2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Latvijas U-20 volejbola izlase pēc 20 gadu pārtraukuma iekļūst Eiropas čempionāta finālturnīrā

  • 08 aprilis 2024 --

Mārča Obrumana vadītā Latvijas U-20 puišu izlase šodien Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijas otrās kārtas turnīrā Daugavpilī ar 3-0 (25:23, 25:23, 25:23) apspēlēja Vācijas izlasi un pēc 20 gadu pārtraukuma spēlēs finālturnīrā.

Maču līdz pēdējai iespējai pārpildītajā Daugavpils Olimpiskā centrā, skatītājiem sēžot arī uz trepēm, labāk sāka Vācijas izlase, pēc Maksimiliāna Kēniga bloka panākot 2:0. Ņikita Dimitrijevs ar servi pirmoreiz izvirzīja vadībā Latviju (4:3), taču nākamos trīs punktus guva Vācija. Līdzīga cīņa turpinājās līdz 14:14, kad trīs punktus pēc Armanda Rokjāna “eisa” guva Latvija. Vācija vairākkārt pietuvojās līdz viena punkta deficītam, taču Latvijas volejbolisti aukstasinīgi saglabāja vadību līdz seta beigām, to ar uzbrukumu noslēdzot Kristeram Landzānam – 25:23.

Otrā seta sākumā pēc Artura Vēnera serves Vācija izvirzījās vadībā ar 5:2, taču pēc Kristiāna Fokerota uzbrukuma mājinieki pretiniekus bija noķēruši (14:14), bet vēlāk ieguva triju punktu pārsvaru (19:16), novadot setu līdz uzvarai, kad Landzāns no ceturtās zonas guva 25. punktu, otrajā setā pēc kārtas latviešiem uzvarot ar 25:23 un latviešiem nodrošinot vietu finālturnīrā.

Arī trešajā setā ritēja spēkos līdzvērtīgu pretinieku cīņa, seta vidū triju punktu pārsvaru (14:11) iegūstot Latvijai un vadību neatdodot līdz spēles beigām, kas pienāca ar servi pāri laukumam Kēniga izpildījumā – 25:23 Latvijas izlases labā.

Latvijas izlasē 16 punktus guva Kristers Landzāns, uzbrūkot ar 63% efektivitāti, 15 punktus sakrāja Armands Rokjāns, kurš uzbruka ar 62% efektivitāti, un 14 punktus – Kristiāns Fokerots. Vācijas izlasē ar 18 gūtiem punktiem izcēlās Felikss Baumanis, trīs no punktiem gūstot ar servi.

Pēc trim spēļu kārtām Latvija sakrāja deviņus, Vācija – piecus, Horvātija – četrus punktus, bet Slovākija palika bez izcīnītiem punktiem.
Latvijas junioru izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā iekļuva pēc 20 gadu pārtraukuma, bet Mārcis Obrumans ar šā vecuma izlasi finālturnīrā spēlēs jau otro reizi – 2021. gadā Tirānā viņa vadītā komanda izcīnīja astoto vietu Eiropas U-17 čempionātā.

“Pirms mača bija aizdomas, ka šodien spēle varētu nebūt tik kvalitatīva. Bijām aizvadījuši divas pietiekami spraigas cīņas praktiski nemainīgā sastāvā, un bija jautājums, vai pietiks spēka un emociju trešajai spēlei. Pietika, un, skatītāju uz priekšu dzīti, mēs atradām motivāciju, lai uzvarētu vāciešus. Vācijas izpildījumā es neko jaunu neredzēju, salīdzinot ar divām viņu iepriekšējām spēlēm. Es pat gaidīju sīvāku viņu pretestību. Nebija tā, ka mēs visās darbībās būtu bijuši ļoti pārliecinoši, bet pēc divām iepriekšējām cīņām es no pretiniekiem gaidīju vairāk, jo viņiem, lai tiktu tālāk, bija nepieciešama uzvara vismaz ar 3-2,” pēc spēles teica Latvijas U-20 izlases galvenais treneris Mārcis Obrumans.

“Mēs zinājām, ka esam finālturnīrā pēc otrā seta, bet puišiem neteicām, jo parasti tāda rēķināšana ne pie kā laba nenoved. Mums treneru korpusā bija jautājums, ko darīt pēc otrā seta, bet puišiem acis dega, un zālē atmosfēra bija tik lieliska, ka kaut vai tikai tāpēc vien šodien bija jāuzvar. Īpaši motivācijas vārdi nebija nepieciešami,” piebilst treneris.

“Komandā izdevās iekļauties ātri, jo arī pirms tam biju spēlējis gan zāles, gan pludmales volejbolu un šī vecuma komandā biju spēlējis arī pirms trim gadiem. Tāpēc ātri izdevās saprast saspēli,” saka viens no Latvijas komandas līderiem Kristiāns Fokerots. “Latvijas izlasei padevās labas spēles. Es neteiktu, ka mums bija viens izteikts līderis, mēs visi varam labi spēlēt. Kādam vienā spēlē veicas vairāk, kādam – mazāk, un mēs nospēlējām kā komanda.”

“Ļoti liela,” par iespēju Kristiānu redzēt arī finālturnīrā saka volejbolists.
Dienas pirmajā spēlē Horvātija ar 3-1 (24:26, 25:18, 25:11, 25:19) pieveica Slovākiju, izcīnot trešo vietu. Uzvarētāju labā Ivans Vuks guva 19 punktus, uzbrūkot ar 63% efektivitāti, bet Slovākijas izlasei

Filips Makonji sakrāja 14 punktus.

Mārcim Obrumanam izlasē palīdz Ģirts Mārtiņsons, statistiķis Aivis Kokins un fizioterapeite Līze Kurakina.
Finālturnīrs Grieķijā un Serbijā notiks no 26. augusta līdz 7. septembrim. Finālturnīram kvalificējas piecu grupu uzvarētāji, kā arī trīs labākie otro vietu ieguvēji.

Atstājiet komentāru