2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

No 1.oktobra, Jēkabpilī sāk darboties publiski pieejama dzīvnieku kapsēta

No 1.oktobra, Jēkabpilī sāk darboties publiski pieejama dzīvnieku kapsēta

Jēkabpils pilsētas kapu apsaimniekotājs SIA “Jēkabpils pakalpojumi” informē, ka no 1.oktobra Jēkabpilī sāk darboties publiski pieejama dzīvnieku kapsēta, kurā būs iespējams apglabāt savu lolojumdzīvnieku jeb istabas mājdzīvnieku mirstīgās atliekas, portāla Radio1.lv redakciju informēja SIA "Jēkabpils pakalpojumi" sabiedrisko attiecību speciāliste Santa Kūlīte.

Dzīvnieku kapsēta iekārtota Jēkabpilī, Zaļajā ielā 27 (blakus jaunajai kapu teritorijai). Kapsētā iekārtota nožogota apbedījumu teritorija 0,7 ha platībā un šķembu maisījuma piebraucamais ceļš apmeklētāju ērtībai. 

Lai vienotos par apbedīšanas organizēšanu un kapavietas piešķiršanu, iedzīvotājiem jāvēršas pie Jēkabpils pilsētas kapu pārzines Kapu ielā 2 vai jāsazinās pa tālruni 20 027 341. Kapsēta atrodas nožogotā teritorijā, tāpēc tā apmeklētājiem būs pieejama no plkst. 8.00 līdz 16.00.

Kapsēta sastāv no divām daļām: publiski pieejama dzīvnieku kapsēta, kurā apglabās lolojumdzīvnieka līķi vai tā pelnus, un slēgta tipa dzīvnieku kapsēta, kurā apglabās dzīvnieku līķus no dzīvnieku patversmes, bezsaimnieka dzīvnieka līķus vai tāda dzīvnieka līķi, kas nobeidzies vai eitanazēts veterinārmedicīnas aprūpes iestādē. Tāpat arī noteikts, ka varēs apglabāt arī dzīvnieku izcelsmes blakusproduktus, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam.

Kapsētas apmeklētājiem aizliegts: uzturēties kapsētā ārpus tās darba laika; veikt apbedīšanas, kapavietu rakšanas un kopšanas komercpakalpojumus bez kapsētas pārziņa saskaņojuma par darbu veikšanu; ievest kapsētas teritorijā dzīvus dzīvniekus; iebraukt ar transportlīdzekli, izņemot personas ar I vai II grupas invaliditāti, uzrādot apliecību.

Tāpat arī noteikts, ka kapsētas apsaimniekotāja un pārziņa pienākums būs tās uzturēšanas darbi, lietvedības kārtošana par saskaņojumu un atļauju izsniegšanu un par katra mirušā dzīvnieka apbedīšanu. Apsaimniekotājs veidos kapavietu elektronisko reģistru un apbedīšanas un apbedījumu vietu precīzu uzskaiti kapsētā, kā arī šīs informācijas pieejamību.  Jēkabpils dzīvnieku kapsētas uzturēšanu veiks SIA «Jēkabpils pakalpojumi».

Paredzēts, ka vienas kapavietas lielums tiks noteikts atbilstoši dzīvnieka izmēriem. Persona var vienoties ar kapsētas apsaimniekotāju un rezervēt ne vairāk kā trīs kapavietas blakus. Apbedīšanu organizēs kapsētas apsaimniekotājs, ar kuru pakalpojuma saņēmējs vienosies par apbedīšanas laiku. Apsaimniekotājs ierādīs kapavietu, izraks bedri, veiks apbedīšanu. Dzīvnieku īpašniekiem pašiem aizliegts veikt apbedīšanu.

Kapavietas dziļumam – zemes kārtai virs dzīvnieka līķa – neatkarīgi no dzīvnieka lieluma jābūt vismaz vienam metram. Urna ar mirušā dzīvnieka pelniem var tikt apglabāta kapsētā esošajā kapavietā vai jaunā kapavietā, ne mazāk kā viena metra dziļumā. Vienā kapavietā ir pieļaujama vairāku urnu apbedīšana.

Persona varēs kopt un uzturēt dzīvnieka kapavietu pati vai arī noslēgt līgumu par kapavietas kopšanu un uzturēšanu ar trešo personu, kura savu darbību saskaņojusi ar kapsētas pārzini. Kapavietas aprīkojumu – apmales, pieminekļus u. c. – varēs uzstādīt vai demontēt, to rakstiski saskaņojot ar kapsētas pārzini.

Fiziskas un juridiskas personas, kuras savu darbību saskaņojušas ar kapsētas pārzini, varēs veikt kapavietu kopšanu un amatnieku pakalpojumus kapsētā pēc personas pasūtījuma. Pirms darbu uzsākšanas būs jā­noslēdz līgums ar atkritumu apsaimniekotāju par kapavietas labiekārtošanas rezultātā radušos atkritumu apsaimniekošanu, t.sk. par nojaukto pieminekļu un apmaļu palieku izvešanu no kapsētas, un jāuzrāda kapsētas pārzinim. Beidzot darbus vai darba dienas beigās būs pienākums sakārtot darba vidi.

 Ar Jēkabpils domes lēmumu arī noteikta maksa par dzīvnieka līķa vai tā pelnu apglabāšanu. Maksa tiek noteikta, ievērojot dzīvnieka apmēru. Par liela dzīvnieka – no 5,01 līdz 30 kilogramiem – apbedīšanu tā būs 23,83 eiro. Par dzīvnieka virs 30 kilogramiem apbedīšanu par katru nākamo kilogramu – 0,80 eiro. Savukārt par maza dzīvnieka – no 20 gramiem līdz 5 kilogramiem – apbedīšanu maksa ir 16,88 eiro. Maksa ietver darba un materiālu izmaksas un norādīta ar pievienotās vērtības nodokli 21%. Personām, kurām noteikts maznodrošinātas vai trūcīgas personas statuss, politiski represētajām personām, nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, personām ar I un II grupas invaliditāti, Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem-invalīdiem maksa par iepriekš minētajiem dzīvnieku kapsētas pakalpojumiem noteikta 50% apmērā. Visi minētie noteikumi stājušies spēkā spēkā no 1. oktobra.

Atstājiet komentāru