2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Automašīnas trokšņi, kurus nevajadzētu ignorēt

Automašīnas trokšņi, kurus nevajadzētu ignorēt

Viens no nepatīkamākajiem brīžiem, ko var piedzīvot autovadītājs - dzirdami neierasti automašīnas trokšņi. Šādos brīžos prātā sāk rosīties dažādas domas, uzreiz iztēlojoties pašu sliktāko scenāriju - automašīna drīz kļūs nelietojama un remonts prasīs pamatīgu finansiālu ieguldījumu. Vairumā gadījumu tas, protams, ir pārspīlēti, bet tas nenozīmē, ka automašīnas trokšņus vajadzētu ignorēt, jo tas var patiesi rezultēties ar to, ka automašīna kļūst nelietojama. Īpaši rūpīgu skaņas pārbaudi pieprasa auto pirkšana. Par tiem automašīnas trokšņiem, kurus nevajadzētu ignorēt - šī raksta turpinājumā!

Par ko var liecināt jebkādi automašīnas trokšņi?

Skaidrs ir viens - neierastas skaņas visbiežāk norāda uz kādu automašīnas defektu. Jebkuram autovadītājam ir kaut pāris skaņas, kas ir zināmas un tiek atpazītas nekavējoties. Iemesli, kādēļ rodas neierastas skaņas, var būt daudz un dažādi: ieplīsušas/saplīsušas salona detaļas, vaļīgi vadi vai arī caurulītes, sīkumi automašīnas durvīs, nolietojies amortizators, vaļīgi izpūtēja stiprinājumi, nolietoti bremžu diski, pārlūzušas atsperes utt. 

Kādi auto trokšņi prasa pastiprinātu uzmanību?

Ne tikai iemesli, kādēļ rodas trokšņi, var būt daudz un dažādi, bet arī paši trokšņi ir daudz un dažādi. Tāds troksnis, kā piemēram neliela grabēšana salonā parasti nav uztraukumu vērts, jo visbiežāk tas rodas no priekšmetiem automašīnas durvīs vai arī priekšmetiem, kas kustības laikā sitas pret kādu no salona elementiem. Tomēr ir skaņas, kas prasa pastiprinātu uzmanību:

Čīkstošs/spalgs troksnis

Šāds troksnis visbiežāk dzirdams, ja nodiluši bremžu kluči. Lai skaņa pazustu, nepieciešams nomainīt klučus, pretējā gadījumā pēc tam var tikt sabojāti arī bremžu diski - tas radīs ne tikai lielākus remonta izdevumus, bet arī būs bīstami autovadītāja un tā pasažieru drošībai.

Krakšķošs troksnis
 
Šāds troksnis visbiežāk dzirdams, ja bojāta kāda no atsperēm. Lai skaņa pazustu, nepieciešams nomainīt bojāto atsperi, pretējā gadījumā autovadītājs un tā pasažieri, lūstot atsperei, var gūt smagas traumas.

Malšanas troksnis

Šāds troksnis visbiežāk dzirdams, ja bojāti riepu gultņi. Lai skaņa pazustu, nepieciešams nomainīt gultņus, pretējā gadījumā var nokrist kāda no auto riepām, tādējādi radot pamatīgus draudus autovadītājam, tā pasažieriem un arī citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. 

Čīkstošs/grabošs troksnis

Šāds troksnis var būt dzirdams ļoti daudz un dažādi iemeslu dēļ, tādēļ tam ir vērts pievērst pastiprinātu uzmanību, ja liekas, ka tas dzirdams no ārpuses - īpaši, ja dzirdams tieši zem motora pārsega. Lai skaņa pazustu, nepieciešams amortizatora remonts vai maiņa, vai arī zobsiksnas maiņa, pretējā gadījumā radīsies nopietnāki auto defekti, kas radīs ne tikai lielākus remonta izdevumus, bet arī apdraudēs autovadītāja un tā pasažieru drošību. 

Četri automašīnas trokšņi, kurus nevajag ignorēt

Prasme ieklausīties savā automašīnā var palīdzēt ietaupīt ļoti daudz naudas, jo ir vairāki defekti, kas par sevi liek manīt vēl pirms problēma pāraug nopietnā un remonts prasa ievērojamu ieguldījumu. Šī prasme nav kaut kas, ko iespējams apgūt tikai ar gribasspēku - vairumā gadījumu tā nāk līdz ar vairāku gadu autovadītāja pieredzi.
 
Turpinājumā nedaudz sīkāk par četriem automašīnas trokšņiem, kurus nekādā gadījumā nevajag ignorēt. Ja tādus sadzirdat - nekavējoties nogādājiet savu auto uzticamā servisā, kur to aprūpēs profesionālis!

1. Sprādziena troksnis no motora telpas

Sprādziena troksnis no motora telpas var liecināt par to, ka degviela, kas nāk no dzinēja, nav sadegusi un aizdegusies izpūtējā. Iespējams, automašīnai ir vakuuma vai izplūdes gāzu noplūde vai, piemēram, ir aizsērējis katalizators. Sprādziena skaņa zem motora pārsega var rasties arī tad, ja ir kāda dzinēja problēma, piemēram, aizsērējis degvielas filtrs vai nolietojušās aizdedzes sveces. Motors ir auto sirds, kas atbild par visu sistēmu darbību, līdz ar to pret to vajadzētu attiekties ļoti nopietni.

2. Nevienmērīgi, periodiski trokšņi braukšanas laikā

Nevienmērīgi, periodiski trokšņi, kas atgādina veļasmašīnas centrifūgu, braukšanas laikā var liecināt par to, ka ir vaļīga kāda no auto riepām, atskrūvējies kādas uzgrieznis, kā rezultātā pastāv iespēja, ka riepa nokritīs. Problēma, iespējams, ir mazāk nopietna, piemēram, zems gaisa spiediens riepās.

3. Čīkstošs troksnis no ātruma kārbas

Čīkstošs troksnis, kas nāk no ātruma kārbas, var liecināt par to, ka bojāti ātruma kārbas stiprinājumi vai ātrumi kārbas iekšpusē vai pati ātruma kārba. Sliktāk, ja šādi troksni dzird pie ātrumu pārslēgšanas - tad, visticamāk, būs nepieciešams ātruma kārbas remonts vai maiņa.

4. Klabēšana no motora telpas

Klabēšana zem motora pārsega ir viens no sliktākajiem trokšņiem, ko var sadzirdēt autovadītājs. Tā var liecināt par tādām problēmām, kā nepareiza degviela, nepietiekams eļļas līmenis, taču tāpat tā var liecināt par daudz ko nopietnāku - dzinēja nolietojumu. Šāda trokšņa novēršanu vajadzētu veikt nekavējoties, jo, to izdzirdot, auto kuru katru brīdi var pārstāt darboties.

Pēkšņi auto trokšņi var izraisīt pamatīgu robu Jūsu budžetā, tādēļ auto jāaprūpē regulāri, ne tikai tad, kad problēmas ir tepat aiz stūra - to vajadzētu ik pa laikam pārbaudīt, ieklausīties tajā un veikt tās diagnostiku. Taču, ja dzirdama kāda pavisam neierasta skaņa, tad labākais, ko šādā situācijā varat darīt, ir nekavējoties nogādāt auto uzticamā servisā, kur profesionālis palīdzēs Jums saprast, kas var izraisīt šādas skaņas un laicīgi iemeslu novērsīs.
Taču, ieklausoties savā automašīnā, neaizmirstiet parūpēties par tādu svarīgu lietu kā apdrošināšana - vai Jūsu auto ir derīga OCTA apdrošināšana, kas Latvijā ir obligāta? Polisubanka.lv piedāvā gan OCTA, gan KASKO, tādēļ ienāciet un izvēlieties sev un savam auto piemērotāko. Vēlam Jums drošu ceļu!