2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Daudzstāvu grausts Madonas ielā sācis brukt, bet Auseklīša ielā tiek tirgots par lielu naudu (FOTO)

Daudzstāvu grausts Madonas ielā sācis brukt, bet Auseklīša ielā tiek tirgots par lielu naudu (FOTO)

Daudzstāvu ēkas grausts Jēkabpilī, Madonas ielā 27a sācis brukt, ēkas vidū iegruvušii augšstāvi. Grausts pieder evaņģēlisko kristiešu baznīcas “Jaunā paaudze” Jēkabpils draudzei. Šo ēku draudze vairākkārt mēģināja uzdāvināt Jēkabpils pilsētas pašvaldībai, taču tā no dāvinājuma atteicās.

“Ko lai mēs darām? Ēka pieder privātīpašniekam. Dome gribēja pieņemt šo ēku dāvinājumā un guldīt iekšā 50-60 tūkstoši eiro, lai to nojauktu. Bet par dāvinājumu ir jāmaksā valsts nodeva, kas šajā gadījumā bija 5000 eiro. Tāpēc atteicām, nepieņēmām dāvinājumu. Nepiedos mums neviens nodokļu maksātājs, ja mājā, kuru privatizē un nolaiž līdz tādam kliņķim, ka tā jau brūk kopā un tad nāk pie pašvaldības, lai tā uzņemas saistības par ēku, kurā jāiegulda desmitiem tūkstoši eiro, lai no tās atbrīvotos. Mēs nevaram tās nojaukšanā ieguldīt nodokļu maksātāju naudu. Esam pieprasījuši, lai ēku iežogo un uzliek brīdinājuma zīmes, ka tā ir bīstama, lai kāds ēkā neiemaldās un necieš. Bail, ka grausts pilnībā nesabruk, neuzgāžas uz Madonas ielas. Atbildība par šo ēku jāuzņemas “Jaunajai paaudzei”,” situāciju komentē Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs.

Viņš piebilst, ka pilsētā ir vismaz divi trīs grausti, kas jau kļuvuši bīstami un apdraud cilvēkus un būtu steidzami jānojaucami, bet tam nepieciešami aptuveni 250 tūkstoši eiro, kuru pašvaldībai nav. Salcevičs salīdzinājuma teic, ka 250 tūkstoši ir summa, ko pašvaldībā tērē gadā viena bērnudārza uzturēšanai. Leonīds Salcevičs atzīst, ka grausti Jēkabpilī ir nopietna problēma. Tos īpašnieki iegādājušies savulaik par nelielu naudu ar domu īstenot kādu projektu, tam nerealizējoties ēkas sagrauzis laika zobs. Tikai par retu graustu pilsētā rūpējas tā īpašnieki.

“Viens no tādiem graustiem ir ēka Auseklīša ielā 13, ko savulaik no “Jēkabpils PMK” iegādājās tagadējie centra “Sēlija” īpašnieki SIA “Marno”. Viņi ēkai ir aiznaglojuši logus un durvis, nodrošinot, ka ēkā neiekļūst nevēlamas personas. Tiesa gan pirms dažiem gadiem pie šīs ēkas bija ķēries sabiedriskais aktīvists Pēteris Sprukts ar saviem palīgiem un centās palīdzēt tajā iekļūt bezpajumtniekiem, atlaužot logu un ierīkojot pie tā kāpnes, bet šo aktivitāti mēs pārtraucām,” stāsta Leonīds Salcevičs.

Viņš piebilda, ka šī grausta īpašniekiem sākotnēji bija projekts ierīkot šeit dzīvojamo māju, taču tas nav realizējies.

Informācija portālā ss.lv liecina, ka šobrīd šī piecstāvu ēka ar tai piegulošo zemi 3962 m2 tiek pārdota par cenu 190 000 eiro. Sludinājumā norādīts, ka īpašums atrodas stratēģiski izdevīgā vietā. Zeme izmantojama komercapbūvei vai privātai apbūvei.

Par vidi degradējošām būvēm un to, ko ar tām darīt, Jēkabpilī runāts ne pirmo gadu. Ir arī atsevišķu deputātu atbalstīti plāni par pilsētvidi degradējošu būvju likvidēšanu vai vismaz norobežošanu. Tiesa, tas saistīts ar sarežģījumiem, jo šīs nepabeigtās jaunbūves – piecstāvu celtnes, vai jau gadiem ilgi neizmantotas ēkas parasti pieder privātīpašniekiem, savukārt tos ir grūti sameklēt.

Neiedarbojas arī administratīvie sodi, jo tiem pēc gada iestājas noilgums. Līdz šim bijis tikai viens konkrēts pozitīvs risinājums – nojauktas divas bijušās „Latvijas naftai” piederējušās degvielas uzpildes stacijas.

Jāatzīst, ka skats, iebraucot Jēkabpilī, piemēram, no Ļaudonas puses, ir visai nepievilcīgs, to pašu var teikt par graustiem arī Rīgas ielā vai pašā pilsētas centrā – Brīvības ielā un bieži vien nelīdz ne aiznaglotie logi, ne aizmūrētās durvis, šis būves agrāk vai vēlāk pārvēršas par bezpajumtnieku mitekļiem.

Konkrēta risinājuma, kā rīkoties, pašvaldībai pagaidām nav, kaut arī Tautsaimniecības un attīstības komitejā ir izstrādāta rīcības programma.

Attēlos: Brūkošais grausts Jēkabpilī, Madonas ielā 27a; Grausts Auseklīša ielā 13, par kuru īpašnieks rūpējas; Mēģinājums pirms dažiem gadiem graustu Auseklīša ielā pielāgot bezpajumtnieku vajadzībām.

Foto: Aculiecinieka foto; Foto no redakcijas arhīva.

Komentāri (0-9/9)

  • Ilze
    02.07.2018 18:32
    Iesākumā nevarētu tiešām visas ieejas un logus noslēgt , un izmantot centra graustiem dekoratīvos pārsegus, kā tas ir Rīgā?
    Tak jau estētiskāk.
  • Guest
    02.07.2018 18:32
    Uzy:
    ''Ausseklīša ielā tiek tirgots par lielu naudu'' - 190 000Eur mūsdienās ir liela nauda? Privātmājas maksā dārgāk!

    priekš grausta- liela nauda un nepamatoti prasīta! Skaidrs,ka tā māja ir vienīgi nojaucama, kas savukārt prasa lielu ieguldījumu!!Vienīgā vērtība tur ir zeme, bet tā nav izmantojama, kamēr grausts tur atrodas.
  • Uzy
    02.07.2018 18:32
    ''Ausseklīša ielā tiek tirgots par lielu naudu'' - 190 000Eur mūsdienās ir liela nauda? Privātmājas maksā dārgāk!
  • To www
    02.07.2018 18:32
    Par to otro stroiku pie 21 auseklusu majas ari iet runa,pati redzeju ka nestuves ar baltam plevem staveja..izlauza delus,ta i stav visiem vienalga ne savaks ne novaks kads.gaida kad nakamo nesis araa???un tas bij janvara beigas vai februara sakums!!! Un kas tad tur vel notiek??lai tak visi zin!!!!
  • Nu
    02.07.2018 18:32
    Es gan priecātos , ja mana nodokļos maksātā nauda palīdzētu kā tikt vaļā no šīm spokainajām būvēm. Sevišķi derdzas Auseklīšu grausti.
    Ja būtu ziedojumu konts - labprāt ziedotu,lai kaut kas ātrāk tiktu darīts.
  • www
    02.07.2018 18:32
    bet otra māja auseklīsos neskaitas grausts?tur ari notiek baisas lietas!
  • www
    02.07.2018 18:32
    un visi tie deli lanam tiek kurinati pagraba...ar kuriem tika aiznaglotas durvis...Bomziem ari izdevigi,malka sanaglota blakus,naktis var redzet ka dumi kup no pagraba....
  • www
    02.07.2018 18:32
    Aizsutiju redakcijai bildes,kas apliecina,ka sajas ekas dzivo bezpajumtnieki,un pirms apmeram menesa vel iznesa cilveka liki no turienes...Ja policija paprasitu,tad apstiprinatu,brinums ka nepiemin....Pretigi attaisit majas aiskarus un skatities uz sito getto...Leonidam viegli runat,butu atbraucis un apskatijies...prieks tam pilseta ir meers,lai risinatu kko,nevis lidinatu papira lidmasinas....
  • Jānojaucējs
    02.07.2018 18:32
    Tad nu gan problēma 50 štukas, viena otkata vērtība.

Atstājiet komentāru