2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Valsts kontrole: SIA “Vidusdaugavas SPAAO” nepareizi izrakstīto rēķinu dēļ iedzīvotāji pārmaksājuši 32 265 eiro

Valsts kontrole: SIA “Vidusdaugavas SPAAO” nepareizi izrakstīto rēķinu dēļ iedzīvotāji pārmaksājuši 32 265 eiro

SIA „Vidusdaugavas SPAAO", izrakstot rēķinus par lielāku sadzīves atkritumu apjomu, nekā faktiski poligonā „Dziļā vāda" tika apglabāts, laika posmā no 2013.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 30.jūnijam, radījusi attiecīgā atkritumu apsaimniekošanas reģiona iedzīvotājiem nepamatotus izdevumus 32 265 eiro apmērā, secināts Valsts kontroles veiktajā revīzijā.
 
Uz SIA "Vidusdaugavas SPAAO" poligonu "Dziļā vāda" Mežāres pagastā sadzīves atkritumi tiek piegādāti no Jēkabpils pilsētas un Aizkraukles, Aknīstes, Ērgļu, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Kokneses, Krustpils, Madonas, Neretas, Pļaviņu, Salas, Skrīveru, Viesītes un Varakļānu novada iedzīvotājiem.
 
Izrakstīti lielāki rēķini
 
Šī pārmaksa ir veidojusies, atkritumu poligona apsaimniekotājam SIA „Vidusdaugavas SPAAO" izrakstot rēķinus par lielāku apglabājamo sadzīves atkritumu apjomu, nekā faktiski atkritumu poligonā tika apglabāts, līdz ar to aprēķinot arī lielāku dabas resursu nodokli.
 
Revīzijas ziņojumā teikts, ka 2011.gadā SIA „Vidusdaugavas SPAAO" atkritumu poligonā „Dziļā vāda" uzstādīja nešķiroto sadzīves atkritumu šķirošanas līniju ar mērķi samazināt apglabājamo atkritumu daudzumu. Pēc šķirošanas līnijas darbības uzsākšanas – no 2013.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 30.jūnijam apsaimniekotājs nav ņēmis vērā šķirošanas līnijas darbības rezultātā panākto apglabāto atkritumu apjoma samazinājumu par 2398 tonnām un dabas resursu nodokli turpinājis iekasēt par visu poligonā saņemto atkritumu apjomu. Tādējādi dabas resursu nodoklis iekasēts par poligonā neapglabātiem atkritumiem.
 
Valsts kontrole arī konstatējusi, ka poligonā esošā šķirošanas līnija uzstādīta nevis slēgtā telpā, kā tas ir noteikts normatīvo aktu prasībās, bet gan ārā. Tādējādi līniju var izmantot tikai dažus mēnešu gadā, un tā tiek izmantota tikai 21 procenta apmērā. Šķirošanas līnijas iekārtu iegādes izmaksas bija 873 982 eiro, šīs izmaksas iekļautas poligona tarifā. Tādējādi iedzīvotāji apmaksā arī neefektīvi izmantotas šķirošanas līnijas darbību.
 
Valsts kontroles ieteikumi
 
Valsts kontrole ir ieteikusi SIA „Vidusdaugavas SPAAO":
 
- mērījumu rezultātā noteikt tādu dabas resursu nodokļa apmēra proporciju, kuru piemērojot dabas resursu nodokļa aprēķinā SIA „Vidusdaugavas SPAAO" izrakstītajos rēķinos, kas nodrošinātu dabas resursu nodokļa iekasēšanu tikai par to atkritumu daļu, kuri tiek apglabāti poligonā;
 
- veikt darbības, kas nodrošinātu šķirošanas līnijas efektīvu izmantošanu atbilstoši tās plānotajai jaudai, tādējādi sasniedzot plānotos atkritumu šķirošanas mērķus.
 
Radio1.lv sazinājās ar SIA "Vidusdaugavas SPAAO" valdes priekšsēdētāju Jāni Daģi, lai uzzinātu viņa viedokli par Valsts kontroles revīzijas atzinumu un ieteikumiem.
 
"Konstatētie pārkāpumi formāli atbilst patiesībai, pārmaksāto summu atmaksāsim valstij," sacīja Jānis Daģis. Jautāts vai iedzīvotājiem, kas veido lielāko klientu daļu sadzīves atkritumu ražošanā, tiks veikts pārrēķins, Jānis Daģis atbildēja, ka nekāds pārrēkins netiks veikts.
 
Daģis: Valsts kontroles ieteikumi apdraud atkritumu šķirošanu
 
Jānis Daģis skaidro, lai izpildītu Valsts kontroles ieteikumus, SIA "Vidusdaugavas SPAAO" var nākties pārtraukt atkritumu šķirošanu, kas radīs papildu draudus valsts saistību pret Eiropas Savienību izpildei, jo saistības paredz, ka līdz 2020.gadam 50% atkritumu Latvijā jābūt šķirotiem.

"Kā jau iepriekš minēju, formāli Valsts kontrolei, protams, ir bijusi taisnība, jo dabas nodoklis par šķirotajiem atkritumiem ticis iekasēts. Taču taisnība ir arī mums, jo uzņēmums šādā veidā iegūtos līdzekļus ir novirzījis atkritumu šķirošanai, par ko maksa līdz šim nav tikusi iekasēta, bet kas pats par sevi ir visai dārgs prieks," skaidroja Jānis Daģis.
 
Pašreizējā situācijā, lai izpildītu valsts kontroles norādījumus, uzņēmumam, pēc tā vadītāja domām, neatliek nekas cits kā pārtraukt atkritumu šķirošanu, tādējādi sperot soli atpakaļ.
 
"Mēs bijām arī cerējuši, ka, apvienojot valsts, Eiropas Savienības un varbūt arī privātos līdzekļus, Latvijā tiks uzbūvēta liela dedzinātava, kur varētu sadedzināt daļu šķiroto atkritumu. Diemžēl mums lika saprast, ka šādas dedzinātavas nebūs. Līdz ar to mums arī nebūs, kur likt daļu no mūsu sašķirotajiem atkritumiem. Ja jau atbildīgajā ministrijā mums pasaka, ka tā ir mūsu problēma, tad mums neatliek nekas cits kā pārtraukt atkritumu šķirošanu. Nevar atkritumus bezgalīgi šķirot, ja tos tālāk nav kur likt," norādīja Jānis Daģis.
 
Viņš norāda, tā kā neesot kur daļu šķirotos sadzīves atkritumus sadedzināt, tos nāksies pakāpeniski apglabāt poligonā līdz ar to viss šķirošanas darbs bijis veltīgs un veltīgi arī iztērēti līdzekļi šim mērķim. Līdz ar to samazināsies šķiroto atkritumu daudzums un palielināsies noglabāto atkritumu daudzums, kas nesaskan ar sākotnējo ieceri.
 
Par atkritumu apsaimniekošanu valstī pārmaksāti 3,6 miljoni
 
Jau ziņots, ka 44 Latvijas pašvaldību iedzīvotāji laika posmā no 2012.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 30.jūnijam par atkritumu apsaimniekošanu pārmaksājuši kopumā 3 647 341 eiro, revīzijā secinājusi Valsts kontrole.
 
Šāda pārmaksa esot veidojusies, jo atkritumu apsaimniekotāji piemērojuši faktiskajai situācijai neatbilstošu maksas aprēķina metodiku un nepamatoti iekasējuši dabas resursu nodokli par atkritumu poligonam nenodotu atkritumu glabāšanu.
 
Izmantojot nepareizu pārrēķina metodiku no tilpuma uz svara vienībām, atkritumu radītāji 25 pašvaldībās ir nepamatoti samaksājuši 2 076 380 eiro par faktiski neesošu atkritumu apglabāšanu poligonos.

Revidenti secinājuši, ka atkritumu apsaimniekotāji nepareizi veikuši pārrēķinu no tonnām uz kubikmetriem un manipulējuši ar pārrēķiniem. Atkritumu apsaimniekotāji veikuši dažādus aprēķinus, izmantojot gan atbilstošus rādītājus, gan datus, kas ir mākslīgi palielināti un nepatiesi.
 

Komentāri (0-2/2)

  • ješka
    02.07.2018 18:22
    32 tūkstoši izskatās, ka valsts kontrole satraucas ka viena neliela pasēdēšana iet garām un zemeņu kūkas vietā ēdīs biezpiena plātsmaizi. klauni
  • !!!
    02.07.2018 18:22
    Kas ir 32 tūkstoši salīdzinot ar 8 miljoniem ,kurus izsaimniekoja vides ministrija un Siņelobovs būvējot poligonu,un tāpat neuzbūvēja visu kā nākas.

Atstājiet komentāru