2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils novada Asarē sirojuši vilki – saplosījuši un ēduši vietējo suni (VIDEO)

Jēkabpils novada Asarē sirojuši vilki – saplosījuši un ēduši vietējo suni (VIDEO)

Nedēļas nogalē sociālajā vietnē “Facebook” publiskots video, kurā iemūžināts vilku pusapēsts un uz lauka pamests maza auguma suns. Video publiskojuši gan platformas lietotāji, kā arī žurnāls “Medības”. Žurnāla redakcija noskaidrojusi, ka vilka uzbrukums mājdzīvniekam notika Jēkabpils novada Asarē, nevis kā sākotnēji minēts Koknesē.

Mājdzīvnieka saimnieks, kurš filmē postažu uz lauka, fonā stāsta: savu suni no mājas viņš izlaida četros no rīta. Mājās mājdzīvnieks vairs neatgriezās. Vīrietis lēš, ka sunītim uzbruka divi trīs vilki.

Kā ziņo aculiecinieki, Kokneses novadā ar termokameru izdevies nofilmēt desmit vilku baru. Bijuši 13 vilki, bet trīs atdalījušies. Video filmēts netālu Kokneses novada, Vecbebros. Sākotnēji redakcijai bija informācija, ka vilki netālu no vietas, kur filmēti termokamerā redzamie kadri, nokoduši un daļēji apēduši arī mājas suni.

Kā izrādās, tas neatbilst patiesībai, jo redakcijai nav zināms, kur filmēts šis video. Video daudzas reizes pārsūtīts lietotnē Whatsapp. Kā video saka nokostā suņa saimnieks, viņš izlaidis no rīta suni ārā, suns nav atnācis mājās, bet beigās atrasts vilku pusēsts. Vēlāk žurnāla redakcija saņēma informāciju, ka suns nokosts Jēkabpils novada Asares pagastā.

Jau ziņots, ka vilks Latvijā ir īpaši aizsargājama ierobežoti izmantojama suga, kuru drīkst medīt stingri noteiktos apjomos. 2023./2024. gada medību sezonā Valsts meža dienests noteica maksimālo pieļaujamo vilku nomedīšanas apjomu 300 indivīdu apmērā, kas tika sasniegts 2023. gada 15. decembrī.
Valsts meža dienests informē, ka 2023. gadā kopumā Latvijā reģistrēti 120 vilku uzbrukumi, kuros cietuši 597 mājdzīvnieki; šogad reģistrēti 2 uzbrukumi un cietuši 2 mājdzīvnieki.

Valsts meža dienests atgādina, ka par vilku uzbrukumiem mājdzīvniekiem nekavējoties ir jāziņo tuvākajai mežniecībai, lai dienesta speciālisti faktu varētu atbilstoši fiksēt un pārbaudīt. Postījuma konstatēšanai palīdzēs arī iedzīvotāju uzņemti foto vai video materiāli ar pierādāmām koordinātēm. Izsniegt papildu vilka medību atļauju postījumu vietā ir iespējams tikai tad, ja vilka nodarīto kaitējumu ir apstiprinājušas dienesta amatpersonas.

 

 

Avots: medibas.lv

Atstājiet komentāru