2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Atgādinām par izmaiņām būvdarbu organizēšanas procesā

Atgādinām par izmaiņām būvdarbu organizēšanas procesā

Jēkabpils pilsētas būvvalde strādā kopš 01.02.2014. un ir Jēkabpils pilsētas pašvaldības struktūrvienība, kas pārzina un kontrolē būvniecību Jēkabpils pilsētā. Būvvaldes darbības mērķos ietilpst veicināt būvniecības pārraudzības procesa vienkāršošanu, caurskatāmību un tā dalībnieku izpratni par esošo kārtību, veidot harmonisku un sabalansētu pilsētvidi un uzraudzīt, lai būvniecības procesi Jēkabpils pilsētā noritētu likumīgi.

 

Septiņus mēnešus Būvvalde strādāja ievērojot veco likumdošanu, bet būtiskākās izmaiņas Būvvaldes darbībā notikušas saistībā ar jauno Būvniecības likumu, kas stājās spēkā 01.10.2014. un ar to saistīto normatīvo aktu izstrādi un stāšanos spēkā.

 

Jaunais Būvniecības likums un virkne tam pakārtoto Ministru kabineta noteikumu ir būtiski mainījuši līdzšinējo būvniecības kārtību, īpašu uzsvaru liekot uz būvdarbu organizēšanas procesu un tajā iesaistīto dalībnieku atbildību.

 

Ar jauno regulējumu ir noteikts atšķirīgs būvniecības process:

 

· būvatļauju izsniedz, pamatojoties uz būvniecības ieceres iesniegumu un būvprojektu minimālā sastāvā (kas ir izstrādāts atbilstoši teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos noteiktajām prasībām, tādējādi būvvaldei nebūs jāizdod plānošanas un arhitektūras uzdevums, kas pēc būtības dublē apbūves noteikumus);

 

· atkarībā no plānotās būves sarežģītības pakāpes un ietekmes uz vidi būvatļauja tiks izdota ar nosacījumiem (tie ietvers prasības būvprojektēšanai un nepieciešamos saskaņojumus, kā arī prasības būvdarbu uzsākšanai);

 

· būvdarbus drīkstēs uzsākt pēc tam, kad būvvalde būs izdarījusi atzīmi būvatļaujā par tajā ietverto nosacījumu izpildi un būvatļauja būs kļuvusi neapstrīdama.

 

Jaunais būvniecības process paredz būvvaldei pieņemt vienu lēmumu – izsniegt būvatļauju (līdzšinējo trīs lēmumu – plānošanas un arhitektūras uzdevuma izsniegšana, būvprojekta akcepts, būvatļaujas izdošana – vietā), līdz pasūtītājam ir tiesības uzsākt būvdarbus.

 

Atkarībā no būvniecības ieceres būvvalde pieņem lēmumu šādos termiņos:

 

· viena mēneša laikā – būvatļaujas izdošana vai atteikums to izdot;

 

· 14 dienu laikā – būvniecības ieceres akcepts, izdarot atzīmi apliecinājuma kartē, vai atteikums izdarīt atzīmi;

 

· septiņu dienu laikā – būvniecības ieceres akcepts, izdarot atzīmi būvniecības ieceres paskaidrojuma rakstā, vai atteikums izdarīt atzīmi.

 

Jaunajā sistēmā ir saglabāts un kā obligāts noteikts pienākums būvuzņēmējam un būvdarbu veicējam apdrošināt savu civiltiesisko atbildību par tā darbības vai bezdarbības rezultātā nodarīto kaitējumu trešo personu dzīvībai, veselībai, kā arī mantai nodarītajiem zaudējumiem. Taču turpmāk obligātā civiltiesiskā apdrošināšana tiks attiecināta arī uz projektētājiem, inženieriem un citiem būvspeciālistiem; līdz šim tā notika pēc brīvprātības principa – daļa to izmantoja, daļa – ne. Turklāt šī civiltiesiskā atbildība ietver ne tikai būvniecības periodu, bet arī garantijas laiku.

 

Jēkabpils pilsētas būvvaldes vadītāja p.i.

 

Inga Līce-Vilciņa

Komentāri (0-3/3)

  • Ansis
    02.07.2018 18:22
    Es tik nezinu, es tik nezinu.. būs augstskola jābeidz lai mežā būdiņu uzslietu.
  • Guest
    02.07.2018 18:22
    bez pol ļitra ņepaijmjoš!!!!!
  • Guest
    02.07.2018 18:22
    No drošības viedokļa tas ir pareizi, bet būvniekiem liekas papīru klapatas.

Atstājiet komentāru