rokām un mikrobu iznīcināšanai var izmantot arī mitrās salvetes un roku dezinfekcijas līdzekļus.

Tāpat SPKC aicina ievērot piesardzības pasākumus. Svarīgi ir rūpīgi izvērtēt savu veselības stāvokli pirms došanās uz svētkiem un, ja ir elpceļu infekcijas slimības pazīmes, piemēram, klepus, sāp kakls vai ir paaugstināta temperatūra, speciālisti aicina palikt mājās. Savukārt, ja slikti paliek jau pasākuma laikā, speciālisti aicina doties mājās un sazināties ar ārstu.

Karstā laikā pēc iespējas uzturies ēnā, izvairies no pārkaršanas. Lai pasargātu ādu no ultravioletā (UV) starojuma kaitīgās ietekmes, speciālisti aicina vilkt gaišu, plānu apģērbu, obligāti lietot galvassegu - tā pasargās no karstuma dūriena un galvassāpēm. No plkst.10 līdz plkst.16 nav ieteicams uzturēties atklātā saulē.

Karstā laikā ūdens nepieciešams vairāk nekā ikdienā. SPKC aicina padzerties vēl pirms parādās slāpes, atturēties no kafijas, tējas, saldinātiem dzērieniem, jo tie slāpes neremdina. Sevišķi svarīgi ir nodrošināties ar drošu dzeramo ūdeni. Nedrīkst dzert ūdeni no dabas ūdenskrātuvēm vai pamestām akām, jo ūdens var būt piesārņots ar dažādu slimību izraisītājiem.

Ēdienam, ko izvēlēties līdzi ņemšanai, jābūt tādam, kura ilgstoša uzglabāšana nav saistīta ar temperatūras režīma ievērošanas nepieciešamību. Uzturā nedrīkst lietot pārtikas produktus, kam beidzies derīguma termiņš vai manāmas bojāšanās pazīmes. Dārzeņus un augļus nedrīkst mazgāt atklātās ūdenskrātuvēs, tāpēc tie līdzi jāņem jau nomazgāti. Gadījumā, ja iegādātajam ēdienam ir neraksturīga garša, smarža, izskats, nekādā gadījumā nelieto to uzturā, norāda SPKC. Tāpat speciālisti aicina neiegādāties produktus, kas ātri bojājas, vietās, kur tos neglabā ledusskapjos vai aukstuma vitrīnās, kā arī nelietot pārtiku un dzērienus no kopīgiem traukiem.

Peldoties nedrošās vietās, cilvēki var inficēties ar vairākām infekcijas slimībām, piemēram, leptospirozi, tularēmiju, enterovīrusu infekciju, zarnu infekcijām, A hepatītu u.c. Līdz ar to ieteicams nepeldēties ūdenskrātuvēs, kas šim mērķim nav paredzētas vai ja rodas šaubas par ūdens kvalitāti.

SPKC atgādina, ka veselības problēmu gadījumos, kad steidzami vajadzīgs mediķa padoms Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis 66086001 pieejams darbadienās no plkst.17 līdz plkst.8, brīvdienās un svētkos - visu diennakti.

Atstājiet komentāru