2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

No 1.jūlija strādājošie ar apgādībā esošām personām saņems vairāk

No 1.jūlija strādājošie ar apgādībā esošām personām saņems vairāk

No 2013.gada 1.jūlija iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu tiek palielināts no esošajiem 70 Ls uz 80 Ls mēnesī. Tas nozīmē, ka par katru reģistrētu apgādājamo strādājošais turpmāk ik mēnesi saņems par 2.40Ls vairāk nekā līdz šim, skaidro Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktore Adriāna Kauliņa.

 

Strādājošajam, kam apgādībā ir bērns, nestrādājošs laulātais, vecāki vai citi apgādājamie par atvieglojuma summu 80 Ls nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis 24% apmērā, tāpēc viņa neto alga ir lielāka nekā kolēģim ar tādu pašu bruto algu, bet bez apgādājamā. No 1.jūlija atvieglojuma dotais ieguvums strādājošajam būs 19,20 Ls par vienu apgādājamo.

 

“Atvieglojuma summa par apgādājamo ir nozīmīga, jo īpaši mājsaimniecībām ar nelieliem ienākumiem. Swedbank Privātpersonu finanšu institūts iesaka ikvienam strādājošajam pārliecināties, vai viņam ir iespējams izmantot valsts nodokļu atvieglojumus un palielināt savus ienākumus, reģistrējot apgādībā esošas personas Valsts Ieņēmumu dienestā”, mudina Institūta direktore A.Kauliņa. Saskaņā ar VID datiem, no visām personām Latvijā, kas saņem darba algu, apgādājamie ir reģistrēti 27% strādājošo.

 

„Strādājošais var reģistrēt neierobežotu apgādājamo skaitu, taču ja strādājošā alga uz papīra ir mazāka par 231 Ls, atvieglojumus pilnā mērā viņš saņems tikai par 2 apgādājamiem. Šādā situācijā, ja ģimenē, piemēram, aug trīs vai vairāk bērni, ģimenes kopējie ienākumi būs lielāki, ja apgādājamie tiks sadalīti starp abiem strādājošajiem vecākiem”, iesaka A.Kauliņa.

 

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus regulē likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kur 13.pantā ir uzskaitītas personas, ko Latvijā iespējams reģistrēt kā apgādājamos. 73% no VID reģistrētajiem apgādājamiem ir nepilngadīgi bērni, taču nodokļa atvieglojumus iespējams saņemt arī par nestrādājošu laulāto, tai skaitā arī, ja viņa vai viņš atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, par pilngadīgiem bērniem, ja viņi turpina izglītības iegūšanu, par nestrādājošiem un pensiju nesaņemošiem vecākiem, vecvecākiem un citos gadījumos. Vienlaikus likums paredz virkni priekšnosacījumus atvieglojuma saņemšanai, kā arī nosaka ierobežojumus, piemēram, šos atvieglojumus nevar saņemt mikrouzņēmuma darbinieki, tāpēc savas iespējas strādājošajiem visprecīzāk iespējams noskaidrot, sazinoties ar VID.

 

Atvieglojumu par apgādībā esošām personām 2014.gadā plānots palielināt līdz 98 Ls jeb 140 EUR mēnesī, bet 2015. gadā – līdz 112 Ls jeb 160 EUR mēnesī, taču šīs izmaiņas pagaidām nav apstiprinātas ar likuma spēku.

 

Pēc Adrianas Kauliņas informācijas materiālu sagatavoja Māra Grīnberga

Atstājiet komentāru