2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Pelēču pamatskolu no 1.septembra pievienos Preiļu 1.pamatskolai

Pelēču pamatskolu no 1.septembra pievienos Preiļu 1.pamatskolai

Pelēču pamatskola no 1.septembra tiks pievienota Preiļu 1.pamatskolai, ceturtdien nolēmusi Preiļu novada dome.

Domes sēdē, izskatot jautājumu par Preiļu novada Pelēču pamatskolas reorganizāciju, konstatēts, ka pamatskolā 2023./2024.mācību gadā mācās 60 audzēkņi, turklāt triju gadu laikā skolas audzēkņu skaits samazinājies par 20 audzēkņiem.

Skola piedāvā apgūt pirmsskolas izglītības programmu, speciālo pirmsskolas izglītības programmu izglītojamajiem ar garīgās attīstības traucējumiem, speciālo pirmsskolas izglītības programmu izglītojamajiem ar jauktiem attīstības traucējumiem, pamatizglītības programmu, kā arī speciālo pamatizglītības programmu izglītojamajiem ar mācīšanās traucējumiem. Pelēču pamatskolas izglītības programmas akreditētas līdz 2025.gada 3.martam.

Pēc Preiļu novada pašvaldības pasūtījuma izstrādāta "Preiļu pašvaldības izglītības ekosistēmas attīstības stratēģijas 2024.-2028.gadam", kurā izglītības iestāžu esošās situācijas analīzē ir konstatēti Pelēču pamatskolas rādītāji. Skolā valda atvērtība un ir pieredze iekļaujošas izglītības īstenošanā.

Stratēģijā norādīts arī uz riskiem un trūkumiem, piemēram,  mazs telpu piepildījums un liela mācību telpu platība uz vienu izglītojamo, izglītojamo skaits uz viena pedagoga likmi ir 5,4, pašvaldības finansējums vienam audzēknim gadā ir 2792 eiro, savukārt kopējais finansējums ar valsts dotāciju ir 5381 eiro uz vienu audzēkni gadā.

Domē atzīmē, ka saistībā ar nelielo audzēkņu skaitu, augstajām skolas uzturēšanas izmaksām, neiespējamību nodrošināt mūsdienīgu mācību procesu, pašvaldības pienākums ir izskatīt skolas reorganizācijas iespējas, lai dotu iespēju bērniem mācību procesā izmantot plašāku un modernāku materiāli tehnisko bāzi, jaunākās informāciju tehnoloģijas, telpas un inventāru sporta aktivitātēm.

Domē norāda, ka tās ir svarīgākās skolēnu un vecāku vēlmes mācību procesa uzlabošanā, ko parāda veiktā audzēkņu un vecāku aptauja. Atsaucoties uz vadlīnijām pašvaldībām par vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļiem un reorganizāciju veidiem, Valsts pārvaldes iekārtas likums paredz pastarpinātas pārvaldes iestādes reorganizācijas veidus.

Likuma paredz reorganizāciju, kad iestāde beidz pastāvēt, ja to pievieno citai iestādei, kura kļūst par tās tiesību un saistību pārņēmēju. Domē skaidro, ka plānotais reorganizācijas variants ir apspriests ar Pelēču pamatskolas kolektīvu, Pelēču pagasta pārvaldes vadītāju, izvērtēts Izglītības pārvaldē.

Preiļu novada dome nolēma reorganizēt Pelēču pamatskolu no 1.septembra pievienojot to Preiļu 1.pamatskolai, kā rezultātā Pelēču pamatskola beigs pastāvēt. Dome noteica, ka Preiļu 1.pamatskola ir Pelēču pamatskolas tiesību un saistību pārņēmēja. Paredzēts, ka desmit dienu laikā no lēmuma stāšanās spēkā lēmums tiks nosūtīts Izglītības un zinātnes ministrijai, kā arī Izglītības iestāžu reģistram.

Atstājiet komentāru