2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpilī diskutēs par eiro ieviešanu

Jēkabpilī diskutēs par eiro ieviešanu

Lai iedzīvotājiem un uzņēmējiem sniegtu plašu informāciju par gaidāmo eiro ieviešanu, Finanšu ministrija sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Europe Direct informācijas centriem Latvijas pilsētās sākusi dokumentālās filmas par eiro „Dzīvot labāk” demonstrēšanu, pēc kuras iedzīvotāji tiekas ar eiro ekspertiem un uzzina visu sev aktuālo, bet uzņēmēji un pašvaldību darbinieki piedalās seminārā par eiro ieviešanas vadlīnijām.

 

Jēkabpils iedzīvotājiem un uzņēmējiem filmas seanss un informatīvais seminārs par eiro ieviešanas jautājumiem notiks 28.maijā plkst. 11:00 Jēkabpils Tautas namā Vecpilsētas laukumā 3.

 

Gan filmas noskatīšanās, gan semināri visiem interesentiem tiek piedāvāti bez maksas.

 

Semināra ievadā finanšu ministra padomnieks Jānis Platais informēs par eiro ieviešanas progresu un aktualitātēm, pēcāk turpinot diskusiju ar iedzīvotājiem. Savukārt uzņēmēju diskusijā FM Nodokļu administrēšanas un grāmatvedības politikas departamenta nodaļas vadītājas vietniece Arta Priede skaidros grāmatvedības uzskaites un valūtas kursu piemērošanas vadlīnijas. FM konsultante nodokļu likumdošanas koordinācijas jautājumos Daina Robežniece sniegs ieskatu nodokļu maksājumu vadlīnijās, bet par cenu atspoguļošanas vadlīnijām stāstīs Maija Ziediņa-Brigmane, Ekonomikas ministrijas Konkurences, tirdzniecības un patērētāju tiesību nodaļas vecākā referente.

 

Kopumā maijā un jūnijā filmas seansi un semināri plānoti astoņās Latvijas pilsētās – Liepājā, Jēkabpilī, Ventspilī, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Jelgavā un Rīgā.

 

Aizvadītajos mēnešos FM kopā ar sadarbības partneriem daudz un dažādus seminārus par eiro ieviešanu organizējusi Rīgas uzņēmējiem, stāsta FM Eiro projekta vadītāja Dace Kalsone. „Lielāko uzņēmēju interesi raisa jautājumi par cenu atspoguļošanu, grāmatvedību, kases aparātu pielāgošanu u.c. Tie ir būtiski jautājumi par pārejas periodu, kas noteikti ir svarīgi uzņēmējiem arī citās Latvijas pilsētās, tāpēc ceram uz interesi un atsaucību,” saka D.Kalsone.

 

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš: „Ikdienas saskarsmē ar Kameras biedriem un citiem uzņēmējiem esmu guvis pārliecību, ka tikai neliela, visapzinīgāko un tālredzīgāko uzņēmēju daļa gatavojas pārejai no lata uz eiro. Lielākā daļa uzņēmēju šos sagatavošanās darbus ir atlikuši uz rudeni, kas nav pareizi. Lai rosinātu komersantus par pāreju uz eiro domāt jau šobrīd, organizējam praktiskas informācijas caurstrāvotu astoņu semināru ciklu”.

 

Dace Kalsone uzsver, ka uzņēmēji eiro ieviešanai jau ir sākuši gatavoties un dara to ļoti nopietni, par ko liecina pārpildītie un labi apmeklētie semināri Rīgā par eiro ieviešanu. „Īpaši aktīvi līdz šim bijuši lielo starptautisko kompāniju meitas uzņēmumi Latvijā un vadošie pašmāju uzņēmumi. Gribas cerēt, ka līdz ar semināru kampaņu Latvijas pilsētās eiro ieviešanai aktīvāk sāks gatavoties arī mazie un vidējie uzņēmumi,” uzsver D.Kalsone.

 

Latvija izvirzījusi mērķi pievienoties eirozonai 2014.gadā. Latvijas valdība cer, ka šā gada 9. jūlijā Eiropas Ministru padome lems par Latvijas uzaicināšanu pievienoties eirozonai, un tad arī plašāka sabiedrība pakāpeniski saņems praktisku informāciju par to, kā lati tiks aizstāti ar eiro.

 

Ināra Rubene,

Finanšu ministrijas Eiro komunikācijas biroja vadītāja

Atstājiet komentāru